Saudi-Arabia varsler nedtrapping av Jemen-krigen

En alvorlig undernært gutt får behandling på et sykehus i Hajjah i Jemen.
En alvorlig undernært gutt får behandling på et sykehus i Hajjah i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia og dets allierte varsler nedtrapping i krigen mot Houthi-bevegelsen i Jemen, samme dag som kampene fortsetter i den strategiske havnebyen Hodeida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Koalisjonen er forpliktet til å trappe ned kamphandlingene i Jemen og viser sterk støtte til FNs spesialutsendings politiske prosess, sier en kilde i den saudiledede koalisjonen til AFP, på betingelse av anonymitet.

Saudi-Arabia og landets allierte grep inn i konflikten i Jemen i 2015 for å støtte president Abd-Rabbu Mansour Hadi i kampen mot et opprør ledet av Houthi-bevegelsen.

Siden har rundt 10.000 personer blitt drept i konflikten, og 14 millioner personer, om lag halvparten av Jemens innbyggere, trues av sultedød, ifølge FN.

Aktuelt: Storbritannia vil be Sikkerhetsrådet ta grep om krisen i Jemen

Kamper fortsetter

Houthiene har kontroll over havnebyen Hodeida, der om lag 80 prosent av all matimport og nødhjelp kommer inn i landet. Før helgen trappet den saudiledede koalisjonen opp kampen mot houthiene i Hodeida. Flere titall opprørere og soldater er drept, ifølge sykehuskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene i Hodeida kan true millioner av liv, advarer FN. Men mandag, samme dag som Saudi-Arabia kom med sitt fredsutspill, fortsatte landet og dets allierte i samarbeid med jemenittiske regjeringsstyrker å angripe Houthi-stillinger i havnebyen.

Både opprørere og regjeringskilder melder om harde kamper både nord og sør for selve byen. Houthi-militsens leder Mohammed Ali al-Houthi hevdet mandag at det pågår «militær eskalering i regi av koalisjonen». Han mener opptrappingen har som mål å blokkere fredssamtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koalisjonens kilde sier at de pågående kampene i Hodeida ikke utgjør noen «offensiv», og legger til at alliansen er forpliktet til å holde havneanlegget i byen åpent.

Aktuelt: USA ber om våpenhvile i Jemen

Sverige-forhandlinger

FNs spesialutsending for Jemen, Martin Griffiths, håper nå å kunne gjøre et framstøt for å få partene til å sette seg til forhandlingsbordet senere denne måneden. FN har bedt Sverige være vert for et slikt møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis houthiene ikke dukker opp til fredssamtaler, kan det gjøre at vi iverksetter offensiven mot Hodeida, sier vedkommende.

Den saudiarabisk-ledede koalisjonen igangsatte en offensiv mot Hodeida tidligere i høst, men innstilte den i forkant av planlagte fredssamtaler i FN-regi i Genève i september.

Imidlertid ble møtet avlyst før det hadde startet, fordi Houthi-opprørernes delegater i siste liten nektet å dra til Genève. De stilte krav om at FN måtte garantere for deres trygge retur til Sana i Jemen, og krevde også at deres sårede krigere måtte evakueres.

Aktuelt: Halvparten av Jemens befolkning trues av sultedød

Humanitær innsats

Tid og sted for de varslede samtalene i Sverige senere denne måneden er ennå ikke bekreftet. I forkant av kunngjøringen fra FN, og bekreftelsen fra Sverige, hadde både USA og Frankrike gått ut med krav om våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilden i den saudiarabiske koalisjonen hevder den humanitære innsatsen nå skal styrkes.

– Den humanitære situasjonen i Jemen er uakseptabel. Vi er forpliktet til å avslutte konflikten så raskt som mulig. Hvis houthiene dukker opp, vil vi fortsette vår humanitære innsats. Hvis de ikke kommer, skal vi også fortsette dette arbeidet, sa kilden mandag.