Terrortiltalt hevder han ville infiltrere IS

Politiet mener at den norsk-irakiske ingeniøren engasjerte seg i diskusjoner på jihadistiske forum om hvordan IS burde drepe den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh, som ble fanget av ekstremistgruppen i slutten av 2014. Foto: AP / NTB scanpix.
Politiet mener at den norsk-irakiske ingeniøren engasjerte seg i diskusjoner på jihadistiske forum om hvordan IS burde drepe den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh, som ble fanget av ekstremistgruppen i slutten av 2014. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-irakiske ingeniøren som er tiltalt for å oppfordre til terror på jihadistiske nettforum, hevder han prøvde å infiltrere ekstremistgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når rettssaken starter torsdag morgen, kommer den 51 år gamle mannen til å nekte straffskyld. Han mener å ha en forklaring på hvorfor han uttrykte støtte til IS på nettet i perioden fram til han ble pågrepet på jobb hos Aker Solutions på Fornebu i mai 2015.

– Min klient mener at utsagnene er tatt ut av sin sammenheng. Han vet at han har vært med i noen nettforum knyttet opp imot dette, og at han kan ha skrevet noe tilsvarende. Men i den grad han har gjort det, er det ut ifra hans agenda om å infiltrere IS, sier mannens forsvarer, Brynjar Meling, til NTB.

Påtalemyndigheten mener at mannen deltok i diskusjoner på jihadistiske nettsteder om hva IS skulle gjøre med en jordansk pilot som ble tatt til fange i 2014. 51-åringen skal ifølge tiltalen ha foreslått at piloten burde drepes med en bestialsk henrettelsesmetode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er norskirakeren tiltalt for å ha kommet med råd om hvordan man kunne true helikopterpiloter som jobbet for Assad-regimet i Syria, samt å ha delt en bombeoppskrift i et jihadistisk forum.

– Ingen fundamentalist

Meling mener at innleggene ikke er straffbare, og kommer til å be om full frifinnelse.

– Det er ingen muslimsk fundamentalist dere vil møte i retten, sier han.

Statsadvokat Frederik G. Ranke tegner imidlertid et annet bilde av 51-åringen.

– Vi ser alvorlig på en person som aktivt støttet IS. Og selv om oppfordringene handler om ting som skulle skje i utlandet, er det alvorlig at han identifiserer seg med en slik gruppering, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke få i pose og sekk

I avhør har ingeniøren nektet for at han har skrevet flere av innleggene han er anklaget for. I 2016 snakket han imidlertid ut i en lang artikkel i Morgenbladet , hvor han for første gang forklarte at han hadde engasjert seg på nettet for å infiltrere IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten håper at 51-åringen kan utdype dette i retten.

– Han har gitt signaler i en avisartikkel om at han har prøvd å infiltrere IS fra innsiden for å prøve å ødelegge IS. Vårt syn er at han må bestemme seg for om det er slik – eller om det er slik at han ikke har skrevet det. Han kan ikke få i pose og sekk der, sier Ranke.

– Ville posisjonere seg

Meling sier at hans klient ikke har lagt skjul på at han støttet IS.

– Men han har forklart at han hadde en agenda, og ønsket å posisjonere seg for at IS kunne bli en slags destabiliserende faktor. Han har uttrykt seg støttende til IS for å komme i posisjon i forhold til dem, sier Meling og avviser at hans klient har hatt «terrorhensikt».

Mannen ble pågrepet på jobb på Fornebu i 2015. Arbeidsgiveren hadde oppdaget mistenkelig aktivitet i diverse nettforum og varslet PST.