Russlands visestatsminister utestengt fra OL på livstid

I 2014 var Russlands president Vladimir Putin sammen med Vitalij Mutko som nå er utestengt fra OL på livstid, og så på lekene i Sotsji. Mutko er nå visestatsminister og president i organisasjonskomiteen til neste sommers VM-sluttspill i fotball i Russland.
I 2014 var Russlands president Vladimir Putin sammen med Vitalij Mutko som nå er utestengt fra OL på livstid, og så på lekene i Sotsji. Mutko er nå visestatsminister og president i organisasjonskomiteen til neste sommers VM-sluttspill i fotball i Russland. Foto: Alexei Nikolsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands mektige visestatsminister Vitalij Mutko er utestengt fra alle framtidige OL for hans rolle i dopingskandalen under Sotsji-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart da IOC-styret kom med sin avgjørelse i saken rundt det statsstøttede russiske dopingprogrammet tirsdag. IOC-styret besluttet at Russland som nasjon utestenges fra OL i Pyeongchang, men åpner samtidig for at gitte utøvere kan delta i lekene under nøytralt flagg.

Vitalij Mutko var russisk idrettsminister under Sotsji-OL og dermed den øverste ansvarlige for det IOC mener var et dopingprogram organisert og finansiert på myndighetsnivå.

Russlands IOC-medlem Alexander Zjukov er også suspendert av IOC.

Mutko er også president i organisasjonskomiteen til neste sommers VM-sluttspill i fotball i Russland.

Til grunn for tirsdagens beslutning ligger anbefalinger fra en kommisjon ledet av den tidligere sveitsiske presidenten Samuel Schmid. Den har gjennomført sin egen etterforskning og avhørt alle hovedaktørene i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I uttalelsen fra IOC heter det blant annet at Schmid-kommisjonens rapport bekrefter «den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og systemet i Russland».

På bakgrunn av sine funn anbefalte Schmid-kommisjonen IOC-styret å gå til «passende tiltak som er sterke nok til å straffe eksistensen av systematisk manipulasjon av antidopingreglementet og systemet i Russland». Det pekes samtidig på at rettighetene til den enkelte russiske utøver må ivaretas.

I rapporten framgår det samtidig at man ikke har funnet noen «dokumenterte, uavhengige og upartiske bevis som bekrefter at Russland øverste myndighet har støttet eller hatt kjennskap til systemet».

Mutko anklages likevel for «å måtte bære brorparten av det administrative ansvaret», som følge av at departementet hans hadde ansvaret for å antidopingoperasjonene under Sotsji-OL.