Nord-Korea sendte brev til verden: – Veldig uvanlig

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang.
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias utenriksminister mener at sanksjonene mot Nord-Korea har vært effektive.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 28. september sendte Nord-Korea et åpent brev til verden. Brevet ble først kjent for offentligheten da Australias utenriksminister, Julie Bishop, delte en del av brevet på sin offisielle Facebook-side.

Det er Nord-Koreas utenrikskomité som har skrevet brevet. De omtaler landet som en «fullverdig atommakt». I tillegg angriper de USAs president Donald Trump i brevet. De beskylder Trump for å «prøve å lede verden inn i en forferdelig atomkatastrofe».

Brevet er sendt en drøy uke etter at Trump talte til FNs generalforsamling.

– Sanksjonene virker

I FN-talen kalte han Nord-Koreas leder Kim Jong-un «rakettmannen» som er ute på et «selvmordsoppdrag».

– Det er på tide at Nord-Korea forstår at den eneste framtiden de har, er uten atomvåpen, sa Trump og slo fast at USA har styrken som skal til for å ødelegge Nord-Korea fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi blir tvunget til å forsvare oss eller våre allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å utslette Nord-Korea, fortsatte USAs øverstkommanderende.

Julie Bishop omtaler det nordkoreanske brevet som «veldig uvanlig», og påpeker at Nord-Korea vanligvis bruker andre måter å kommunisere på.

– Dette viser at den kollektive strategien ved å legge maksimalt press på diplomatiske og økonomiske sanksjoner overfor Nord-Korea, virker, sier hun.

Videre i brevet skriver Nord-Korea at de fordømmer Donald Trumps uttalelser på det sterkeste. Det påpekes at trusler om en atomkrig fra presidenten vil være en «stor feilberegning» og at det vil vise Trumps «uvitenhet».

– Sterkeste noensinne

I september skjerpet FN sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevder Nord-Korea vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av de nye sanksjonene og mener at dette vil bidra til å svekke landets omstridte atom- og rakettprogram.

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sier Haley, som får støtte fra Japans statsminister Shinzo Abe.

Sanksjonene vil blant annet føre til at 90 prosent av Nord-Koreas importinntekter vil bli utestengt.