Universitetet i Oslo nekter å aldersteste asylsøkere

Integreringsminister Sylvi Listhaug besøker et mottak i Drammen i fjor.
Integreringsminister Sylvi Listhaug besøker et mottak i Drammen i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetet i Oslo (UiO) vil ikke lenger aldersteste enslige asylsøkere som kommer til Norge og sier de er under 18 år. Bakgrunnen er etiske hensyn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter prorektor Ragnhild Hennum til Universitas.

Universitetet har tjent gode penger på undersøkelsene, og i 2016 betalte Utlendingsdirektoratet (UDI) nesten 14 millioner kroner for testene, ifølge dokumenter Universitas har fått innsyn i.

I 2015 og 2016 testet Det odontologiske fakultet alderen på til sammen 3.501 asylsøkere. Fakultetet vil fullføre kontrakten med UDI, som løper ut i slutten av mars, men vil ikke levere et nytt anbud.

De siste årene har praksisen vært at Odontologisk fakultet har tatt røntgenbilder av tennene til asylsøkerne, mens et privat firma har tatt røntgenbilder av hånd og håndrot. Resultatene ble sammenstilt av en erfaren barnelege gjennom firmaet Barnesak.

Les også: Regjeringen vil stramme inn krav - UDI spår eksplosiv vekst

Metodesvakhet

Legeforeningens råd for legeetikk konkluderte i desember med at praksisen firmaet til Barnesak AS, som vurderte testresultatene fra UiO, var i strid med etiske regler for leger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som fagperson mener jeg, i likhet med Legeforeningen, at det er svært kritikkverdig og uetisk å bruke metoder som er beheftet med så stor grad av metodesvakhet og så store standardavvik. Dette gjelder i høyeste grad når konsekvensene for dem som blir underlagt disse undersøkelsene er så store som de er, sier barnelege Ellen Annexstad til Universitas.

I år hadde Utlendingsdirektoratet planlagt å overlate ansvaret for alderstestene til det rettsmedisinske fagmiljøet i Norge. Rettsmedisinsk institutt (RMI) har til nå ligget under Folkehelseinstituttet, men ble ved årsskiftet overført til Oslo universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug vil sjekke asylsøkernes telefoner, uten mistanke

Ingen anbud

Hva som skjer med alderstestene nå, er ikke endelig avklart.

– Vi har hatt en anbudskonkurranse om ny avtale på tannrøntgenundersøkelser, men har ikke mottatt noen anbud, sier fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har imidlertid liten betydning, sier han.

– For tiden har vi ingen metoder for å tolke disse tannundersøkelsene, og de er derfor ikke del av grunnlaget når vi vurderer alder. Inntil det foreligger en metode for avlesing av resultatene, har vi ikke noen nytte av dem i vår aldersvurdering, sier Bærvahr til NTB.

Listhaug om hemmelige dokumenter: – Et voldsomt press på Europa nå

Fire av ti over 20

I Norge ble alderstestene gjenopptatt rundt 2005 etter reaksjoner på at voksne bodde sammen med barn på mottak ment for mindreårige.

Over 40 prosent av aldersundersøkelsene som ble gjennomført i fjor, hadde som resultat at søkeren var 20 år eller eldre. UDI har operert med en sikkerhetsmargin på to år, slik at asylsøkere som har fylt 20 normalt sett ikke får opphold som barn, noe som ville utløst en rekke rettigheter voksne asylsøkere ikke har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RMI gjennomgår for tiden metodene som brukes i testene, og anbefaler ikke at tannundersøkelsen videreføres fordi det mangler vitenskapelig belegg.

Det kommer for tiden få enslige mindreårige asylsøkere til Norge etter at det i 2015 kom nesten 5.500. I januar kom det 33 personer som sa de var under 18 år. I hele fjor var tallet 320. Den største gruppen i fjor, rundt en tredel, var fra Afghanistan, men antallet falt jevnt gjennom året. Til nå i år er det flest søkere fra Eritrea i denne gruppen.

Les det store intervjuet med Listhaug: – Jeg sover godt om natten

Les også:

Norge snart halvveis i flyktningkvoten

Aldri har så mange omkommet i Middelhavet som i 2016