Øyne rettet mot Assange etter reduksjon av Mannings straff

Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obamas avgjørelse om å redusere fengselsstraffen til varsleren Chelsea Manning med 28 år, har igjen skapt oppmerksomhet rundt Julian Assange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke skrev WikiLeaks, som Assange er grunnlegger av, at Assange sier seg enig i å bli utlevert fra London til USA hvis Obama benådet Manning, til tross for «en grunnlovsstridig sak i justisdepartementet». Løftet vil nå bli testet, etter at Obama har kuttet ned straffen til 209 innsatte, blant dem Manning. Men Assanges svenske advokat Per E. Samuelson avviser overfor nyhetsbyrået TT at Manning formelt sett er benådet.

– USA sier jo ikke at Manning ikke har begått et lovbrudd. Assange kan derfor ikke stole på at USA ikke vil komme til å sikte ham, sier advokaten.

Les også: Paul Ryan langer ut mot benådning

Ingen tiltale kunngjort

Obama reduserte Manning straff tirsdag, og hun slipper ut av fengsel 17. mai. Manning, som hadde tilgang til hærens fortrolige opplysninger om krigen i Irak og Afghanistan i jobben som etterretningsanalytiker, har sagt seg skyldig i å ha lekket en rekke hemmelige dokumenter til WikiLeaks i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse kaller Assange Manning «en helt, hvis mot burde applauderes». Assange sier videre at amerikanske myndigheter umiddelbart må avslutte krigen mot varslere og utgivere, «som WikiLeaks og meg selv», men han nevner ikke lovnaden om utlevering.

Assange har de siste fire årene hatt tilhold i Ecuadors ambassade i London. Han har nektet å møte påtalemyndigheten i Sverige, hvor han er anklaget for voldtekt, i frykt for å bli utlevert til USA. Justisdepartementet har ikke kunngjort noen tiltale mot Assange, og det er ikke kjent om han vil bli tiltalt etter de omfattende WikiLeaks-lekkasjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blottla USA

Manning ble dømt som mannen Bradley, og dagen etter ga hun seg til kjenne som transkvinnen Chelsea. Hennes tilhengere har kritisert forholdene hun har sonet under i fengselet for menn i Kansas. To ganger har hun forsøkt å begå selvmord, og hun har sultestreiket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere soldaten ble i 2013 dømt for spionasje og for å ha lekket 700.000 dokumenter til WikiLeaks, noe som resulterte i en rekke pinlige avsløringer om den amerikanske operasjonen i Irak og Afghanistan, samt det amerikanske diplomatiet.

En av videoene som Manning lekket, inneholder et opptak av et amerikansk militærhelikopter som gjennomførte et angrep i Bagdad der flere sivile ble drept og såret. Blant dem var to journalister fra nyhetsbyrået Reuters. Opptaket skapte en stor debatt om de amerikanske styrkenes moral og legitimitet, men militæret konkluderte med at besetningen var tatt i overensstemmelse med reglene.

Glede og raseri

At Manning slippes fri nesten tre årtier før tiden, har fått blandet mottakelse. Den største kritikeren så langt har vært Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, som sier avgjørelsen er «fullstendig skandaløs», og han hevder Obama setter «en farlig presedens der de som avslører vår nasjonale sikkerhet, ikke blir holdt ansvarlig for sine lovbrudd».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat David Coombs, som representerte Manning under rettssaken, sier han er overveldet og opprømt over at hun snart løslates.

– Jeg ser fram til å møte Chelsea som en fri kvinne i nær fremtid, sier han, og legger til at han ikke har snakket med henne og ikke vet om hun har fått vite at straffen reduseres.

– Vi har ikke snakket om hennes fremtid, for ingen trodde denne dagen faktisk ville komme.

Les også: Assange feirer Manning-benådning