Tidsbegrensede tillatelserVenstre: – Dette er ikke i tråd med Stortingets vedtak

Stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) liker ikke utviklingen hvor flere enslige mindreårige får midlertidige opphold.
Stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) liker ikke utviklingen hvor flere enslige mindreårige får midlertidige opphold. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre mener økt bruk av tidsbegrensede tillatelser til asylbarn er stikk i strid med Stortingets ønske. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI har i 2016 brukt tidsbegrensede tillatelser for mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år i langt større grad enn tidligere.

Vergeforeningen og Barneombudet er svært kritiske til utviklingen.

I løpet av elleve måneder i 2016 fikk 316 av 2239 mindreårige asylsøkere tidsbegrenset tillatelse. UDI mente de ikke hadde annen grunn til beskyttelse enn at de mangler en omsorgsperson i hjemlandet. I 2015 fikk 15 av 1165 tidsbegrenset tillatelse.

Les også: – Mindreårige rømmer mottak og går under jorden

– Ønsker ikke mer midlertidighet

Nå reagerer Venstre på opplysningene om en økende bruk av midlertidige vedtak.

– Dette er ikke i tråd med Stortingets vedtak. Før sommeren stemte Stortinget ned regjeringens forslag om økt bruk av midlertidige oppholdstillatelser til enslige mindreårige asylsøkere, og sendte med det et tydelig signal om at man ikke ønsker mer midlertidighet for disse barna, sier André N. Skjelstad som er Venstres medlem i Kommunalkomiteen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I romjulen 2015 foreslo Sylvi Listhaug i forbindelse med asylforliket å gi i alle barn og unge som kommer alene til Norge midlertidig opphold til de fyller 18. Samarbeidspartiene til regjeringen, KrF og Venstre, raste mot forslaget.

Bakgrunn: Rekordhøy bruk av tidsbegrenset opphold

– Blir levende på siden

Skjelstad er kritisk til konsekvensene av bruk av tidsbegrensede tillatelser.

– Barn og unge som kommer alene blir raskt integrert i samfunnet om de får opphold, mens barn med midlertidig opphold lever på siden av samfunnet. Mange blir psykisk syke av usikkerheten. Det gir dårlig integrering, mener Venstre-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til en rekke innspill fra høringsinstanser som er kritiske til forslag rettet mot mer midlertidighet.

– Et humant samfunn måles på evnen til å ta vare på samfunnets svakeste og disse barna er kanskje vårt samfunns aller svakeste, sier Skjelstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge UDI skyldes utviklingen at det har vært sikkerhetsendringer av områder i Afghanistan. UDI legger til grunn at det er trygt å returnere til store deler av landet.

Situasjonen i Afhganistan er blitt verre det siste året ifølge FN, og regjeringen har fått krass kritikk for å ikke følge FNs linje og råd.

Her er FNs rapport.

I oktober innhentet VG tall fra ni land det er naturlig å sammenlikne oss med i asylsaker. Materialet viste at Norge er det landet som har sendt flest barn til Afghanistan.

Les saken: Listhaug varsler nye tiltak

Les også: Barneombudet kritisk til Listhaug-forslag

Tidsbegrenset opphold

Utlendingsforskriften § 8-8 gir begrenset oppholdstillatelse til enslige mindreårige asylsøkere over 16 år som får opphold på grunn av mangel på forsvarlig omsorg ved retur.

I loven heter det at enslige mindreårige asylsøkere som har fylt 16 år på vedtakstidspunktet og som ikke har annet grunnlag for opphold enn at norske myndigheter anser at søkeren er uten forsvarlig omsorg ved retur, kan gis oppholdstillatelse til fylte 18 år.

Det har vært lov å gi tidsbegrenset opphold som ikke kan fornyes siden 2009 da de rød-grønne regjerte. Tidligere har det ikke vært vanlig å gi det til mindreårige under 17, men det siste året har UDI brukt det i mye større grad enn tidligere.

En viktig årsak er at Norge har erklært en rekke området i Afghanistan for trygge.