Solberg la ut nytt og sladdet Vietnam-bilde på Facebook

Statsminister Erna Solberg har igjen lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebookside, denne gangen har de sladdet bildet sammen med flere andre historiske bilder. Foto: Skjermbilde: Facebook
Statsminister Erna Solberg har igjen lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebookside, denne gangen har de sladdet bildet sammen med flere andre historiske bilder. Foto: Skjermbilde: Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter at Facebook slettet Vietnam-bildet statsminister Erna Solberg (H) hadde postet på Facebook-siden sin, la hun ut bildet på nytt – nå i sladdet versjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook-striden:

  • Facebook er verdens ledende nettsamfunn, med over én milliard månedlige brukere. Er blitt en helt sentral distribusjonskanal for norske medier.
  • Forfatter og journalist Tom Egeland postet i august et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen for å teste Facebooks håndheving av nettstedets restriktive linje når det gjelder nakenhet. Bildet viser en ni år gammel jente, Kim Phuc, som flykter naken nedover en vei etter et amerikansk napalmangrep. Bildet ble slettet.
  • Fagbladet Journalisten oppfordret 23. august norsk presse til å til å poste bildet, en oppfordring som selv ble slettet fra Facebook.
  • Dagsavisens publiserte 2. september et intervju med Kim Phuc, der hun kritiserte Facebook. Egeland delte artikkelen og ble 5. september utestengt fra Facebook i 24 timer.
  • 7. september ble Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum utestengt i et døgn, fordi han delte saken fra Dagsavisen. Han hadde tidligere fått bildet slettet fra en artikkel om historiske pressebilder.
  • 9. september vier Aftenposten hele sin forside til et åpent brev fra sjefredaktør Espen Egil Hansen til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook. Facebook slettet selv bildet.
  • Statsminister Erna Solberg (H) skriver på sin Facebook-profil at Facebook har tråkket feil og bidrar til å bremse ytringsfriheten. Innlegget blir fjernet av Facebook. Solberg skriver deretter et nytt innlegg illustrert med sensurerte utgaver av bildet og andre kjente pressebilder.
  • Utenlandske medier, blant dem britiske The Guardian, amerikanske Time og CNN og tyske Der Spiegel, skrivet om Aftenpostens kritikk av Facebooks mediesensur.
  • Facebooks medieavdeling har opplyst til TV 2, i forbindelse med en lignende sak, at de er i ferd med å gjennomgå reglene for hvilke bilder som kan publiseres.

«Mens jeg satt på et fly fra Oslo til Trondheim slettet Facebook en post fra min Facebook-side. Det Facebook gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie», skriver statsministeren i en ny post.

Bakgrunn: Erna Solberg sensurert av Facebook

«Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta. Jeg vil at mine barn og andre barn skal vokse opp i et samfunn hvor de får formidlet historien – slik den var. Hvor de kan få lære av historiske hendelser og feil», skriver hun videre.

«I dag er bilder en så viktig del av inntrykkene som formidles, at hvis du redigerer vekk hendelser eller personer, ja, så forandrer du historien og endrer virkeligheten», påpeker Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aftenposten vier hele forsiden til Facebook-kritikk

Reagerer sterkt

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun reagerer sterkt på at Facebook sletter viktige historiske bilder fra deres sider.

– Jeg reagerte sterkt på det, sa Solberg til TV 2 på spørsmål om hvordan hun reagerte på at hennes innlegg ble slettet fra nettsamfunnet.

– Det er et bilde som representerer noe viktig historisk, sier Solberg og henviser til Nick Uts verdenskjente bilde av en naken, brannskadd jente under Vietnamkrigen.

Statsministeren sier dette er en form for sensur som baserer seg på de prinsippene Facebook har offentliggjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er dette mest av alt en tydelig påpekning overfor Facebook at de må endre policyen på dette området. Og de må kunne klare å lage teknologiske løsninger, eller løsninger hvor reelle mennesker er inne i vurderingene av tvilstilfeller, som gjør at vi ikke mister viktige bilder fra vår tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg la altså bildene ut på nytt etter de først ble fjernet av Facebook, denne gang i en sladdet versjon, sammen med andre sladdede historiske bilder.

– Da mister vi det politiske poenget, vi mister forståelsen av hva bildet er. Og det er jo sånn egentlig sensur fungerer, sier hun og legger til at denne saken engasjerer henne personlig fordi hun mener det er viktig at vi skal lære av vår historie.

– Våre barn lever i en verden full av visuelle bilder, og hvis de viktige ikoniske bildene ikke kan vises fordi det er en naken forbrent kropp på et av dem, så blir det en utfordring, fordi Facebook har så stor innflytelse.

Aftenposten og den norske statsministerens innlegg på Facebook har blitt lagt merke til ute i verden. Blant annet har BBC og CNN fanget opp det som skjer, og hadde fredag et videointervju med Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De britiske avisene The Independent og The Guardian reagerer også på sensuren til Facebook, og rapporterer begge fyldig om saken. Det samme gjør tyske Der Spiegel , amerikanske Time Magazine , russiske Russia Today , franske Courrier International og spanske 20 minutos, for å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook: – Våre løsninger er ikke alltid perfekte

Mark Zuckerberg har ikke selv svart på kritikken fra Aftenposten-redaktøren, men en representant for Facebook sier til The Guardian at nettgiganten forsøker å finne en balanse.

– Vi skjønner at det er snakk om et ikonisk bilde, men det er vanskelig å skille mellom det å tillate et bilde av et nakent barn i noen sammenhenger, men ikke i andre, sier de til den britiske avisen.

Facebook mener at det er svært vanskelig å skille mellom ulike former for nakenhet.

– Det er vanskelig å skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i ett tilfelle, men ikke i et annet, heter det i en uttalelse fra Facebooks europeiske hovedkvarter i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver å finne den riktige balansen og la folk få utrykke seg slik de selv vil, samtidig som vi trenger å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for resten av det globale samfunnet.

– Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å forbedre våre retningslinjer og måten disse retningslinjene brukes på.

– Angrep på demokratiet

Saken engasjerer også Medie-Norge. Norges største mediekonsern Schibsted, som blant annet eier Aftenposten, kaller Facebooks sensur et angrep på demokratiet og ytringsfriheten.

Norsk Redaktørforening (NR) har kontaktet internasjonale presseorganisasjoner i håp om å legge press på Facebook, mens Norsk Presseforbund mener nå at oljefondet må vurdere sine investeringer i Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kjølvannet av napalmbilde-kritikken har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) innkalt norske redaktører og Facebook til et møte for å diskutere ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Facebook må nå komme på banen og ta på alvor at de har en sterk posisjon i den norske offentligheten, sier hun til Aftenposten.

Null nakenhet

I Norge startet debatten da forfatter Tom Egeland i slutten av august i en post om historisk viktige bilder, delte det ikoniske krigsbildet av 9 år gamle Kim Phuc, som skrikende og med smeltet hud, flykter naken sammen med andre barn etter et amerikansk napalmangrep i landsbyen Trang Bang i Vietnam 8. juni 1972.

Facebook har en streng praksis mot nakenhet – uansett kontekst – og Egeland ble stengt ute av Facebook etter å ha delt bildet.

Senere har en rekke andre delt bildet som en reaksjon, og opplevd det samme, deriblant Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som onsdag denne uken ble utestengt fra nettsamfunnet i 24 timer etter å ha delt bildet sammen med en kritisk lederartikkel om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AP: – Bildet er historisk viktig

Det var fotografen Nick Ut i nyhetsbyrået AP som tok det ikoniske bildet av «napalmjenta» i Vietnam. Nyhetsbyrået vil ikke kommentere Facebooks sensur av bildet, men understreker sin opphavsrett til det.

– AP er stolt av Nick Uts bilde, og vi anerkjenner den historiske betydningen av det, sier visepresident og kommunikasjonsdirektør Paul Colford i AP til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colford ønsker ikke å kommentere Facebooks gjentatte sensurering av bildet eller Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansens åpne brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Colford understreker imidlertid at AP sitter på opphavsretten til det sterke bildet, som viser den ni år gamle jenta Kim Phuc, som med smeltet hud flykter naken sammen med andre barn nedover en vei etter et amerikansk napalmangrep i landsbyen Trang Bang i Vietnam 8. juni 1972.

Les også:

Aftenpostens Facebook-forside får internasjonal oppmerksomhet

Nettavisen-redaktør utestengt fra Facebook

Tom Egeland utestengt fra Facebook etter publisering av krigsbilde