Stoltenberg roser norsk forsvarsplan

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, besøkte mandag øvelsen «Dynamic Mongoose» i Trondheim.Her om bord på «KNM Fridtjof Nansen». Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)
Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, besøkte mandag øvelsen «Dynamic Mongoose» i Trondheim.Her om bord på «KNM Fridtjof Nansen». Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenberg kaller regjeringens nye forsvarsplan et skritt i riktig retning. Han mener det er rett av Norge å holde fast ved planen om å kjøpe 52 nye kampfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en klok og riktig beslutning da vi gikk inn for å kjøpe 52 fly. Beslutningen ble ikke mindre klok av at jeg flyttet til Brussel, sier Stoltenberg til NTB.

SVs Bård Vegar Solhjell, som selv satt i Stoltenbergs regjering, mener Stortinget bør vurdere å redusere antallet nye kampfly for å frigjøre ressurser til andre deler av Forsvaret. Regjeringen har på sin side fremholdt at kampflykjøpet kun påvirker forsvarsevnen positivt.

Les også: Høyre mener forsvarskritikken er for snever

Tommel opp

Under et besøk i forbindelse med en større NATO-øvelse i Trondheim mandag fikk den flunkende nye langtidsplanen for Forsvaret tommelen opp av alliansens generalsekretær.

– Det er et nytt skritt i riktig retning. Planen er del av en omstilling og en styrking av Forsvaret, som har pågått i noen år. Samtidig er det langt igjen, noe som er tilfellet også for flere andre NATO-land, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosen kommer til tross for at planen ble møtt med kritikk fra opposisjonen, inkludert Stoltenbergs eget Ap.

Langtidsplanen lover 165 milliarder kroner mer til Forsvaret de neste 20 årene, men Norge er et stykke unna målet som NATO har satt om forsvarsbevilgninger på minst 2 prosent av BNP innen 2024.

Likevel er man nærmere nå enn da Stoltenberg var regjeringssjef.

– Jeg skal være varsom med å gå inn i en debatt om min egen regjeringstid. Men omstillingen startet for alvor i 2001, og bevilgningene begynte å øke i 2008, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tillitsvalgte bekymret for Forsvarets utdanningstilbud

– Farligere verden

NATO-øvelsen Dynamic Mongoose samler 3.000 soldater fra åtte land. Et av hovedmålene med øvelsen er å oppdage og forsvare seg mot ubåter. Senere venter større øvelser i Øst-Europa frem mot NATO-toppmøtet i Warszawa 8. og 9. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med storavisen Bild søndag advarte den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier NATO mot å provosere Russland ved å holde slike øvelser.

– Nå bør vi ikke nøre opp under situasjonen med høylytt sabelrasling og krigsrop, sa Steinmeier, som også ba om at EUs sanksjoner lettes dersom fredsprosessen gjør fremskritt og den såkalte Minsk-planen for Ukraina implementeres.

– Jeg er trygg på at EU ikke vil oppheve sanksjonene før de ser en substansiell endring i Russlands atferd, sier Stoltenberg, som forsvarer NATOs politikk overfor Russland.

– Vi ønsker ikke en ny kald krig og står samlet om å arbeide for avspenning, men anser det også som helt nødvendig med militær styrking fordi vi lever i en farligere verden, sier han.

Kjent med kutt-kritikk

Forsvarsplanen til regjeringen innebærer også betydelige kutt. 40 milliarder kroner skal frigjøres over 20-årsperioden gjennom innsparing og endret personellstruktur. Blant annet foreslår regjeringen å fase ut til sammen elleve større og mindre anlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det kommer kritikk mot regjeringen fra distriktene som rammes, er noe Stoltenberg kjenner seg godt igjen i.

– Jeg var selv med på å legge ned et titalls forsvarsbaser. Det er lett å forstå reaksjonene, men det viktige er at pengene brukes slik at de gir et best mulig forsvar. NATOs mål er ikke bare at medlemslandene skal bruke mer penger på forsvar, men at de skal brukes bedre. Da er det viktig å se behovet for kontinuerlige omstillinger, sier han.

Les også:

Forsvaret får 165 milliarder kroner mer over 20 år

Forsker frykter for forsvaret av kysten

Regjeringen foreslår å legge ned flere militære anlegg