Retten: Æresdrap straffes like strengt som andre drap

Et norsk-pakistansk ektepar er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror er dømt til 17 års fengsel for medvirkning til et trippeldrap i Pakistan i mai 2013. Alle tre anket på stedet. her aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull i samtale med en av forsvarerne i saken, advokat Morten Furuholmen.
Et norsk-pakistansk ektepar er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror er dømt til 17 års fengsel for medvirkning til et trippeldrap i Pakistan i mai 2013. Alle tre anket på stedet. her aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull i samtale med en av forsvarerne i saken, advokat Morten Furuholmen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett slår fast at æresdrap og drap som er bestilt og betalt for i Norge, skal vurderes på lik linje med andre drap. Det fremgår av dommen i trippeldrapet i Pakistan som ble forkynt torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et norsk-pakistansk ektepar ble dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror ble dømt til 17 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet i mai 2013. Alle tre anket på stedet.

De har bodd i Norge i mer enn 30 år, og det kan ikke hevdes at de ikke kjente regelverket i landet, fremgår det av dommen.

Aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull sier til NTB at påtalemyndigheten er fornøyd med dommen.

– Vi er også fornøyd med at man av allmennpreventive grunner ser det viktige i at man ikke kan sitte i Norge og beordre et drap i Pakistan, sier hun.

Anket på stedet

Dommen er i tråd med aktors påstand. Der fremgikk det at broren Mohammad Ilyas (57), som har tilstått at han drepte niesens ektemann, burde få fire års tilståelsesrabatt.

Ekteparet, Muhammad Ashraf (67) og Bushra Parveen (53), sto sammen med 57-åringen tiltalt for medvirkning til overlagt drap på tre menn i Pakistan. Broren anket over straffeutmålingen, mens ekteparet anket over skyldspørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anker nå fordi vi er dypt uenige i premissene i dommen. Jeg synes det er spesielt å være så sikker på en konklusjon. Det må man gi uttrykk for når man skal idømme 21 års fengsel, sa morens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, til NTB etter at dommen var forkynt.

Hansson Bull sier ankene var som forventet.

Feires med grillparty

24 år gamle Tanveer Abbas, hans bror Shabir Abbas og faren Ghulam Haider ble alle drept av flere skudd 17. mai for to år siden i Gujrat øst i Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapene på broren og faren skjedde i gjestehuset til 57-åringen, mens Abbas ble drept i et hus tilhørende 67-åringens familie.

Ifølge dommen var det et hemmelig ekteskap mellom Tanveer Abbas og hans norske kusine som utløste drapene.

I retten har sosialantropolog Unni Wikan forklart at det er sentralt innenfor æresbegrepet å ha kvinnene og deres seksualitet under kontroll. Har man tapt æren, må den gjenopprettes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er farsslekten som begår drapet. Drapet må gjøres kjent og karakteriseres av overvold. Det er ikke uvanlig med tortur i forkant. Slike drap etterforskes ikke av politiet i Pakistan og feires gjerne med grillparty etterpå, leste tingrettsdommer Ellen Meinich Martens.

Velregisserte, brutale drap

Ytterligere en involvert har rømt fra Pakistan til De forente arabiske emirater som Norge ikke har noen utleveringsavtale med.

– Han er en pakistansk borger som har utført handlingene i Pakistan, så det er naturlig at det pådømmes der, sier Hansson Bull.

Vedkommende ringte moren i familien og sa han hadde drept «de menneskene», ifølge dommen.

Foreldrene lyktes ikke i å få datteren til å skille seg og ga pakistaneren drapsoppdraget.

«Drapene fremstår som brutale. De er velregisserte og samtlige tre drapsofre ble lurt i en felle. Det ble brukt mer vold enn nødvendig for å drepe dem. Retten finner ingen formildende omstendigheter ved drapene. Snarere tvert imot, at drapsmotivet er et kvinnelig familiemedlems inngåelse av ekteskap, representerer en tradisjon og en kultur som ikke kan aksepteres», heter det i dommen.