Stortinget gjorde strengere asyl-lov midlertidig

Justisminister Anders Anundsen (Frp), Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Martin Kolberg (Ap) og Åsmund Aukrust (Ap) i stortinget under behandlingen av regjeringens forslag til endringer i utlendingsloven.
Justisminister Anders Anundsen (Frp), Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Martin Kolberg (Ap) og Åsmund Aukrust (Ap) i stortinget under behandlingen av regjeringens forslag til endringer i utlendingsloven. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet opposisjon stemte mandag for å tidsbegrense en strengere utlendingslov for en periode på to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF mener en strengere lov er nødvendig slik situasjonen nå er, men vi vil ha en begrensning som opphever loven 1. januar 2018, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da Stortinget mandag diskuterte regjeringens forslag om å stramme inn utlendingsloven i løpet av en uke.

Den uvanlig raske saksbehandlingen – uten høring og uten de vanlige diskusjonene i komiteen – har utløst stor skepsis på Stortinget. Flere spørsmål og mulige innvendinger ble reist under debatten mandag.

Les også: To flyktninger ettersøkt etter Paris-terror

Evaluering

Ap-leder Jonas Gahr Støre var den som først tok til orde for en tidsbegrensning på to år. Også Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne sluttet opp om dette, mens regjeringspartiene stemte imot da Stortinget gikk til votering mandag ettermiddag.

Støre foreslo på vegne av Ap at lovforslaget burde evalueres i løpet av perioden, noe samtlige partier stilte seg bak, inkludert Høyre og Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne evalueringen må gi rom for en høring, sa Støre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) slo fast i sitt innlegg at en evaluering vil være naturlig og nødvending. Samtidig registrerte han med glede – som han sa – at stortingsflertallet slutter seg til innstrammingene på asylfeltet.

Les også: Svenskekongen skal ikke huse flyktninger

Stemmer imot

Debatten mandag viste imidlertid tydelig at det er stor skepsis til flere av lovendringene. Særlig gjelder dette punktet om å gi regjeringen rett til å instruere Utlendingsnemnda (UNE).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne stemte imot.

– Omleggingen av UNE mener vi er feil av hensyn til rettssikkerheten. Utlendingsnemnda skal være ventilen som sikrer at det ikke er annet enn lover, regler og internasjonale konvensjoner som følges når asylsøknader skal behandles, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF gikk inn for forslaget, men hadde reiste flere prinsipielle spørsmål og åpnet for å stemme imot ved andre gangs behandling torsdag.

Les også: Amnesty kritisk til regjeringens asylkampanje

– Helt nødvendig

Ifølge regjeringspartiene er det helt nødvendig å kunne instruere UNE slik regjeringen allerede kan overfor UDI, for å unngå ulik praksis i de såkalte Russland-sakene.

– Flertallet av dem som krysser grensa, flykter ikke fra borgerkrig og forfølgelse, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i debatten mandag.

Han la til at gruppen av enslige unge menn fra andre land enn Syria legger beslag på store saksbehandlingsressurser.

Tvangsmidler

Det kom 2.502 asylsøkere til Norge i forrige uke, viser uketallene fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Det er nok en gang ny rekord i antall asylsøkere på én uke.

Lovforslaget som allerede fredag kan bli sanksjonert av Kongen i statsråd, åpner for å internere asylsøkere som kommer over grensa fra Russland. Forutsetningen er at de trolig vil få avslag på sin asylsøknad og hensikten er å sikre at de ikke unndrar seg utsendelse.

Flere har kritisert denne endringen, blant dem Norsk organisasjon for asylsøkere, men regjeringen får også her bred støtte i opposisjonen:

– Asylinstituttets bærekraft er avhengig av en mer handlekraftig håndtering av dem som krysser grensen uten behov for beskyttelse, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. (©NTB)