Norsk statsborger mistet livet i Libanon

43 personer døde i et bombeangrep i Beirut torsdag.
43 personer døde i et bombeangrep i Beirut torsdag. Foto: Aziz Taher / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 39 år gammel norsk statsborger skal være blant de drepte i bombeangrepet i Libanons hovedstad Beirut torsdag der 43 mennesker mistet livet, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 39 år gammel norsk statsborger skal være blant de 44 drepte i bombeangrepet i Libanons hovedstad Beirut, melder NRK.

– Vi har mottatt informasjon fra pårørende om at en norsk statsborger skal være blant de omkomne etter bombeangrepet i Beirut. Vi har så langt ikke fått noen offisiell bekreftelse på dette fra libanesiske myndigheter, men vår ambassade jobber med å undersøke saken, sier pressevakt i UD, Astrid Sehl, til NRK.

Selvmordsangrepet regnes som et av de alvorligste som har rammet Libanon, og Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret. Minst 239 mennesker skal også være såret i angrepet, melder Røde Kors.

Les også: Over 40 drept i selvmordsangrep i Beirut

Norsk-libaneser

Blant de døde skal det være en mann med libanesisk bakgrunn, men med norsk statsborgerskap.

To selvmordsbombere sprengte seg selv i luften med få minutters mellomrom i det Hizbollah-kontrollerte området Bourj al-Barajneh sør i den libanesiske hovedstaden torsdag. Den ene slo til utenfor en sjiamuslimsk moské, den andre inne i et bakeri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militæret har uttalt at det også var en tredje selvmordsbomber, men at vedkommende mislyktes i å detonere sprengladningene. Kroppen hans ble funnet i nærheten av stedet hvor den andre bomben gikk av.

– Da den andre bomben gikk av, trodde jeg verden gikk under, uttalte et vitne til en lokalt TV-kanal.

Eksplosjonene inntraff på et travelt tidspunkt torsdag ettermiddag, da gatene var fulle av mennesker, i et område preget av fattigdom og som hovedsakelig er bebodd av sjiamuslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sorg

Hele Libanon er i sorg fredag, og familie og venner forbereder seg på å hente sine kjære fra sykehusene. Flagg vaier på halv stang ved alle statlige bygg mens skoler og universiteter holder stengt. Politikere i Libanons kompliserte politiske situasjon har gått ut og fordømt angrepet, som er det blodigste som har rammet landet siden borgerkrigen mellom 1975 og 1990.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun timer før angrepet hadde syriske militære styrker og allierte fra Hizbollah gjenvunnet den strategiske byen al-Hader fra islamistiske opprørsstyrker nord i Syria. Opprørerne i Den Islamske staten (IS) har kontroll over store områder i nabolandet.

Påtatt seg ansvar

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. I en erklæring på nettet sa IS at det kun var to selvmordsbombere.

– Etter at de vantro hadde samlet seg rundt den første eksplosjonen detonerte den andre hellige martyren sine eksplosiver midt iblant dem, sier terrororganisasjonen i erklæringen.

Volden og opptøyene i Syria har spredt seg over grensen til Libanon etter at Hizbollah gikk sammen med styrkene til den syriske presidenten Bashar al-Assad for å hindre opprøret som oppsto i 2011 mot Assads styre. Dette nevnte ikke den sunnimuslimske ekstremistgruppen noe om i sin erklæring, men den brukte nedsettende ord om sjiamuslimer, som de regner som frafalne, eller vantro.