Telenor og Baksaas avslutter konsulentavtale

Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, er blitt enig med selskapet om å avslutte konsulentavtalen. Baksaas sier også fra seg bonus for 2015.
Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, er blitt enig med selskapet om å avslutte konsulentavtalen. Baksaas sier også fra seg bonus for 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jon Fredrik Baksaas slutter som rådgiver for Telenor-styret og frasier seg bonus for 2015. Han beklager situasjonen som har oppstått med etterforskningen av Vimpelcom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er den tidligere konsernsjefen helt ute av Telenor. Han har nå verken ansettelsesforhold eller noen annen form for engasjement i telekonsernet, får NTB bekreftet. Han trer også ut av styrevervene i alle Telenor-selskaper han sitter i, som Telenor Business Partner Invest AS og Telenor Mobile Holding AS, ifølge NRK.

Jon Fredrik Baksaas sluttet som konsernsjef i august etter 13 år, da han ble erstattet av Sigve Brekke, men gikk inn i en rolle som strategisk rådgiver for styret.

Meldingen om at Baksaas og Telenor i fellesskap er «blitt enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale med styret med umiddelbar virkning», kom mandag morgen.

Korrupsjonsetterforskningen mot Vimpelcom er den direkte foranledningen.

– Det er viktig at Telenor og Telenors styre får handlingsrom til å håndtere situasjonen på best mulig måte. Jeg håper min avgjørelse vil bidra til dette, og ønsker det beste for Telenor og alle selskapets ansatte, sier Jon Fredrik Baksaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Baksaas fikk etikkbonus i januar

– Beklagelig situasjon

Baksaas var konsernsjef i Telenor under maktkampen med Vimpelcoms andre eier, Alfa, og satt som ett av tre styremedlemmer i det russiske storkonsernet. Som følge av etterforskningen av anklager om grov korrupsjon i forbindelse med Vimpelcoms ekspansjon til Usbekistan har Baksaas kommet under stadig sterkere kritikk.

– Den siste utviklingen i den pågående etterforskningen av Vimpelcom har gjort min rolle som strategisk rådgiver for styret i Telenor krevende. Jeg har dedikert min karriere til Telenor og synes denne situasjonen er svært beklagelig, kompleks og trist for selskapet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt reist spørsmål om hva Telenor og selskapets representanter i Vimpelcom visste og måtte ha visst. Både selskapet og enkeltpersoner i Telenor kan bli siktet for korrupsjon, hvis mistanken om passiv tilrettelegging og medvirkning er sterk nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon

Holdt tilbake informasjon

Baksaas selv har vedgått at han holdt tilbake informasjon da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Trolig vil han bli kalt inn til å gi utdypende informasjon når komiteen nå gjenåpner saken.

Styret i Telenor har på sin side igangsatt en ekstern gjennomgang av sakskomplekset.

– Selv om det er Vimpelcom som er under etterforskning, og Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne, har det blitt stilt spørsmål om hvilken informasjon Telenor har hatt om påstått korrupsjon i Vimpelcom. Jeg er fornøyd med at styret og Baksaas i fellesskap er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale, sier fungerende styreformann Frank Dangeard i Telenor.

Baksaas frasier seg også retten til bonus i 2015, men beholder sin avtalefestede aksjetildeling, opplyser Telenor.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Les også:

Hevder Telenor ble varslet om Vimpelcom-utbetaling allerede i 2011

Jo Lunder permitteres fra Fredriksen-gruppen

Vimpelcom-saken:

* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker.

* Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

* Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

* Fredag 30. oktober avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham. Mæland hadde fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

* Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet 2. november å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte 3. november at det skal holdes en ny høring i saken.

* Telenors styre har hyret advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom.

* 4. november ble Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015), pågrepet av Økokrim og siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

* 9. november ble det kjent at tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styret i Telenor er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale med styret med umiddelbar virkning. Baksaas frasier seg også retten til bonus for 2015.