Skjerper sikkerheten rundt mottakssenter i Råde etter netthat

Inne i det tidligere Smart Club-bygget i Råde er det etablert en teltleir for flyktninger. Dette bildet er tatt før åpningen. Nå er bygningen full av nyankomne asylsøkere.
Inne i det tidligere Smart Club-bygget i Råde er det etablert en teltleir for flyktninger. Dette bildet er tatt før åpningen. Nå er bygningen full av nyankomne asylsøkere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettdebattanter har foreslått å tenne på senteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skjerper sikkerheten ved Ankomstsenter Østfold etter å ha sett nettdebatter hvor det foreslås å tenne på senteret, sier Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor til Moss Avis.

Overfor NRK opplyser lensmannen at politiet tar grep for å bedre kontroll og sikkerhet rundt ankomstsenteret.

I Sverige har det vært minst 17 branner på asylmottak og planlagte asylmottak siden mars.

PST har i sin trusselvurdering uttalt at økt tilstrømning av flyktninger og asylsøkere til Norge kan få konsekvenser for trusselbildet:

«Den økte asyltilstrømmingen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet.» skriver PST.

Kongeparet: – Vi må gjøre det vi kan for flyktningene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprengt kapasitet på en uke

Kapasiteten ved det nye mottakssenteret i Råde i Østfold ble i helgen sprengt, bare halvannen uke etter at det åpnet.

– Vi måtte stoppe mottaket, og de ble registrert på Tøyen i stedet, fra lørdag kveld til søndag morgen. Det var rett og slett for å unngå urimelig ventetid. Det var nødvendig å ta unna de som kom, og med en gang de var tatt unna, kunne vi åpne igjen, sier prosjektleder Knut Berntsen for ankomstsenteret i Østfold, til Nettavisen.

UDI viste fram gigantmottak for asylsøkere

Må dra til Tøyen

Dermed måtte flyktningene igjen registrere seg på det tidligere sprengte mottakssenteret på Tøyen i Oslo, der registreringen ble foretatt før Råde åpnet.

Totalkapasiteten på Råde nå ligger cirka 80 saker under det som er behovet ved ankomst av flyktninger. Ifølge Berntsen forventer de å ha økt kapasiteten i løpet av 7-10 dager, men full kapasitet vil de ikke ha før i midten av november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedgrunnen til det er at de skal få installert alt nødvendig utstyr for å få gjennomført skjermbildeundersøkelser, for å kunne avdekke helserisikoen knyttet til tuberkulose, sier Berntsen.

I forrige uke ankom det 1867 asylsøkere til Norge. Det er en liten nedgang fra 2.000 uken før.

Les også: Ankomstsenter i Råde skal avlaste mottaket på Tøyen