PST håper radikaliseringen i Østfold har flatet ut

Lislebyveien i Fredrikstad har måttet tåle å bli kalt Terrorgaten etter at sju unge menn har reist fra Lisleby til Syria for å kjempe med terrororganisasjonen Den islamsk stat (IS).
Lislebyveien i Fredrikstad har måttet tåle å bli kalt Terrorgaten etter at sju unge menn har reist fra Lisleby til Syria for å kjempe med terrororganisasjonen Den islamsk stat (IS). Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor reiste sju fra samme gate i Fredrikstad til Syria for å krige for Den islamske stat (IS). Nå har den voldsomme aktiviteten flatet ut, tror politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er bedre i år, og vi håper vi har sett toppen. Vi håper at vi ikke er i en bølgedal, men at dette er en varig reduksjon av unge som reiser til konfliktområder, sier Øyvind Nilsen, leder for Politiets sikkerhetstjeneste i Østfold, til NRK.

Nilsen mener forebygging kan ha hatt noe å si, men at det er for tidlig å trekke sikre konklusjoner.

– Selv om situasjonen ser ut til å være bedre nå, er det viktig å holde trykket oppe, understreker han.

Mohamed Warsame, som leder Alhuda islamsk senter i Fredrikstad, sier til NRK at han merker det ikke lenger er den samme aktiviteten rundt det å krige for IS.

– Situasjonen i Syria har blitt verre, og det betyr at mange kvier seg for å dra, sier han, og legger til at mange unge som vil krige for IS, blir påvirket av flyktningene.

– De ser elendigheten med andre øyne nå. Mange reiste ut fordi de trodde de kunne styrte Assad-regimet. Troen på at de kan gjøre en forskjell er ikke like stor, tror Warsame.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at opptil 140 fremmedkrigere har dratt fra Norge til Syria og Irak siden høsten 2012 for å krige, minst 15 av dem er fra Østfold. Fem er trolig drept, fem er mest sannsynlig fortsatt i Syria.