Gislene på Filippinene ber om hjelp i video

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Kjartan Sekkingstad og de tre andre som er fanger hos Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene, ber for livet i en video gisseltakerne har sendt ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

56 år gamle Sekkingstad retter i videoen en innstendig bønn til eieren av Oceanview Marina på øya Samal sør i Filippinene, der han jobbet da han ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, natt til 22. september.

– Vær så snill å etterkomme kravene deres, ellers vil vi kanskje ende opp som døde, sier nordmannen, som i opptaket sitter på bakken sammen med de tre andre gislene og med en gruppe væpnede menn bak seg.

Bakgrunn: Viser fram bilder av norsk gissel på Filippinene

Svarte flagg

Videoen ble lagt ut noen timer etter at et islamistisk nettsted hadde publisert flere bilder av gisseltakerne og fangene deres.

Bildene viste også svarte flagg med teksten «Det er ingen annen gud enn Gud og Muhammed er Guds budbringer», med profetens runde segl under.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Sayyaf har benyttet det samme flagget gjentatte ganger tidligere, og det samme har opprørere i Den islamske staten (IS) og terrornettverket al-Qaida.

Stor fare

Robert Hall forteller i opptaket at han har det bra, men understreker at han er i stor fare.

– Jeg ber dere om å kontakte den canadiske regjering og be dem om å samarbeide med den filippinske regjeringen om å få slutt på bombingen og det som pågår her, sier Hall.

– Jeg vet at det er folk som kan finne en måte å gjøre dette på, vær så snill og hjelp oss, sier Hall.

Trygler

Canadiske John Ridsdel kommer med en mer følelsesladd appell i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil komme med et budskap fra oss alle: Vi trygler den canadiske regjeringen, vær så snill, vær så snill å hjelpe oss, sier Ridsdel.

– Vi ber også den filippinske regjeringen om å hjelpe oss ved å stanse alle (militære) operasjoner, som artilleribeskytningen nær oss. Det er også flygninger rett over hodene våre og bomber. Vær så snill å stans alle disse operasjonene, slik at det kan startes forhandlinger om kravenes deres, sier Ridsdel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Forhandlinger i gang med gisseltakere på Filippinene

Leser opp krav

En av de maskerte gisseltakerne leser til slutt i videoen opp et krav, rettet til canadiske og filippinske myndigheter, men ikke norske.

– Jeg har et budskap til den canadiske og filippinske regjering. Dere må samarbeide med oss og imøtekomme alle våre krav. Det må bli slutt på alle militære operasjoner og alle militære angrep mot oss. Når dere har etterkommet kravene, kan vi snakke om forhandlinger, sier mannen.

Les også: Familien til bortført nordmann i sjokk

Ønsker ikke kommentere

Utenriksdepartementet ønsker ikke overfor NTB å kommentere bildene og videoen av Sekkingstad og de øvrige gislene.

Det gjør heller ikke Sekkingstads familie, noe de formidler via UD.

– Dette er en svært vanskelig tid for oss og vi ønsker ikke kontakt med mediene i den kommende perioden. Vi ber om at dette respekteres, heter det i uttalelsen fra 56-åringens familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gislene er tatt med til fjellområde

Kontakt

En filippinsk etterretningskilde opplyste mandag at det var etablert kontakt mellom gisseltakerne og en vestlig ambassade i Manila.

Gisseltakerne ledes angivelig av den lokale Abu Sayyaf-toppen Muammar Askali og gislene befinner seg nå angivelig i Patikul i Sulu-provinsen.

Den samme gruppen av gisseltakere skal ha stått bak bortføringen av tyske Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen på øya Palawan i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort pengebeløp i løsepenger.