EU og flyktningekrisen:Nå vil Angela Merkel og Donald Tusk styrke EUs yttergrense

IKKE VIDÅPENT LENGER: Foran det ekstraordinære EU-toppmøtet onsdag snakker Tysklands forbundskansler Angela Merkel om å styrke EUs yttergrenser. Det samme gjør EU-rådets president Donald Tusk.
IKKE VIDÅPENT LENGER: Foran det ekstraordinære EU-toppmøtet onsdag snakker Tysklands forbundskansler Angela Merkel om å styrke EUs yttergrenser. Det samme gjør EU-rådets president Donald Tusk. Foto: Odd Andersen / Afp/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye toner fra Tyskland: Søndag gikk forbundskansler Merkel inn for å skjerpe kontrollen med EUs yttergrenser. Lørdag anbefalte innenriksminister de Maizière innføring av et tak på antall flyktninger til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Ungarn har fått kjeft fra alle kanter for å holde kontroll med sin bit av EUs og Schengenavtalens yttergrense, kom Tysklands regjeringssjef Angela Merkel med et liknende budskap i en tale til fagforbundet Ver.di søndag:

– Vi kan løse mange ting i fellesskap i Europa, for eksempel sikring av yttegrensene, men også ved å bekjempe årsakene til flukt, sa Merkel der.

Merkel har til nå bemerket seg ved utspillet om å åpne Tyskland for hundretusener av flyktninger, noe som har fremmet de store folkevandringene som har skjedd over grensene til en rekke EU-land.

Den tyske avisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten tolker Merkels uttalelse søndag dithen at hun nå vil prioritere kontrollen ved yttergrensene på det ekstraordinære toppmøtet for EUs stats- og regjeringssjefer onsdag.

Les også: Konservativ kritikk av Merkels åpning for flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-presidenten: – Brutal virkelighet

Uttalelsen er helt i tråd med signalene EU-rådets president Donald Tusk fredag sendte ut i sitt invitasjonsbrev til EU-toppmøtet onsdag 23. september:

– Vår respons vil imidlertid ikke overskygge den brutale virkeligheten. Vi som europeere er for tiden ikke i stand til å forvalte våre felles yttergrenser. Dermed har noen medlemsstater besluttet å beskytte seg ved å stenge sine nasjonale grenser, skriver Tusk (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

– Beskyttelsen av det europeiske fellesskapet er vår fremste plikt og forpliktelse, og vi har mislykkes på dette området, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyskland strever med å håndtere flyktningstrømmen

– Alle flyktninger kan ikke komme til Europa

Lørdag kom den tyske innenriksministeren og Merkels partifelle i CDU, Thomas de Maizière, med et oppsiktsvekkende utspill om å endre europeisk asyl-juss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil rett og slett tallfeste et tak på hvor mange flyktninger EU og Tyskland kan og skal ta imot.

– Vi kan ikke ta imot alle mennesker fra kriseområder og alle som flykter fra fattigdom og ønsker seg til Europa og Tyskland, sa han i et intervju med Der Spiegel.

Les også: – Over 500.000 flyktninger og migranter har krysset EUs grenser hittil i år

Solberg: – Schengen er brutt sammen

Statsminister Erna Solberg merket seg de tyske holdningene i Berlin mandag, melder NTB.

Schengen-systemet har brutt sammen, mener statsminister Erna Solberg.

– Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer dem som kommer, så har Schengen-systemet brutt sammen, sier Solberg (H) til NTB.

– Det er ingen tvil om at dette er en utfordring for det europeiske samarbeidet. Systemet må reetableres.

På besøk i Berlin merker Solberg seg tysk frustrasjon. Frustrasjon over at Schengen-grensene ikke fungerer, over at EU ikke får på plass en felles løsning på flyktningkrisen, men også over at en åpen tysk innstilling mistolkes til å være en «fribillett».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok skapt et bilde om at alle kan komme til Tyskland og få opphold. Slik kommer det ikke til å bli her, og slik kommer det ikke til å bli i Norge heller, sier hun til norsk presse etter et møte med Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Tyskland har plass til 500.000 nye flyktninger hvert år

Viktor Orbán: – Ingen ende

– Innvandrerne bryter seg inn døra vår. Og det er ingen ende på dem, sa den ungarske statsministeren før ordinær dagsorden i parlamentet i Budapest mandag formiddag, melder den ungarske avisa HVG.

Orbán oppsummerte:

I Irak er 8 millioner mennesker hjelpetrengende. I Syria er 7,6 millioner internflyktninger, mens 4 millioner lever i flyktningeleire utenfor landet. I Afrika lever 12,5 millioner som internflyktninger. I Nord-Afrika har «vernelinja» brutt sammen og endt i kaos etter den arabiske våren.

– Europa er rikt og svakt. Det er den verst tenkelige kombinasjonen, sa Orbán i sitt innlegg.