Ap og KrF finner sammen lokalt

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti finner flere steder sammen lokalt, men om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og KrF-leder Knut Arild Hareide også vil samarbeide nasjonalt etter neste stortingsvalg, er foreløpig et åpent spørsmål.
Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti finner flere steder sammen lokalt, men om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og KrF-leder Knut Arild Hareide også vil samarbeide nasjonalt etter neste stortingsvalg, er foreløpig et åpent spørsmål. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap søker samarbeid med KrF i flere kommuner etter valget. I Trondheim er også Venstre med. I kulissene følger Ap-leder Jonas Gahr Støre nøye med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stor variasjon, men hovedtrekket er at vi finner samarbeidsløsninger med deler av sentrum og med SV. Å se dette utdypet og videreutviklet i sentrale byer kan gi lærdommer å ta med videre på riksplan, sier Støre til NTB.

Han har selv oppfordret Ap lokalt til å søke nye allianser, gjerne inn mot sentrum.

– Hvis vi skal få innflytelse og gjennomslag lokalt, så må det skje i samarbeid med andre partier, sier han.

Venstre-samarbeid

I det rødgrønne «utstillingsvinduet» Trondheim har Venstre, KrF og tre andre partier alliert seg med Ap og ordfører Rita Ottervik.

At Ap samarbeider med Venstre kan framstå som et paradoks. Partiet er av Ap og LO gjentatte ganger kritisert for arbeidslivspolitikken sin. Også synet på søndagshandel avviker fra Aps og KrFs.

– Det som har skjedd i Trondheim, er ikke at et stort flertall har nærmet seg Venstre. Det er Venstre som ser seg tjent med å gå inn i et bredt politisk samarbeid, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om LO vil støtte et samarbeid mellom Ap og sentrumspartiene i 2017, er for tidlig å si, framholder LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen. Han vil ikke kritisere samarbeidskonstellasjonene lokalt.

– Det er der kunnskapen er best om lokale saker, sier han.

KrF-allianser

I Bergen vil Ap og KrF i fellesskap nå bestemme hvilke av de øvrige partiene de ønsker å innlede forhandlinger med. I tillegg blir det nå samarbeid mellom KrF og Ap i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Ålesund, ifølge NRK. Også i Arendal har KrF og Ap funnet sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På riksplan har KrF og Venstre en samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen. Spørsmålet er om Aps allianser med KrF lokalt vil påvirke rikspolitikken fram mot stortingsvalget i 2017.

– Jeg ser ingen grunn til å dra for mange slutninger knyttet til at KrF velger Ap-samarbeid. Man må holde det lokale og nasjonale atskilt, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er naturlig at KrF samarbeider i begge retninger lokalt, det har de gjort i årevis, sier Marthinsen.

Ikke overalt

Stavanger Aftenblads kommentator Tom Hetland mener det som skjer i fylkespolitikken på sørvestlandet er viktig, men minner også om at Aps tilnærming ikke lykkes overalt.

– I Stavanger sa KrF nei til et tilbud fra Ap om at Bjørg Tysdal Moe kunne bli ny ordfører. KrF har også vist Ap en kald skulder i Oslo. I Vest-Agder og Kristiansand holder KrF fast ved Høyre, skriver han.

Marthinsen mener Støre har styrket sitt favorittstempel foran stortingsvalget i 2017. Han tror Ap vil se i retning av Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og nettopp KrF de neste par årene.

Samtidig understreker han at KrF historisk sett alltid har valgt høyresiden nasjonalt, og peker på at partiets grunnfjell i bunn og grunn er borgerlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ønsker borgerlig samarbeid

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener det er for tidlig å lese noe ut av de samarbeidskonstellasjonene som oppstår lokalt.

– Vi ønsker selvsagt et bredt, borgerlig samarbeid flest mulig steder. Samtidig må man respektere at lokalpolitikk er lokalpolitikk, sa han til NTB fredag.

Frp-leder Siv Jensen sier regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF «i utgangspunktet ikke» er truet av de lokale variantene som nå oppstår.

– Dette er forhold vi må se nærmere på og komme tilbake til når det er gjort opp status etter valget, sier Jensen, som viser til at også Frp samarbeider utradisjonelt lokalt, blant annet med Ap i Sandnes.