Norges Bank varsler nullvekst

NULLVEKST: Det er tilnærmet status quo i norsk næringsliv, melder Norges Bank og banksjef Øystein Olsen.
NULLVEKST: Det er tilnærmet status quo i norsk næringsliv, melder Norges Bank og banksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svak vekst i norsk næring og industri til tross, styringsrenta blir trolig ikke senket med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport fra Norges Bank som ble lagt fram fredag formiddag går det fram at næringslivet forventer den samme, svake utviklingen også framover.

Rapporten baserer seg på intervjuer med næringslivsledere fra ulike sektorer i hele landet, og regnes som en viktig pekepinn før sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer den nye styringsrenta, skriver DN.

«Produksjonsveksten har vært svak de 3 siste månedene. Veksten var lite endret fra mai, i tråd med forventingene i forrige runde. Produksjonsfallet har tiltatt i oljeleverandørnæringene og i tjenesteyting mot næringslivet. (...) Samlet så kontaktene for seg lite endringer i aktivtetsnivået de neste 6 månedene. Fallet i oljeprisen og lavere aktivitet i oljenæringen har svekket vekstutsiktene i de fleste næringene, men varehandelen og eksportindustrien ventet fortsatt moderat vekst», skriver Norges Bank i sin rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ulike faktorene kunne tydet på endring i styringsrenta, men ikke ennå tror Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Det vi ser trekker i retning av rentekutt, men inflasjonen og den svake kronen trekker i motsatt retning. Vi tror ikke det kommer et kutt nå, men tror Norges Bank venter til november, sier Magnussen til E24.

Magnussen sier det forventede svakere bildet ikke er overraskende.

Nedgang i norsk oljebransje har vist seg tydelig de siste månedene. Også Norges Banks kontakter i bransjen bekrefter i rapporten at det har vært «betydelig lavere sysselsettingsnivå. Oljeleverandørene planla fortsatt betydelig reduksjon i sysselsettingen.»

Heller ikke sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, er overrasket.

– Det går veldig svakt i oljerelaterte næringer, men rimelig greit i resten. Derfor blir det ikke et samlet produksjonsfall, men nær nullvekst, sier Bruce til E24.