Løkke kritiseres for håndteringen av flyktningene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi tok selv avgjørelsen om å la flyktninger og migranter reise gjennom landet. Nå ber opposisjonen om at regjeringen tar grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger noen som setter seg ved enden av bordet. Jeg savner en koordinert innsats på tvers av myndighetene, hvor regjeringen står med det samlede ansvaret, sier Socialdemokraternes leder Mette Frederiksen.

Mens politiet onsdag kveld besluttet å la flyktningene reise gjennom Danmark, selv om de ikke søker asyl i landet, befant statsminister Lars Løkke Rasmussen seg på vinsmaking på en italiensk restaurant i København, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er ingen tvil om at situasjonen krever konsentrasjon. Jeg vil selvfølgelig oppfordre statsministeren til å legge seg i selen og ta ansvar, sier Kristian Thulesen Dahl i Dansk Folkeparti til byrået.

Bakgrunn: Dansk motorvei stenges for å gi plass til flyktninger

– Kan ikke returneres

Siden søndag har 3.200 flyktninger og migranter kommet til Danmark. Bare 668 av dem har søkt om asyl i landet. De fleste andre ønsker å reise videre til Sverige og andre nordiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste kommer fra land de ikke kan returneres til. Når vi ikke kan sende dem ut av landet, er vi forpliktet til å slippe dem fri igjen. Det er i tråd med internasjonale og danske regler. Vi lever i en rettsstat, sier Rigspolitiets sjef Jens Henrik Højbjerg.

Han får ros av justisminister Søren Pind for håndteringen av saken. Thulesen i Dansk Folkeparti mener imidlertid at flyktningene burde blitt sendt tilbake til Tyskland.

– At Tyskland har tatt mennesker inn, er deres valg. Det er ikke det samme som å si at de kan gå videre til Danmark, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag innkalte statsminister Løkke til et hastemøte med de øvrige partilederne i Folketinget og politiforbundets leder Claus Oxfeldt.

– Situasjonen er helt uholdbar. Det må tas en politisk beslutning om hva som skal skje. Men politikerne forteller oss ikke hva som skal gjøres i denne ekstraordinære situasjonen, sier Oxfeldt til Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Europa forbereder seg for å motta flere flyktninger

Vil til Sverige og Norge

Flere hundre flyktninger og migranter fikk torsdag reise fra havnebyen Rødbyhavn. Flere av dem ble kjørt av privatpersoner til København. Derfra vil de forsøke å reise videre til Sverige og Norge, der noen av dem har slektninger.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, sa den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria til NTB. Reisen til Europa har vart i 20 dager.

– Reisen har vært forferdelig, nå vil vi komme fram, sier Rashed som hadde vært et døgn på toget da plutselig alle besluttet å gå av.

Natt til torsdag reiste 50 flyktninger til Malmö i Sverige med Stena Lines ferje til Trelleborg. Ved Svinesund tok norsk politi hånd om ni flyktninger, sju av dem fra Syria, på norsk side av grensen. Fire personer ble anmeldt for menneskesmugling.

Les også: Fotograf spenner bein på desperate flyktninger