Makedonsk politi bruker tåregass mot migranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Makedonia brukte fredag tåregass for å spre tusener av migranter som vil krysse grensen fra Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem personer ble skadd i tumultene, melder AFP.

Myndighetene i Makedonia innførte torsdag unntakstilstand i et forsøk på å begrense den store strømmen av migranter som daglig velter inn over grensen.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

Fredag formiddag vokste frustrasjonen og raseriet blant migrantene, og de tungt bevæpnede grensevaktene på makedonsk side svarte med å skyte tåregassgranater for å spre menneskemengden.

No more

– No more Makedonia, sa en grensevakt på engelsk til en syrisk mann som forsøkte å presse seg gjennom sperringen.

Unntakstilstanden ble innført etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon, der tusener forsøkte å komme seg om bord i et tog til Serbia. Barn ble dytter inn gjennom togvinduene, og voksne kjempet for å presse seg inn gjennom de smale togdørene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har mellom 1.500 og 2.000 migranter tatt seg over grensen til Makedonia, med det mål å komme seg til Ungarn og den passfrie Schengen-sonen.

Minimum

– Vi kan ikke lukke grensen hermetisk, men vi vil forsøke å redusere den ulovlige passeringen til et minimum, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski.

Han opplyser at det ikke er noen samordning mellom gresk og makedonsk politi. De to nabolandene har hatt et anstrengt naboforhold helt siden Makedonia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Uenigheten skyldes dypest sett retten til å bruke navnet Makedonia, som også er navnet på den nordlige delen av Hellas.

Striden har blokket Makedonias mulighet til å bli medlem av EU og NATO.

Migrantene vil, selv med åpen grense til Makedonia, støte på store problemer lenger nord. I Ungarn arbeides det for fullt med å bygge et grensegjerde på 175 kilometer for å stanse migrantstrømmen.

Det kan i verste fall føre til en opphopning av tusener av mennesker på serbisk side og skape Calais-lignende tilstander.