– Kan få katastrofal oljepris

Oljepris under 50 dollar fatet vil ramme Norge hardt, mener internasjonale eksperter. Norske analytikere fryker priser på 30-tallet.
Oljepris under 50 dollar fatet vil ramme Norge hardt, mener internasjonale eksperter. Norske analytikere fryker priser på 30-tallet. Foto: Daniella Beccaria / Ap / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB-analytikerne har spådd at olja vil koste rundt 65 dollar fatet neste år, men de frykter at det kan bli det halve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et fat olje selges nå for rundt 50 dollar. DNB Markets presenterte sine analyser for 2016 og 2017 denne uken, og de forventer at oljeprisen vil ligge rundt henholdsvis 65 og 70 dollar.

Analytiker Thorbjørn Kjus sa til Dagens Næringsliv etter analyseframlegget at det på kort sikt er få lyspunkter i balansen mellom tilbud og etterspørsel av olje. Denne balansen har sterk innvirkning på prisen.

Usikkerheten rundt oljeprisutviklingen er også større enn vanlig, og i dag sier Kjus til samme avis at det ikke er utenkelig at oljeprisen faller til 30 dollar fatet i 2016.

– En oljepris på 30 dollar fatet er helt katastrofalt for Norge. Vi ville ikke stengt ned eksisterende produksjon, men det hadde ikke kommet flere investeringer. Det er betydelig risiko for lavere oljepris enn vårt anslag på 65 dollar fatet neste år, sier Kjus til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets frykter lave oljepriser. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets frykter lave oljepriser. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Les også: – Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

– Verre enn finanskrisen

Oljepris under 30 dollar fatet vil ifølge den internasjonale finansavisen Bloomberg, være tilnærmet krise for Norge.

Allerede med dagens priser rundt 50 dollar fatet er det mørkere enn på lenge for nasjonens oljebaserte økonomi, slo Bloomberg fast tidligere i uken. De hevder at en oljepris under 50 dollar vil ramme Norge hardere enn finanskrisen

Les også: – Verre for Norge enn finanskrisen

Store lagre

Det internasjonale energibyrået (IEA) tror det vil være større tilgang til, enn etterspørsel for olje til langt ut i 2016. Først i tredje eller fjerde kvartal kan oljemarkedet forvente tilnærmet like stor etterspørsel som tilbud.

IEA tror selgerne vil tilby i snitt 1,4 millioner fat mer enn verdens oljekjøpere ønsker seg, skriver Finansavisen.

I IEAs rapport om oljemarkedet for august, skriver byrået at den forventede økningen i global oljeetterspørsel vil være den største på fem år.