Rio-OL: – Dårlig vann ikke årsak til diaré

Ro- og padlestadion til neste års OL i Rio de Janeiro i ligger i Rodrigo de Freitas-lagunen. Arrangørene får kritikk for dårlig vannkvalitet.
Ro- og padlestadion til neste års OL i Rio de Janeiro i ligger i Rodrigo de Freitas-lagunen. Arrangørene får kritikk for dårlig vannkvalitet. Foto: Ricardo Moraes / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere roere ble syke under junior-VM i neste års OL-by Rio. De amerikanske lederne vil likevel ikke skylde på den dårlige vannkvaliteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OL-arrangøren i Rio har fått kraftig kritikk for å ha gjort lite med å bekjempe forurensningen i sjøen. Utenfor den berømte stranden Copacabana har det vært målt svært unormale verdier av både virus og bakterier. Det er der seiling, triatlon og havsvømming skal foregå neste år. Ro- og kajakk-øvelsene skal avvikles i Rodrigo de Freitas-lagunen innenfor.

De amerikanske lederne gikk tirsdag ut og sa de ikke kunne bevise at den dårlige vannkvaliteten var årsaken til at 15 av deres utøvere og ledere var blitt syke.

Amerikanerne mener at det ikke er uvanlig at slik kan skje ved store mesterskap.

Uansvarlig

– Det vil være for lettvint og uansvarlig av oss å slå fast at robanen er hovedårsaken til at mange av oss ble syke, sa Glenn Merry, leder for det amerikanske roforbundet.

Han la til at de amerikanske roerne ofte blir syke når de konkurrerer i utlandet og sa at det faktum at også flere ledere ble syke kanskje ikke bare kan skyldes dårlig vannkvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av lagets utøvere hadde også falt i vannet, men denne utøveren var ikke var blant dem som hadde fått problemer med magen.

Canadiske ledere opplyste til Reuters at bare én fra deres tropp på 24 ble syk.

Forholdsregler

Canadierne hadde derimot tatt en rekke forholdsregler når det gjaldt å unngå og eksponere seg for det dårlige vannet. Alle åpne sår ble dekket til, og man brukte antibakteriell såpe etter at de hadde vært på vannet i lagunen.

Arrangørene av junior-VM opplyste at de hadde behandlet 14 personer for diaré. Det var åtte amerikanere og seks fra Australia og Storbritannia.

En anonym talsmann for Rio2016 opplyste at det meste tydet på at diareen skyldes andre årsaker enn forurenset vann.

De norske seilerne har vært og trent i Rio, og de har rapportert om svært mye søppel i sjøen utenfor den berømte stranden.

I forrige måned offentliggjorde nyhetsbyrået AP en rapport om at vannprøver tatt utenfor Copacabana viste svært høye verdier av bakterier og virus som kan være direkte helsefarlige.