Ett år siden MH17 ble skutt ned

Nye bilder har blitt publisert fra krasjstedet. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva/Oslo (NTB-Steinar Rostad Breivik): Nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet har hatt lite å si for situasjonen i Ukraina, men har svekket Russlands omdømme i verden betraktelig, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag er det ett år siden Malaysia Airlines' flygning MH17 med 298 mennesker om bord ble skutt ned over et opprørskontrollert område i Øst-Ukraina.

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere sto bak, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

– Nedskytingen har ikke hatt særlig innvirkning på det som skjer på bakken, men har hatt effekt på hvordan andre land oppfatter Russland, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

– Omdømmet til Russland har blitt særlig svekket i Nederland og Malaysia, som ble hardest rammet i styrten, men også i et land som Tyskland. Styrten var med på å bidra til at sanksjonene mot Russland ble skjerpet, sier han.

Disiplin

Konflikten i Ukraina pågår fortsatt, og en våpenhvileavtale som ble undertegnet i februar i år, har blitt brutt flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om endringene på bakken ikke er store, kan nedskytingen ha ført til endringer i forholdet mellom Russland og de prorussiske opprørerne, tror Bukkvoll.

– Dette er noe vi vet lite om, men i løpet av det siste året har vi sett at Russland har forsøkt å gjøre opprørerne mer disiplinerte. Det kan ha noe med nedskytingen å gjøre, sier Bukkvoll.

– Opprørerne klarer ikke å slåss like bra som russerne, og er mer brutale overfor sivilbefolkningen. Både FN og OSSE har dokumentert voldtekter og tyverier. Dersom ikke MH17 var blitt skutt ned, hadde ikke Russland vært fullt så opptatt av å gjøre noe med dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tribunal

193 personer fra Nederland og 43 fra Malaysia mistet livet da flyet ble skutt ned. De to landene har bedt om å opprette en internasjonal domstol for å vurdere saken, men Russland mener dette er prematurt og vil virke mot sin hensikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkasjer fra en nederlandsk granskningsrapport som skal legges fram i oktober, konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett.

– Russiske luftfartsmyndigheter har allerede kritisert rapporten. De sier raketten ville blitt fanget opp av russiske radarsystemer dersom den hadde blitt skutt opp fra opprørskontrollert område. Men det er få som setter noen lit til russerne i denne saken, sier Bukkvoll.