Eurolandene endelig enige om Hellas-plan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om grekerne innfrir vilkårene, er eurolandene klare til å forhandle om et nytt låneprogram. Men vilkårene er ikke småtteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det rakk å bli morgen i Brussel først, men etter 17 timers harde forhandlinger var stats- og regjeringssjefene i eurosonen enige om en plan for Hellas.

– Eurotoppmøtet har nådd enstemmighet. Alle er klare til å gå for et program for Hellas, skrev EU-president Donald Tusk på Twitter.

Noe detaljert innhold var ikke umiddelbart klart. Men grekerne må gå med på flere harde reformkrav og vedta de første av dem innen moms, pensjon og privatisering allerede onsdag.

– Nasjonalforsamlingen skal vedta en rekke reformer som skal sørge for å gjenopprette tilliten, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen.

– Det er konkrete sider av det greske forslaget som må styrkes videre, deriblant arbeidsmarkedet, sier han.

Tsipras: – Vi kjempet en hard kamp

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier den nye avtalen med eurolandene gir mulighet for vekst, men at landet står overfor tøffe beslutninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kjempet en hard kamp. Nå står vi overfor tøffe beslutninger, sier Tsipras, som sier avtalen vil gjøre at Hellas blir værende i eurosonen.

– Avtalen er vanskelig, men vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier den greske statsministeren.

– Vi har tatt ansvar for å unngå de mest ekstreme forslagene fra konservative sirkler i Europa. Byrdene fra avtalen vil bli fordelt basert på sosial rettferdighet. De som ikke betalte i løpet av kirsen, vil betale denne gangen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må godkjennes

Planen må også godkjennes i den greske nasjonalforsamlingen og flere andre euroland. Alt er dermed ikke på plass før formelle forhandlinger om en lånepakke kan finne sted.

I alt anslår eurogruppen at Hellas trenger mellom 82 og 86 milliarder euro for å holde økonomien flytende de neste årene. Landet trenger penger umiddelbart, og eurolandene skal jobbe for en løsning på kort sikt også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende: – EU trenger Hellas

Norges utenriksminister Børge Brende mener det er positivt at Hellas og eurolandene nå er kommet til enighet.

– Hellas trenger EU (og reformer) – EU trenger Hellas, tvitret Brende etter at partene kom til enighet om en gresk låneavtale i Brussel mandag formiddag.

Avtalen innebærer blant annet at den greske nasjonalforsamlingen skal vedta en rekke avtalte reformer innen 15. juli.

De greske gjeldsforhandlingene:

Tidsplanen for forhandlingene om et gresk låneprogram er som følger:

* Innen 15. juli skal den greske nasjonalforsamlingen vedta avtalen, i tillegg til en ny lovpakke.

* 15. juli skal avtalen godkjennes av kreditorene i Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen. Deretter avholdes et møte mellom finansministrene i eurosonen.

* Mellom 15. og 17. juli skal eurosonens nasjonalforsamlinger behandle den foreløpige avtalen.

* Dersom avtalen blir godkjent i nasjonalforsamlingene, vil eurogruppen ta en avgjørelse om å starte formelle forhandlinger om et gresk låneprogram i slutten av uken.

* 20. juli forfaller rundt 3,5 milliarder euro i lån til ESB.

* En endelig avtale om et låneprogram er ventet å være på plass om flere uker.