Kontanter i samfunnet:

Vy dropper kontanter – Trolig helt i grenseland juridisk

<p>Vy vil gjennom november gjøre Nettbuss express og flybuss kontantfri. Har du ikke kort eller bestilt på forhånd, vil du bli avvist. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Vy vil gjennom november gjøre Nettbuss express og flybuss kontantfri. Har du ikke kort eller bestilt på forhånd, vil du bli avvist. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gjennom hele november avviser Vy-eide Nettbuss å ta i mot kontanter når du kjøper billett. – Lite publikumsvennlig, her bør Vy tenke én gang til, mener Høyre-representant.

På sine nettsider skriver Vy at de i en prøveperiode på en måned forbereder seg på kontantfri fremtid og tar i denne perioden derfor ikke imot kontanter på alle sine linjer på Vy express og Vy flybussen.

«Alle busser har kontaktløs kortbetaling, slik at du kan betale opp til 399 kr uten å bruke PIN-kode», skriver Vy, og dersom passasjeren ikke har kort eller kjøpt billetten på forhånd, kan den reisende bli stående igjen. «Reisende uten forhåndskjøpt billett kan komme til å bli avvist dersom de ikke kan betale med kort om bord i bussen.»

Streiket mot kontanter

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy bekrefter prosjektet til ABC Nyheter. Han viser til at hensikten bak prøveprosjektet er å redusere kontantbeholdningen om bord i bussen. Og for å gjøre hverdagen tryggere for sjåførene.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

I begynnelsen av juni varslet selskapet bussjåfører i Østfold at de ville gå til streik mot kontanter. De hadde sett seg lei av å være potensielle mål for ran. Siden de var lett å peke ut da særdeles få andre tilbydere hadde kontanter lett tilgjengelig.

Bakgrunn : Til streik mot kontanter: – Bussene er ikke sikret mot ran

Den gang sa Lundeby til ABC Nyheter at kontanthåndteringen var en ekstra belastning, men siden lovverket er som det er, var det ikke bare å la pengeveskene til sjåførene stå.

Nå mener pressesjefen noe annet.

– Vi mener vi har anledning til dette. Vi legger merke til at en rekke andre aktører har samme praksis at de ikke aksepterer kontantbetaling på alle utsalgssteder. Og dette er en prøveperiode, sier han til ABC Nyheter.

Lundeby viser til at man ikke betaler med kontanter på trikkene i Oslo, ei heller på Choice-hotell eller på Stena Line.

Mange vil beholde kontanter: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Eldre må få betale på buss

Bruken av kontanter reguleres av Finansavtaleloven (se faktaboks over). Denne loven sier eksplisitt at kontanter er tvungen betalingsmiddel og at alle som yter tjenester eller selger varer har som plikt å akseptere kontant betaling. Denne loven gjennomgås for tiden i justisdepartementet. I intervju med ABC Nyheter og fra talerstolen i Stortinget har justisminster Jøran Kallmyr gjentatt at selv om kontantbruken er på nedadgående, vil kontanter i lang tid fremover være en viktig del av samfunnet.

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

Vet du om andre som ikke tar imot kontanter? Tips ABC Nyheter

– På ene siden går samfunnet mer og mer over til å bruke elektronisk betaling, som er effektivt og lett tilgjengelig. Samtidig er det også slik at eldre damer ikke får tatt bussen, fordi de ikke får betalt billetten siden kontanter ikke aksepteres. Det er to hensyn. Det er ingen tvil om at samfunnet går over til å bli mer og mer kontantløst, sa justisminister Kallmyr til ABC Nyheter i mai.

Kan ta lovbrytere: Justisministeren: – Mulig å følge opp de som ikke tar kontanter

ABC Nyheter har ved flere anledninger kontaktet justisdepartementet for å få en kommentar fra statsråden om hva han tenker om at et statseid selskap omgår lovens ordlyd som krever at man skal kunne betale med kontanter, men har ikke fått svar.

Vi har også kontaktet samferdselsdepartementet som er juridisk eier av Vy. Det innebærer at samferdselsminister Jon Georg Dale er selskapets generalforsamling.

«Hvordan stiller statsråden seg til at Vy aktivt velger å bryte loven?» spurte vi og fikk til svar.

«Det er leiinga i selskapet som er ansvarleg for forvaltninga av verksemda. Som eigar legg vi til grunn at selskapet følgjer norsk lov.»

Les også: Justisministeren lover klarhet om kontanter

For tidlig

Kårstein Eidem Løvaas sitter i Stortingets næringskomité for Høyre. Han reagerer umiddelbart på innlegget.

«Dette er trolig helt i grenseland juridisk. Det er også lite publikumsvennlig, og her bør VY tenke én gang til» skriver han på et innlegg på Facebook hvor han deler en artikkel fra Nettavisen som først omtalte Vys prøveperiode.

Til ABC Nyheter sier han at så lenge det ikke finnes et alternativ til kontanter som like sikkert og brukervennlig, må vi beholde kontanter som betalingsform en stund til.

– Det kontantløse samfunnet blir nok en realitet, men det er ikke noe vi trenger å vedta nå, det er grenser for politikk. Av beredskapshensyn og av hensyn til de mange titalls tusen som ikke er digitale brukere, eller fortrolig med kort, må det finnes alternativ og det er kontanter.

Ber om avklaring: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Ikke på tog ennå

Vy er mer enn buss. Egentlig er det først og fremst tog. Pressesjef Lundeby sier til ABC Nyheter at alt tyder på at de reisende med tog fortsatt skal kunne få betale billetten med sedler og mynter. I hvert fall i år, og om enn med om bord-tillegg.

– Jeg har ikke hørt noen planer om dette for tog. Det har ikke vært endelig diskutert ennå, men vi ser at kontant betaling, om enn seiglivet, er ganske marginalt i forhold til digitale betalingsformer.

ABC Nyheter har fredag forsøkt å få en kommentar fra justisminister Jøran Kallmyr, og blant annet vist til statsrådens tidligere uttalelser om kontanter på buss, uten å lykkes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært