«Tusenlappene er skurkenes valuta»:

Til streik mot kontanter: – Bussene er ikke sikret mot ran

<p>Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bussjåfører i Østfold vil nekte å ta i mot kontanter. I én dag. Det er behov for å gjøre noe med loven, mener stortingspolitikere.

Onsdag om en uke går bussjåfører i Østfold ut i politisk streik. De har sett seg lei på å være mål for potensielle ran. Årsak: bussjåførene er blant de få som har kontanter tilgjengelig – og dermed også lett for forbryterne å velge seg ut. Det er sjåførene i Vy-selskapet (tidligere NSB) Nettbuss region Østfold som har varslet politisk streik.

– Jeg tror det er få andre yrkesgrupper hvor arbeidsgiveren ikke kan sette i gang tiltak for å sikre sine ansatte. Men hos oss gjør lovverket at arbeidsgiver er fratatt muligheten til dette, sier hovedtillitsvalgt Finn Arne Solberg i Norsk Jernbaneforbund til Frifagbevegelse.

Men i henhold til finansavtaleloven er alle som tilbyr tjenester i Norge forpliktet til å ta i mot kontanter. Denne loven er under revisjon, men sjåførene og deres arbeidsgiver ønsker å få loven endret.

– Det er en ekstra belastning med kontanthåndtering, men all den tid lovverket er som det er, at kontanter skal kunne benyttes som betalingsmiddel, og kontraktene våre rundt om i landet er utformet i henhold til lovverket, er det ikke bare å la pengeveskene stå, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til ABC Nyheter.

Les også: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Manglende sikkerhet

Nettopp pengevesken er stikkordet. For det er denne som ifølge Lundeby bidrar til usikkerheten de ansatte i busselskapet utsettes for. Så lenge de har kontanter i vesken, vil de også være gjenstand for potensielle ran.

Samtidig sa Reitan Convenience, som eier både Narvesen og 7-Eleven at det for dem er uaktuelt å droppe kontanter. Selv om kiosker ofte har vært gjenstand for ran.

Men Lundeby mener at det i kiosk ofte er montert sikkerhetsutstyr som gjør at kontanthåndteringen er annerledes enn for 15 år siden.

– I de fleste bussvirksomheter er det veska som er stedet for oppbevaring av kontanter. Her er det snakk om et helt annet vern mot denne type kriminalitet i faste installasjoner enn på landeveien.

Han kjenner ikke til om det finnes systemer for rutebussene lignende det stadig flere kiosker, bensinstasjoner og dagligvareforretninger har. Altså innbruddsikre automater om bord, hvor passasjerene legger på kontanter.

Slike løsninger kjenner heller ikke direktør Børre Johnsen i Østfold kollektivtrafikk til. Han forteller til ABC Nyheter at også de er bekymret for ransfaren.

Kan tas: Justisministeren: – Mulig å følge opp de som ikke tar kontanter

– Vi har en forståelse for ønsket om kontantfrie busser. Vi har gjort mye for å endre folks betalingsvaner, og det er viktig at vi fortsetter med dette med de ansattes hjelp

Også konduktørene på togene til Vy (fortsatt tidligere NSB) tar i mot kontanter, men her forklarer Lundeby at her er tiltak som dyrere pris om bord har bidratt til at kontanthåndteringen er skrudd ned til et minimum.

Må finne løsninger

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet sier til ABC Nyheter at han synes argumentasjonen om at siden kontanter er presset ut andre steder, blir sjåførene mål, er underlig. Gjelsvik mener det er behov for å finne fram til løsninger i samfunnet generelt som gjør at kontantene kan håndteres på en sikker måte.

Vil ta: Senterpartiet vil straffe de som ikke tar imot kontanter

(Artikkelen fortsetter under)

Senterpartiet og finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik vil ta de som ikke aksepterer kontanter. Men, sier han, det bør finnes løsninger som også ivaretar de ansatte. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen
Senterpartiet og finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik vil ta de som ikke aksepterer kontanter. Men, sier han, det bør finnes løsninger som også ivaretar de ansatte. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen

– I andre land er ikke kontanter et alternativ, men det dominerende betalingsmiddelet. At vi ikke kan finne løsninger som ivaretar ansattes sikkerhet og samtidig sørger for folks mulighet til å betale med kontanter er spesielt. Her må også arbeidsgiver ta et ansvar, sier Gjelsvik.

– For mange grupper er offentlig kommunikasjon avgjørende for å kunne delta aktivt i samfunnet.

Vil hjelpe: Vil hjelpe bankene med å gjøre kontantene billigere

Litt pisk og litt gulrot

På andre siden av den politiske gangen befinner justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre seg. Han sier at partiet og regjeringens syn er at Norge skal ha kontanter i mange år fremover. Det handler om personvernhensyn, det handler om praktiske forhold for de som benytter seg av kontanter, og det handler om beredskap.

Personlig har han sympati med de som mener at det på sikt ikke er behov for kontanter, og han opplever at både politikken og samfunnet er i glidning i den retningen. Frølich har likevel liten tro på at landet blir kontantløst over natten.

– Det vi kan åpne for er at deler av samfunnet kanskje kan lempe kontantkravet. Vi beholder kontantene i bunnen, samtidig som enkelte aktører kan fritas.

Bankene får krav: Bankene får kniven på strupen av departementet

Det gir ikke bussjåførene fullt fritak, men de er et potensielt steg. Og om et par tiår, sier han, ser man kanskje tilbake på denne tiden og tenker oss steinaldermennesker, litt som vi ser på sjekkheftet i dag.

Frølich er til syvende og sist ikke fornøyd med at loven brytes av flere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre mener det er behov for å gjøre loven som gjør kontanter til tvungent betalingsmiddel mer fleksibelt. Foto: Martin Huseby Jensen
Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre mener det er behov for å gjøre loven som gjør kontanter til tvungent betalingsmiddel mer fleksibelt. Foto: Martin Huseby Jensen

– Lover må håndheves, eller de må avskaffes. Et lovverk som er fullt av sovende paragrafer utvanner rettsstaten. Det er bedre da å modernisere regelverkt, og kanskje løse opp noe. Litt pisk og litt gulrot, sier Frølich. Han viser til at personvernet er viktig å opprettholde. Om det digitale tar helt over, vil staten ha en enorm kontroll over folks liv. Høyre ønsker ikke at maktforholdet tipper i statens favør, sier han.

På den andre siden er den svarte økonomien. Om noen gjør opp med tusenlapper, mener Frølich at sjansene er store for at de er involvert i noe som ikke er bra.

– Tusenlappene er skurkenes valuta.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26 WHO berømmer Kina for smittetiltak23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina
Siste nytt
02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina
Populært