Meny

«Tusenlappene er skurkenes valuta»:

Til streik mot kontanter: – Bussene er ikke sikret mot ran

<p>Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bussjåfører i Østfold vil nekte å ta i mot kontanter. I én dag. Det er behov for å gjøre noe med loven, mener stortingspolitikere.

Onsdag om en uke går bussjåfører i Østfold ut i politisk streik. De har sett seg lei på å være mål for potensielle ran. Årsak: bussjåførene er blant de få som har kontanter tilgjengelig – og dermed også lett for forbryterne å velge seg ut. Det er sjåførene i Vy-selskapet (tidligere NSB) Nettbuss region Østfold som har varslet politisk streik.

– Jeg tror det er få andre yrkesgrupper hvor arbeidsgiveren ikke kan sette i gang tiltak for å sikre sine ansatte. Men hos oss gjør lovverket at arbeidsgiver er fratatt muligheten til dette, sier hovedtillitsvalgt Finn Arne Solberg i Norsk Jernbaneforbund til Frifagbevegelse.

Men i henhold til finansavtaleloven er alle som tilbyr tjenester i Norge forpliktet til å ta i mot kontanter. Denne loven er under revisjon, men sjåførene og deres arbeidsgiver ønsker å få loven endret.

– Det er en ekstra belastning med kontanthåndtering, men all den tid lovverket er som det er, at kontanter skal kunne benyttes som betalingsmiddel, og kontraktene våre rundt om i landet er utformet i henhold til lovverket, er det ikke bare å la pengeveskene stå, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til ABC Nyheter.

Les også: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Manglende sikkerhet

Nettopp pengevesken er stikkordet. For det er denne som ifølge Lundeby bidrar til usikkerheten de ansatte i busselskapet utsettes for. Så lenge de har kontanter i vesken, vil de også være gjenstand for potensielle ran.

Samtidig sa Reitan Convenience, som eier både Narvesen og 7-Eleven at det for dem er uaktuelt å droppe kontanter. Selv om kiosker ofte har vært gjenstand for ran.

Men Lundeby mener at det i kiosk ofte er montert sikkerhetsutstyr som gjør at kontanthåndteringen er annerledes enn for 15 år siden.

– I de fleste bussvirksomheter er det veska som er stedet for oppbevaring av kontanter. Her er det snakk om et helt annet vern mot denne type kriminalitet i faste installasjoner enn på landeveien.

Han kjenner ikke til om det finnes systemer for rutebussene lignende det stadig flere kiosker, bensinstasjoner og dagligvareforretninger har. Altså innbruddsikre automater om bord, hvor passasjerene legger på kontanter.

Slike løsninger kjenner heller ikke direktør Børre Johnsen i Østfold kollektivtrafikk til. Han forteller til ABC Nyheter at også de er bekymret for ransfaren.

Kan tas: Justisministeren: – Mulig å følge opp de som ikke tar kontanter

– Vi har en forståelse for ønsket om kontantfrie busser. Vi har gjort mye for å endre folks betalingsvaner, og det er viktig at vi fortsetter med dette med de ansattes hjelp

Også konduktørene på togene til Vy (fortsatt tidligere NSB) tar i mot kontanter, men her forklarer Lundeby at her er tiltak som dyrere pris om bord har bidratt til at kontanthåndteringen er skrudd ned til et minimum.

Må finne løsninger

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet sier til ABC Nyheter at han synes argumentasjonen om at siden kontanter er presset ut andre steder, blir sjåførene mål, er underlig. Gjelsvik mener det er behov for å finne fram til løsninger i samfunnet generelt som gjør at kontantene kan håndteres på en sikker måte.

Vil ta: Senterpartiet vil straffe de som ikke tar imot kontanter

(Artikkelen fortsetter under)

Senterpartiet og finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik vil ta de som ikke aksepterer kontanter. Men, sier han, det bør finnes løsninger som også ivaretar de ansatte. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen
Senterpartiet og finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik vil ta de som ikke aksepterer kontanter. Men, sier han, det bør finnes løsninger som også ivaretar de ansatte. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen

– I andre land er ikke kontanter et alternativ, men det dominerende betalingsmiddelet. At vi ikke kan finne løsninger som ivaretar ansattes sikkerhet og samtidig sørger for folks mulighet til å betale med kontanter er spesielt. Her må også arbeidsgiver ta et ansvar, sier Gjelsvik.

– For mange grupper er offentlig kommunikasjon avgjørende for å kunne delta aktivt i samfunnet.

Vil hjelpe: Vil hjelpe bankene med å gjøre kontantene billigere

Litt pisk og litt gulrot

På andre siden av den politiske gangen befinner justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre seg. Han sier at partiet og regjeringens syn er at Norge skal ha kontanter i mange år fremover. Det handler om personvernhensyn, det handler om praktiske forhold for de som benytter seg av kontanter, og det handler om beredskap.

Personlig har han sympati med de som mener at det på sikt ikke er behov for kontanter, og han opplever at både politikken og samfunnet er i glidning i den retningen. Frølich har likevel liten tro på at landet blir kontantløst over natten.

– Det vi kan åpne for er at deler av samfunnet kanskje kan lempe kontantkravet. Vi beholder kontantene i bunnen, samtidig som enkelte aktører kan fritas.

Bankene får krav: Bankene får kniven på strupen av departementet

Det gir ikke bussjåførene fullt fritak, men de er et potensielt steg. Og om et par tiår, sier han, ser man kanskje tilbake på denne tiden og tenker oss steinaldermennesker, litt som vi ser på sjekkheftet i dag.

Frølich er til syvende og sist ikke fornøyd med at loven brytes av flere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre mener det er behov for å gjøre loven som gjør kontanter til tvungent betalingsmiddel mer fleksibelt. Foto: Martin Huseby Jensen
Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre mener det er behov for å gjøre loven som gjør kontanter til tvungent betalingsmiddel mer fleksibelt. Foto: Martin Huseby Jensen

– Lover må håndheves, eller de må avskaffes. Et lovverk som er fullt av sovende paragrafer utvanner rettsstaten. Det er bedre da å modernisere regelverkt, og kanskje løse opp noe. Litt pisk og litt gulrot, sier Frølich. Han viser til at personvernet er viktig å opprettholde. Om det digitale tar helt over, vil staten ha en enorm kontroll over folks liv. Høyre ønsker ikke at maktforholdet tipper i statens favør, sier han.

På den andre siden er den svarte økonomien. Om noen gjør opp med tusenlapper, mener Frølich at sjansene er store for at de er involvert i noe som ikke er bra.

– Tusenlappene er skurkenes valuta.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29 To personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17 Mann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Siste nytt
03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29NorgeTo personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17NorgeMann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Populært