Oppfordrer flere til å bruke sedler og mynter:Vil hjelpe bankene med å gjøre kontantene billigere

Mo i Rana 20180925. Penger, sedler, mynter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK
Mo i Rana 20180925. Penger, sedler, mynter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK Foto: Gorm Kallestad / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen krever at bankene finner gode kontantløsninger. Det kommer til å koste, tror Ja til kontanter. Selv har organisasjonen en løsning, som finansnæringen også tror ville virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For halvannen uke siden tok finansminister Siv Jensen fram kniven og førte den til strupen på bankene. Finn fram til en felles løsning som gir kundene et tilfredsstillende kontanttilbud innen utgangen av året. Hvis ikke vil departementet legge nye føringer for banknæringen.

Det har grunnleggeren av interesseorganisasjonen Ja til kontanter, Hans Christian Færden, lyst til å hjelpe bankene med.

Han er inneforstått med at infrastrukturen for kontanter er kostbar. Det er ikke gratis å ha pengetransport eller oppbevaring av kontanter. Derfor vil Færden få flere til bruke sedler og mynter.

Må gi godt tilbud: Bankene får kniven på strupen av departementet

Vil gjøre det rimeligere

– Vi trenger at flere bruker analoge penger. På den måten blir kostnadene knyttet til infrastruktur lavere. Essensen i planen er at vi skal bidra til at det blir så kostnadseffektiv som mulig for bankene å gjenintrodusere kontantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette vil Færden få til gjennom å aktivere kanalene Ja til kontanter har til disposisjon. Som Facebook-gruppen han grunnla for fem år siden. I tillegg mener han at Vipps' avgjørelse om at de som ville gi økonomisk støtte til Resett, ikke kunne bruke den DNB-kontrollerte tjenesten var en gavepakke til kontant-forkjemperne. Vipps snudde i ettertid.

Bank uten kontanter: – Det beste hadde vært om vi ble helt kontantløse

– Når de digitale betalingsløsningen legger seg opp i politikken, er det mange som reagerer. Og det var nok flere som reagerte på avgjørelsen, enn det er folk som støtter Resett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ja til kontanters grunnlegger Hans Christian Færden. Foto: Jørn Wad, Ja til kontanter
Ja til kontanters grunnlegger Hans Christian Færden. Foto: Jørn Wad, Ja til kontanter

Bruker digital betaling

Selv er han ingen motstander av digitale betalingsløsninger på nett. Men han bruker ikke Vipps. Når Færden står i butikken, er han tilhenger av å kunne gjøre opp for seg med klingende mynt eller knitrende sedler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler om det frie valget. Slik Ja til kontanter også tidligere har snakket om i intervju med ABC Nyheter. Færden sier at kontantbruken i samfunnet bør økes, slik at det blir kostnadseffektivt for bankene å få kontantene i omløp igjen.

Sentralbanken på banen: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Han understreker at finansmarkedsmeldingen fra departementet ikke sier noe om hvor mye dette vil koste forbrukerne når bankene nå er gitt denne føringen.

– Med kostnader som begrunnelse er vi forberedt på at bankene kan komme med gebyrer på kontanter som er så høye at ingen ser seg tjent med å bruke dem.

– Men i den tid da verden digitaliseres. Er det ikke greit å avskaffe kontantene, de innbyr til tyverier, koster penger og bidrar til en svart økonomi?

– Jeg hører folk snakker om svarte penger. Kontanter utgjør rundt 2 prosent av den totale pengemengden i det norske samfunnet, så disse prosentene er problemet, ikke de øvrige 98 prosentene? Det er også enkelt å lage svarte penger ut av digitale penger. Det er meningsløst å bruke det som argument.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er gøy

Hos finansinstitusjonenes bransjeorganisasjon, Finans Norge, som representerer blant annet bankene gir informasjonsdirektør Tom Staavi uttrykk for begeistring for Færdens tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under

Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg, Kolonihaven Foto: Finans Norge
Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg, Kolonihaven Foto: Finans Norge

– Vår omfavnelse av digitale betalingstjenester er kommet for å bli. Det er interessant og artig at engasjementet er der og at det er såpass sterkt. Det er gøy. Det er også et signal til næringen som vi ikke må ta for lett på. Vi skal ha et tilbud til alle og følge de pålegg og retningslinjer som blir gitt, på så god, effektiv og sikker måte som mulig, sier Staavi til ABC Nyheter.

Det blir digitalt, men: Finans Norge: – Vi vil ikke forsere overgangen til kontantfritt samfunn

Han understreker at det er åpenbart at å frakte kontanter rundt om, og å ha infrastruktur, koster. Men, sier han, det er satt i gang interne prosesser i finansnæringen for å ta hånd om dette, litt som en konsekvens av finansmarkedsmeldingen og som en konsekvens av Norges Banks tydelighet om kontantplikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er satt i gang mange initiativ for å gjøre kontanthåndteringen effektiv, billig og sikker. Får Færden med seg folk slik at det blir flere til å dele regningen, så er det ingen dårlig tanke.

Men, sier Staavi, det norske folk er tydelige ivrige brukere av de digitale betalingsformene, derfor må finansnæringen også ha to tanker i hodet på en gang: På den ene siden må det legges tilrette for et kontanttilbud som er godt nok, på den andre siden må sikkerheten og robustheten til de digitale tjenestene utvikles.

Her er ABC Nyheters dekning om kontanter: