Meny

Kontanter i samfunnet:

– Nå må Siv Jensen få ut fingeren

Fredag legger finansminister Siv Jensen fram finansmarkedsmeldingen. Det er ventet at hun tar tak i kontantene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredag legger Siv Jensen fram regjeringens finansmarkedsmelding - vil hun da gjøre noe med kontanter?

Fredag legges årets finansmarkedsmelding fram for Kongen i statsråd. I denne er det forventet at finansminister Siv Jensen vil si noe om kontantenes rolle i samfunnet. Og om lovene som regulerer dette.

– Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik.

Vil ha frihet: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

En liten oppfriskning

Det begynte med Elkjøp helt i starten av året. ABC Nyheter meldte da at den engelskeide elektrokjeden kunngjorde at underkjeden Phonehouse ville bli kontantfri. Argumentene, kort fortalt, var at få kjøpte de nyeste modellene av mobiltelefoner kontant. Og at de hadde loven på sine side.

Akkurat dette er litt ullent. For om loven strides de lærde. Allerede dagen etter uttalte justisdepartementet til ABC Nyheter at det nok var slik at Elkjøp hadde loven på sin side, fordi de var en kjede med flere butikker. Så fremt det var mulig å betale med kontanter i en av kjedens butikker, var det innenfor loven.

Loven det vises til er finansavtaleloven og sentralbankloven. Disse finner du mer informasjon om i faktaboksen til høyre. Men essensen er at tilbydere av tjenester som krever betaling, i henhold til loven må legge til rette for at du skal kunne betale med kontanter.

Dette venter vi på: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Om departementet mener Elkjøp følger loven, mener Forbrukerrådet det motsatte. Men hva har det å si, påpekte fagdirektør Jorge Jensen til ABC Nyheter den gang, for det er ingen som er satt til å føre tilsyn med dem som bryter loven. Og det er ingen sanksjonsmuligheter for å straffe lovbryterne som ikke lar kundene få betale med kontanter.

Interesseorganisasjonen JA til kontanter sier til ABC Nyheter på dette tidspunktet at de har forståelse for at samfunnet blir mer og mer digitalisert, men at de ønsker den valgfriheten loven gir dem.

– For dumt, mener flere politikere, og Finansdepartementets statssekretær Geir Olsen (V) sier til ABC Nyheter at departementet ser på smutthullene i loven.

Det er vel og bra, for like etter kan ABC Nyheter fortelle at ved landets største sykehus, Oslo Universitetssykehus, er det tilnærmet lik umulig å betale med kontanter. Umulig å betale med kontanter er det også hos frisørkjeden Cutters.

Bakgrunn : Elkjøp går kontantløst: Gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

Vet du om andre som ikke tar i mot kontanter? Tips journalisten.

Sentralbanken på banen

Det gikk knappe tre uker fra Elkjøps kunngjøring til sentralbanksjef Øystein Olsen kom på banen. Han hadde registrert mediedekningen av de forskjellige lovtolkningene. Sentralbanken tok grep og sendte et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) der han ber om en lovendring. Olsen er bekymret for forbrukernes svekkede muligheter. I brevet, som ABC Nyheter fikk innsyn i, foreslås det at Forbrukertilsynet gis myndighet til å sanksjonere mot bedrifter som bryter loven.

Les også: På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

– Vi har ikke hatt noen dialog med departementet om dette, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet nå. Han legger til at en slik endring nok kommer i Justisdepartementets arbeid med finansavtaleloven.

For det er ikke bare butikkene som ønsker kontantfrihet, også bankene ønsker det. Kontanter koster mer enn de smaker, og konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank1 Østlandet har uttalt til ABC Nyheter at det beste ville vært om samfunnet hadde vært fritt for kontanter.

Lomma full: Stordalen har aldri hatt så mye cash

– Kontantbetaling må sikres

Etter at brevet til finansminister Jensen ble sendt, har ABC Nyheter ved flere anledninger forsøkt å få kommentarer fra departementet, uten å lykkes. Det er i epost og over telefonen blitt henvist til Finansmarkedsmeldingen regjeringen vil legge frem i april. Eller snarere fredag denne uken. Og til den stilles det klare forventninger.

Roy Steffensen forventer tiltak. Foto: Martin Huseby Jensen

– Jeg håper det kommer noe som tydeliggjør at retten til kontantbetaling sikres. Folk har en forventning om å kunne betale med kontanter, men får ikke det. Derfor må loven sikres, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til ABC Nyheter.

For to år siden var han saksordfører i Stortinget for å få flertallet i forsamlingen til å be regjeringen sikre retten til å betale med kontanter. Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Geir Pollestad sto bak forslaget som ikke ført fram.

Les også: Sp nedstemt om retten til kontantbetaling

– Det er plasser hvor det er åpenbart at folk ønsker å betale med kontanter, men ikke får det. Kommer det ikke i meldingen er det noe Stortinget bør se på, sier Steffensen.

Noen sier ja: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Forventer tiltak

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet sier til ABC Nyheter at det sier noe om tålmodigheten når et medlem av et av regjeringspartiene mener Stortinget må ta tak om ikke regjeringen gjør det.

– Det er interessant at en representant fra et regjeringsparti må formulere seg på en slik måte. Dette illustrerer at det er overmodent for å ta grep, sier Gjelsvik.

Han viser til stadig flere historier om folk som ikke får det tilbudet de kan

Sigbjørn Gjelsvik forventer tiltak foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

forvente, eller som de ifølge loven har krav på, på grunn av at de vil gjøre opp for seg med kontanter. Han mener at når sentralbanksjefen er så tydelig, så er det grunn til å forvente at regjeringen tar grep.

Andre sier nei: – Det skal ikke være lov å nekte kontanter

– Nå må Siv Jensen få fingeren ut. Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt.

I fjorårets melding var dette også tema.

– Jeg har klare forventninger om at det nå skal komme noe. Vi har etterlyst nye tiltak både hva gjelder oppfølging av bankene og andre aktører over flere år. Vi har ønsket å se på behovet for å gjøre endringer og innstramminger i lovverket som sørger for at kontanter skal være tvungent betalingsmiddel. Slik at retten til å gjøre opp for seg, innskudd og uttak med kontanter blir reell.

Best uten cash: – Det beste hadde vært om vi ble helt kontantløse

Må ha fullgodt alternativ

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) sitter i næringskomiteen på Stortinget. Han engasjerte seg i saken da han opplevde at debatten ville bidra til å fase ut kontantene fra samfunnet på et langt tidligere stadium enn han mente var riktig. Løvaas sier at han ser at det er ulemper ved kontanter, som at de gir et lett bytte for svart økonomi, men fordelene er større enn ulempene.

Jeg håper at vi ikke aktivt og politisk skal styres mot kontantfritt samfunn, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

Kårstein Eidem Løvaas forventer tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg blir overrasket hvis denne meldingen legger opp til at kontanter blir faset ut aktivt. På sikt vil kontanter forsvinne, men man må da ha et fullgodt alternativ. Det alternativet må kunne fungere uten batteri.

Høyre-politikeren deler sentralbanksjefens bekymring for at forbrukerne mister mulighetene til å betale med kontanter, og viser til at dagens digitale løsninger ikke er fullgode, samt at mange brukere heller ikke er digitale.

Dessuten, sier han, er det en grunn til at kontanter er med på beredskapslisten:

– De er de eneste som er ett hundre prosent sikre i en situasjon som strekker seg over tid, sier Løvaas.

Elkjøp er fornøyd: – Vi snur ikke nå

Kontantbruken kuttes

Som mange andre, er også Løvaas med på at kontantene før eller siden vil bli faset ut av samfunnet. Ser vi på statistikk fra Norges Bank, er antall kontanter i omløp redusert fra i overkant av 50 milliarder i 2009, til 43,8 milliarder i fjor.

Tall fra 2017 viser at det ble gjort 16,8 prosent færre kontantuttak fra minibanker det året enn året før. Totalt ble det tatt ut 69,8 milliarder kroner fra minibankene i 2017, 12,2 prosent mindre enn året før. Men folk tar også ut kontanter når de handler, i snitt 482 kroner i 2017. For to år siden ble det tatt ut 31,1 milliarder kroner tilknyttet varehandel. Fjorårets tall er ventet fra Norges Bank 23. mai.

Går vi tilbake til utgangspunktet, altså Elkjøp, har de praktisert kontantfrihet i 28 butikker i snart fire måneder. Nordisk kommunikasjonssjef Christian Kamhaug sier til ABC Nyheter at de så langt ikke har opplevd nedgang i besøk eller kjøp hos Phonehouse-butikkene. Han poengterer at kundetilfredsheten er gått opp ett prosentpoeng.

Vi har enkelte kunder som krever å betale med kontanter og disse tilfellene har vi stort sett løst i butikk. Vi må si oss meget fornøyd med erfaringen så langt, sier Kamhaug.

Han forteller at i Sverige ble kjeden kontantfri som følge noen stygge ran. I Danmark, hvor de ikke har Phonehouse-kjeden, er det ingen planer om å bli kontantløse i Elkjøps øvrige butikker, selv om loven eventuelt skulle endres og bli mer liberalisert.

Her finner du hele vår dekning:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester
Siste nytt
21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester
Populært