Meny

Kontanter i samfunnet:

– Nå må Siv Jensen få ut fingeren

Fredag legger finansminister Siv Jensen fram finansmarkedsmeldingen. Det er ventet at hun tar tak i kontantene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredag legger Siv Jensen fram regjeringens finansmarkedsmelding - vil hun da gjøre noe med kontanter?

Fredag legges årets finansmarkedsmelding fram for Kongen i statsråd. I denne er det forventet at finansminister Siv Jensen vil si noe om kontantenes rolle i samfunnet. Og om lovene som regulerer dette.

– Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik.

Vil ha frihet: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

En liten oppfriskning

Det begynte med Elkjøp helt i starten av året. ABC Nyheter meldte da at den engelskeide elektrokjeden kunngjorde at underkjeden Phonehouse ville bli kontantfri. Argumentene, kort fortalt, var at få kjøpte de nyeste modellene av mobiltelefoner kontant. Og at de hadde loven på sine side.

Akkurat dette er litt ullent. For om loven strides de lærde. Allerede dagen etter uttalte justisdepartementet til ABC Nyheter at det nok var slik at Elkjøp hadde loven på sin side, fordi de var en kjede med flere butikker. Så fremt det var mulig å betale med kontanter i en av kjedens butikker, var det innenfor loven.

Loven det vises til er finansavtaleloven og sentralbankloven. Disse finner du mer informasjon om i faktaboksen til høyre. Men essensen er at tilbydere av tjenester som krever betaling, i henhold til loven må legge til rette for at du skal kunne betale med kontanter.

Dette venter vi på: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Om departementet mener Elkjøp følger loven, mener Forbrukerrådet det motsatte. Men hva har det å si, påpekte fagdirektør Jorge Jensen til ABC Nyheter den gang, for det er ingen som er satt til å føre tilsyn med dem som bryter loven. Og det er ingen sanksjonsmuligheter for å straffe lovbryterne som ikke lar kundene få betale med kontanter.

Interesseorganisasjonen JA til kontanter sier til ABC Nyheter på dette tidspunktet at de har forståelse for at samfunnet blir mer og mer digitalisert, men at de ønsker den valgfriheten loven gir dem.

– For dumt, mener flere politikere, og Finansdepartementets statssekretær Geir Olsen (V) sier til ABC Nyheter at departementet ser på smutthullene i loven.

Det er vel og bra, for like etter kan ABC Nyheter fortelle at ved landets største sykehus, Oslo Universitetssykehus, er det tilnærmet lik umulig å betale med kontanter. Umulig å betale med kontanter er det også hos frisørkjeden Cutters.

Bakgrunn : Elkjøp går kontantløst: Gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

Vet du om andre som ikke tar i mot kontanter? Tips journalisten.

Sentralbanken på banen

Det gikk knappe tre uker fra Elkjøps kunngjøring til sentralbanksjef Øystein Olsen kom på banen. Han hadde registrert mediedekningen av de forskjellige lovtolkningene. Sentralbanken tok grep og sendte et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) der han ber om en lovendring. Olsen er bekymret for forbrukernes svekkede muligheter. I brevet, som ABC Nyheter fikk innsyn i, foreslås det at Forbrukertilsynet gis myndighet til å sanksjonere mot bedrifter som bryter loven.

Les også: På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

– Vi har ikke hatt noen dialog med departementet om dette, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet nå. Han legger til at en slik endring nok kommer i Justisdepartementets arbeid med finansavtaleloven.

For det er ikke bare butikkene som ønsker kontantfrihet, også bankene ønsker det. Kontanter koster mer enn de smaker, og konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank1 Østlandet har uttalt til ABC Nyheter at det beste ville vært om samfunnet hadde vært fritt for kontanter.

Lomma full: Stordalen har aldri hatt så mye cash

– Kontantbetaling må sikres

Etter at brevet til finansminister Jensen ble sendt, har ABC Nyheter ved flere anledninger forsøkt å få kommentarer fra departementet, uten å lykkes. Det er i epost og over telefonen blitt henvist til Finansmarkedsmeldingen regjeringen vil legge frem i april. Eller snarere fredag denne uken. Og til den stilles det klare forventninger.

Roy Steffensen forventer tiltak. Foto: Martin Huseby Jensen

– Jeg håper det kommer noe som tydeliggjør at retten til kontantbetaling sikres. Folk har en forventning om å kunne betale med kontanter, men får ikke det. Derfor må loven sikres, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til ABC Nyheter.

For to år siden var han saksordfører i Stortinget for å få flertallet i forsamlingen til å be regjeringen sikre retten til å betale med kontanter. Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Geir Pollestad sto bak forslaget som ikke ført fram.

Les også: Sp nedstemt om retten til kontantbetaling

– Det er plasser hvor det er åpenbart at folk ønsker å betale med kontanter, men ikke får det. Kommer det ikke i meldingen er det noe Stortinget bør se på, sier Steffensen.

Noen sier ja: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Forventer tiltak

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet sier til ABC Nyheter at det sier noe om tålmodigheten når et medlem av et av regjeringspartiene mener Stortinget må ta tak om ikke regjeringen gjør det.

– Det er interessant at en representant fra et regjeringsparti må formulere seg på en slik måte. Dette illustrerer at det er overmodent for å ta grep, sier Gjelsvik.

Han viser til stadig flere historier om folk som ikke får det tilbudet de kan

Sigbjørn Gjelsvik forventer tiltak foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

forvente, eller som de ifølge loven har krav på, på grunn av at de vil gjøre opp for seg med kontanter. Han mener at når sentralbanksjefen er så tydelig, så er det grunn til å forvente at regjeringen tar grep.

Andre sier nei: – Det skal ikke være lov å nekte kontanter

– Nå må Siv Jensen få fingeren ut. Jeg forventer at det kommer noe i meldingen, alt annet vil være særdeles spesielt.

I fjorårets melding var dette også tema.

– Jeg har klare forventninger om at det nå skal komme noe. Vi har etterlyst nye tiltak både hva gjelder oppfølging av bankene og andre aktører over flere år. Vi har ønsket å se på behovet for å gjøre endringer og innstramminger i lovverket som sørger for at kontanter skal være tvungent betalingsmiddel. Slik at retten til å gjøre opp for seg, innskudd og uttak med kontanter blir reell.

Best uten cash: – Det beste hadde vært om vi ble helt kontantløse

Må ha fullgodt alternativ

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) sitter i næringskomiteen på Stortinget. Han engasjerte seg i saken da han opplevde at debatten ville bidra til å fase ut kontantene fra samfunnet på et langt tidligere stadium enn han mente var riktig. Løvaas sier at han ser at det er ulemper ved kontanter, som at de gir et lett bytte for svart økonomi, men fordelene er større enn ulempene.

Jeg håper at vi ikke aktivt og politisk skal styres mot kontantfritt samfunn, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

Kårstein Eidem Løvaas forventer tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg blir overrasket hvis denne meldingen legger opp til at kontanter blir faset ut aktivt. På sikt vil kontanter forsvinne, men man må da ha et fullgodt alternativ. Det alternativet må kunne fungere uten batteri.

Høyre-politikeren deler sentralbanksjefens bekymring for at forbrukerne mister mulighetene til å betale med kontanter, og viser til at dagens digitale løsninger ikke er fullgode, samt at mange brukere heller ikke er digitale.

Dessuten, sier han, er det en grunn til at kontanter er med på beredskapslisten:

– De er de eneste som er ett hundre prosent sikre i en situasjon som strekker seg over tid, sier Løvaas.

Elkjøp er fornøyd: – Vi snur ikke nå

Kontantbruken kuttes

Som mange andre, er også Løvaas med på at kontantene før eller siden vil bli faset ut av samfunnet. Ser vi på statistikk fra Norges Bank, er antall kontanter i omløp redusert fra i overkant av 50 milliarder i 2009, til 43,8 milliarder i fjor.

Tall fra 2017 viser at det ble gjort 16,8 prosent færre kontantuttak fra minibanker det året enn året før. Totalt ble det tatt ut 69,8 milliarder kroner fra minibankene i 2017, 12,2 prosent mindre enn året før. Men folk tar også ut kontanter når de handler, i snitt 482 kroner i 2017. For to år siden ble det tatt ut 31,1 milliarder kroner tilknyttet varehandel. Fjorårets tall er ventet fra Norges Bank 23. mai.

Går vi tilbake til utgangspunktet, altså Elkjøp, har de praktisert kontantfrihet i 28 butikker i snart fire måneder. Nordisk kommunikasjonssjef Christian Kamhaug sier til ABC Nyheter at de så langt ikke har opplevd nedgang i besøk eller kjøp hos Phonehouse-butikkene. Han poengterer at kundetilfredsheten er gått opp ett prosentpoeng.

Vi har enkelte kunder som krever å betale med kontanter og disse tilfellene har vi stort sett løst i butikk. Vi må si oss meget fornøyd med erfaringen så langt, sier Kamhaug.

Han forteller at i Sverige ble kjeden kontantfri som følge noen stygge ran. I Danmark, hvor de ikke har Phonehouse-kjeden, er det ingen planer om å bli kontantløse i Elkjøps øvrige butikker, selv om loven eventuelt skulle endres og bli mer liberalisert.

Her finner du hele vår dekning:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært