Kontanter i samfunnet:Justisministeren lover klarhet om kontanter

Justisminister Jøran Kallmyr og justisdepartementet ser på lovgivningen som pålegger butikker å akseptere kontanter. Foto: Martin Huseby Jensen
Justisminister Jøran Kallmyr og justisdepartementet ser på lovgivningen som pålegger butikker å akseptere kontanter. Foto: Martin Huseby Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jøran Kallmyr sier det må være mulig å gjøre opp med kontanter, men peker samtidig mot at samfunnet blir mer og mer kontantløst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): I forrige uke kom finansmarkedsmeldingen fra finansminister Siv Jensen. I denne ble det gjort tydelig at bankene fikk kniven på strupen fra departementet for å gjøre kontanter tilgjengelig for sine kunder.

Dette kom etter sentralbanksjef Øystein Olsen etterlyste tydeliggjøring av lovverket som regulerer bruken av kontantene i samfunnet (se faktaboks).

Olsen hadde da fulgt blant annet ABC Nyheters dekning gjennom siste halvåret som fortalte at stadig flere store aktører nektet å ta i mot kontantoppgjør for kjøp av varer og tjenester.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Finansdepartement tok derimot ikke for seg dette siste. I denne sammenheng henviste de til justisdepartementets arbeid med finansavtaleloven som sier at kontanter er tvungen betalingsmiddel i Norge.

Justistminister Jøran Kallmyr (Frp) sier til ABC Nyheter at departementet jobber med en gjennomgang av loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høsten 2019 kommer det fra departementet, sier han.

– Det er for tidlig å si hva som kommer. Jeg kan ikke kommentere alt som står i Finansavtaleloven.

Hva med aktørene som ikke gir kundene tilgang til å betale med kontanter slik loven sier?

– Vi skal vurdere dette nærmere i meldingen. Det er en samfunnsmessig vurdering her også. På ene siden går samfunnet mer og mer over til å bruke elektronisk betaling, som er effektivt og lett tilgjengelig. Samtidig er det også slik at eldre damer som ikke får tatt bussen fordi de ikke får betalt billetten siden kontanter ikke aksepteres. Det er to hensyn. Det er ingen tvil om at samfunnet går over til å bli mer og mer kontantløst, sier Kallmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha klarhet: – Nå må Siv Jensen få ut fingeren

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

Vet du om andre som ikke tar i mot kontanter? Tips journalisten.

– Jo, men vi har en lov som sier at kontanter er tvungen betalingsmiddel. Store aktører synes ikke å bry seg om det og tar ikke imot kontanter. Hva tenker du som justisminister om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, jeg ser den problemstillingen. Som sagt er dette er noe vi kommer til å vurdere. Det vil alltid være noen funksjoner man må kunne akseptere kontanter og noen funksjoner hvor det er viktig at folk får tilgang til, uansett om de har klart å tilegne deg det kontantløse samfunnet eller ikke.

Ser også på forbrukslån

I arbeidet med Finansavtaleloven blir det også sett på inkasso. Kallmyr mener en annen viktig sak er å se nærmere på utstedelse av lån uten sikkerhet. Dette opplever han som et samfunnsproblem.

– Frarådelsesplikten som ligger hos bankene, blir ikke fulgt og må strammes inn, sier justisministeren og viser til plikten som ligger hos långiver om å fraråde låntager om å ta nye lån om det åpenbart at denne ikke kan betjene gjelden.

Ny krav til bankene: Nye krav til forbrukslån et skritt i riktig retning

– Mange kommer opp i et økonomisk uføre, og fikser det med å ta opp nye usikrede lån. Da løser man ikke problemene, men utsetter dem. Selv om vi er for et friest mulig marked så ser vi at særlig for den yngre aldersgruppen er slike lån for lett tilgjengelig. Vi må ha noen begrensninger for hvor lett tilgjengelig kreditten skal være.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontanter viktig også i fremtiden

Fremskrittspartiets leder i finansfraksjonen på Stortinget, Sivert Bjørnstad, sier til ABC Nyheter at han tidligere har oppfordret folk til å kontakte Forbrukerrådet om de opplever at de ikke får betale med kontanter. Dette er det enkleste og viktigste man som forbruker gjør.

Ikke tilgjengelig: På landets største sykehus får du knapt betalt med kontanter

Bjørnstad er også saksordfører i arbeidet med en ny sentralbanklov.

– Der slår vi fast at kontanter skal fortsatt være tvungen betalingsmiddel i all overskuelig framtid, og at kontanter er viktig også i sikkerhets- og beredskapssammenheng.

– Jeg tror justisdepartementet har oppfattet signalene, og i Frp ønsker vi at kontanter skal være som i dag med et skjerpet lovverk rundt bruken. Det forventer jeg at departementet tar med seg.

Her finner du ABC Nyheters dekning av kontanter i samfunnet: