Bussjåfører i Østfold krever kontantfrie busser

Bussjåfører i Østfold har sett seg lei av ran og nekter til uken å ta i mot kontanter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Bussjåfører i Østfold har sett seg lei av ran og nekter til uken å ta i mot kontanter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har fått nok etter flere bussran og går til aksjon mot kontanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det er en økende tendens til at busser blir ranet. Hovedgrunnen til at vi som yrkesgruppe blir utsatt for ran, mener vi er opplagt: Kontantene forsvinner fra resten av samfunnet , sier Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund (NJF) i Nettbuss til Frifagbevelse.no.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Så sent som kvelden 1. april ble en buss i Østfold ranet. I mange år har sjåførene krevd at bussene skal bli kontantløse, nå setter de foten ned. Fra 12. juni nekter de å la de reisdende betale med kontanter.

Dermed velger sjåførene også å bryte finansavtaleloven (se faktaboks) som sier at tilbydere av tjenester og varere er lovpålagt å ta i mot kontanter, all den tid disse er tvunget betalingsmiddel.

En undersøkelse ABC Nyheter gjennomførte i mai viser at kun i underkant av 20 prosent, altså én av fem, mener det vil være greit å bytte ut kontanter med digitale betalingsmidler nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jøran Kallmyr har tidligere sagt fra Stortingets talerstol at det er fullt mulig å ta tak i næringsaktører som ikke følger loven (Se video nederst i artikkelen).

Les også: Justisministeren: – Mulig å følge opp de som ikke tar kontanter

Hovedtillitsvalgt Solberg påpeker at også busselskapene ønsker kontantfri betaling, men er bundet av nettopp lovgivningen. Regiondirektør Birger Ljunggren i Nettbuss Østfold sier til samme nettsted at arbeidsgiverne er enige om å fjerne kontantene fordi de ikke ønsker å utsette sine ansatte for ransrisiko.

– Kontantsalget går hele tiden ned og det er ikke voldsomt mye kontanter i omløp. Men det er fortsatt noen som tviholder på å bruke kontanter. Derfor hadde det vært gunstig om både lovverk og kontraktene hadde endret seg. I dagens samfunn burde ikke dette vært vanskelig å få til, sier Ljunggren.