Bussjåfører i Østfold krever kontantfrie busser

<p>Bussjåfører i Østfold har sett seg lei av ran og nekter til uken å ta i mot kontanter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Bussjåfører i Østfold har sett seg lei av ran og nekter til uken å ta i mot kontanter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Har fått nok etter flere bussran og går til aksjon mot kontanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener det er en økende tendens til at busser blir ranet. Hovedgrunnen til at vi som yrkesgruppe blir utsatt for ran, mener vi er opplagt: Kontantene forsvinner fra resten av samfunnet , sier Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund (NJF) i Nettbuss til Frifagbevelse.no.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Så sent som kvelden 1. april ble en buss i Østfold ranet. I mange år har sjåførene krevd at bussene skal bli kontantløse, nå setter de foten ned. Fra 12. juni nekter de å la de reisdende betale med kontanter.

Dermed velger sjåførene også å bryte finansavtaleloven (se faktaboks) som sier at tilbydere av tjenester og varere er lovpålagt å ta i mot kontanter, all den tid disse er tvunget betalingsmiddel.

En undersøkelse ABC Nyheter gjennomførte i mai viser at kun i underkant av 20 prosent, altså én av fem, mener det vil være greit å bytte ut kontanter med digitale betalingsmidler nå.

Justisminister Jøran Kallmyr har tidligere sagt fra Stortingets talerstol at det er fullt mulig å ta tak i næringsaktører som ikke følger loven (Se video nederst i artikkelen).

Les også: Justisministeren: – Mulig å følge opp de som ikke tar kontanter

Hovedtillitsvalgt Solberg påpeker at også busselskapene ønsker kontantfri betaling, men er bundet av nettopp lovgivningen. Regiondirektør Birger Ljunggren i Nettbuss Østfold sier til samme nettsted at arbeidsgiverne er enige om å fjerne kontantene fordi de ikke ønsker å utsette sine ansatte for ransrisiko.

– Kontantsalget går hele tiden ned og det er ikke voldsomt mye kontanter i omløp. Men det er fortsatt noen som tviholder på å bruke kontanter. Derfor hadde det vært gunstig om både lovverk og kontraktene hadde endret seg. I dagens samfunn burde ikke dette vært vanskelig å få til, sier Ljunggren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden