De norske befrierne kom til Finnmark med voldtekt, tvangsklipping og nidviser

Se video: De skammelige sidene ved den norske krigsinnsatsen i det frigjorte Øst-Finnmark er lite omtalt, men er en del av norsk krigshistorie.

Med de norske soldatene som kom til Finnmark høsten 1944, fulgte det med enkelte overgripere. De som hadde overlevd fem års okkupasjon og tre års bombing i Norge, ble også latterliggjort.

LAKSELV/ VADSØ (ABC NYHETER): De første norske soldatene kom til de frigjorte områdene av Norge via Murmansk 11. november 1944. De kom fra Skottland 24 dager etter at Den røde armé krysset hadde grensen til Norge da sluttoffensiven ble iverksatt denne høsten.

– De så på oss som fremmede, rapporterte de norske styrkenes informasjonssjef, kaptein Jørgen Juve, til de norske myndighetene i London fra Finnmark.

Men bare en drøy uke etter ankomsten kunne Ernst Galschiødt, som var prost i Kirkenes, notere i sin dagbok at nordmennene tvangsklippet kvinner som hadde hatt omgang med tyske soldater.

Men det var ikke de eneste overgrepene som ble begått av soldater fra Bergkompaniet.

– Det ble nok foretatt klipping og også voldtekter – helt fram til Porsanger, bekrefter historikeren Arvid Petterson.

– Episoder har funnet sted – det er det vel neppe tvil om, sier også historikeren Einar Niemi.

Skammelig krigshistorie

Disse skammelige sidene ved den norske krigsinnsatsen i det frigjorte Øst-Finnmark er lite omtalt, men er også en del av norsk krigshistorie.

Oberstløytnant Arne dagfin Dahl i Kirkenes 1944. Foto: Regjeringens informasjonkontor/ UD/ Riksarkivet
Oberstløytnant Arne dagfin Dahl i Kirkenes 1944. Foto: Regjeringens informasjonkontor/ UD/ Riksarkivet

Begge finnmarkshistorikerne Niemi og Petterson understreker samtidig at det var en liten gruppe som sto for de fysiske overgrep, og at de norske soldatene samlet sett sto for en betydlig positiv innsats etter at de kom til de frigjorte områdene fra Skottland.

Både oberstløytnant Arne Dagfin Dahl som ledet de norske militære styrkene og andre sivile ledere forsøkte å få slutt på disse overgrepene. Dahl har skrevet at han stanset dette da han fikk rede på at det pågikk.

– Jeg har opplysninger både fra Tana, Laksefjorden og her fra Porsanger om at man fortsatte å klippe, sier Petterson som bor i Lakselv.

Han har intervjuet kvinner som ble utsatt for klippingen fordi de hadde hatt tyske kjærester. En av dem sier til ham at også yngre jenter fikk gjennomgå, til tross for at de umulig kunne ha vært sammen med tyskerne.

Dårlig forberedt

Både Petterson og Niemi legger mye av ansvaret på dårlige forberedelser i Skottland.

– De fikk ikke underretning om at det var så store styrker i Finnmark, at daglig omgang med tyskerne var helt vanlig, sier Petterson.

Han viser til at det i Porsanger – som er Finnmarks tredje største kommune med 5000 kvadratkilometer– bodde 3000 mennesker før krigen. Bare ved Banak flyplass ble det plassert 5000 tyskere, og i Billefjord ved Klubben sjøflyhavn var det for eksempel nye 1000. Tilsammen var det 8000 tyskere på en befolkning med 3000, og det samme forholdet gjorde seg gjeldende i store deler av Finnmark.

– Det forsto ikke de som kom fra Skottland, de hadde ikke fått orientering om det. Da de hørte at det var så mange jenter som hadde fått barn med tyske soldater, noe som også skjedde ellers i Norge, begynte en liten gruppe fra Bergkompaniet å klippe jenter. Det ødela faktisk troverdigheten og innsatsen Bergkompaniet gjorde – og den var stor i Finnmark, sier han.

Einar Niemi bekrefter dette.

– De hadde ikke ventet å se resultatene av et samvær mellom nordmenn og tyskere gjennom flere år, blant annet gjennom det som har blitt hetende tyskerbarn.

– De var dårlig utrustet og det er tydelig nå at de ikke var godt nok forberedt på den formidable oppgaven, sier Niemi og viser til at både Kirkenes og infrastrukturen var svært ødelagt etter tre år med sovjetisk bombing og tyske herjinger på retrett.

– Ikke populære

I en dagbok som prosten Ernst Galschiødt skrev, fremkommer det at også sovjetiske soldater tok seg til rette. 25. oktober 1944 var Kirkenes befridd. Dagen etter skriver han i dagboken at befolkningen ble «plaget av fulle soldater som bråket og truet med våpen», og de stjal også klokker og ur fra nordmennene.

Men disse troppene respekterte likevel de få bygningene som fortsatt gir ly mot kulden. Sovjeterne inkvarterte seg i teltleire, men det gjorde ikke de norske troppene som ankom 11. november.

– De får på en måte ikke så godt forhold til folk i Sør-Varanger, for de etablerer seg i hus som står igjen der. Russiske soldater ligger i telt i terrenget, men de norske militære tar de husene som står igjen. Så de blir ikke særlig populær, sier Arvid Petterson.

Arroganse mot finnmarkingene

Einar Niemi påpeker et annet forhold, det nedlatende synet som de norske troppene hadde på befolkningen i Øst-Finnmark. Denne arrogansen kom seg blant annet til uttrykk i nidviser som ble sunget av de norske soldatene.

– Det er i ettertid ikke spesielt hyggelig å se slike ting som revyer som de lagde, og revytekster som de lagde, der noen av tekstene var ganske nedlatende i forhold til sivilbefolkningen, sier historikeren.

– Det virker som om de hadde ventet en veldig nasjonal entusiasme da de kom, men det de møtte var en krigstrøtt og utslitt befolkning som var delvis underernært, slår han fast.

I en strofe som Bergkompaniets soldater sang het det at «etter kveldsmat går gutta en kveldstur med saks», og i en annen ble det slått fast at i Kirkenes «finns bare brente hus og klipte jenter».

På melodien til «Napoleon med sin hær» sang de lystig:

«Den stedlige befolkning tar til å lure nå

for de var alltid vant til at der var no' å få

sa alle stedets kvinner

fikk kjærlighet på pinner

og mannfolkene brennevin, da kunne det jo gå».

Også andre representanter for London-regjeringen var uforberedt på situasjonen som møtte dem. Byråsjef Thore Boyer besøkte de frigjorte områdene og skrev en rapport til statsminister Johan Nygaardsvold 1. mars 1945:

«Det første inntrykk man får av befolkningens forhold til okkupasjonsmakten straks man kommer inn i Sør-Varanger, har gitt de fleste ikke lite av et sjokk. Folk omgikkes tyskerne nokså normalt», skrev han.

Det som var «grellest», var forholdet mellom norske kvinner og tyskerne. Boyer refererte til at ikke navngitte kilder «gikk så langt som å si at 90 prosent av kvinner i passende alder hadde hatt omgang med tyskere. Dette skulle omfatte såvel gifte som ugifte, idet det ble sagt at det var en rekke eksempler på at menn «solgte» sine koner eller døtre til tyskerne for brennevin og tobakk».

Byråsjefen rapporterer også at de norske frigjørerne omtales – «men da i spøk» – som «bandittan fra London».

Kunne blitt sammenstøt

Det hjelp ikke at den norske Militærmisjonen, som aberstløytnant Dahl ledet, innførte arbeidsplikt med trusler om politiinngrep, rekvirerte hus, båter og reinskyss. I tillegg foreslo han å evakuere flere tusen til Sverige.

Historikeren Einar Niemi mener konfliktnivået ble svært høyt i tiden frem til den tyske kapitulasjonen våren 1945. Etter krigen tok prosten Galschiødt opp tilstanden med Bergkompaniet.

– Ikke minst i en tale i kirka 17. mai 1945 som ikke puttet noe under teppet når det gjaldt hans oppfatning – og sivilbefolkningens oppfatning – av utslag av oppførsel fra Bergkompaniets side, sier Niemi om Galschiødt.

I denne talen viste prosten først til hvordan befolkningen i Kirkenes hadde hjulpet de over 500 norske lærerne som i åtte måneder satt tvanginternert i en arbeidsleir utenfor byen, i 1942. Så rettet han pekefingeren mot Bergkompaniet:

«Nidviser glemmer vi ikke. Vi tar dette fram i dag fordi man skal vite at vi lar oss ikke skubbe til side. Nei, Nord-Norge og Finnmark er seg bevisst å ha ytt sin innsats i kampen for Norges frihet - og denne innsatsen kan ikke bli forringet ved nidviser forfattet i et lystig lag».

Tyve år etter krigen kunne prosten oppsummere denne tiden i sitt jublieumsskriv om prestegjeldet:

«Mens det sto på, skapte det en stemning som under de daværende forhold lett kunne ha ført til alvorlige sammenstøt. Heldigvis gled det over».

Skriftlige kilder:Kåre Olsen - «Krigens barn» (Forum-Aschehoug, 1998), Knut Einar Eriksen og Terje Halvorsen - «Norge i krig, Bind 8, Frigjøring» (Aschehoug, 1987), Ernst Galschiødt - «Sør-Varanger prestegjeld: 100 år» (Eget forlag, 1965)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev
Siste nytt
01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev
Populært