Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Veiskaret fangeleir: Fangene på fjellet

Foto: Roger Grosvold
Foto: Roger Grosvold

Ute i landskapet på Baddereidet i Troms kan du se dystre minner etter det som utspant seg her i den ellers så vakre fjellheimen for mer enn 75 år siden.

BADDEREIDET, TROMS (ABC Nyheter): På Baddereidet i Troms ligger det en rasteplass som er et yndet stopp for slitne syklister som har tråkket den seige, lange bakken opp fra Sørstraumen. Herfra kan du nyte utsikten over vakkert fjellandskap og kanskje få øye på en rein eller ti mens du tar deg en pust i bakken.

Men ser du nøye etter, vil du etter hvert se rester av grunnmur flere steder, og mellom lyng og trær ligger det her og der rusten piggtråd. Svaret på dette står å lese på en tavle som står like ved de utplassere benkene. Den forteller historien om hva som skjedde i disse omgivelsene under andre verdenskrig, en historie du kanskje ellers aldri ville vært klar over.

(Saken fortsetter under)

Rundt om i det vakre fjellandskapet finnes enkelte tause vitner til hva som skjedde her under andre verdenskrig. Foto: Roger Grosvold

Sendt i døden

Da andre verdenskrig raste og Norge var okkupert av Nazi-Tyskland, var riksveien over Badderen i Troms militærstrategisk viktig for okkupasjonsmakten. Rundt om i fylket hadde man anlagt større og mindre forsvarsanlegg der krigsfanger ble benyttet som arbeidskraft, men de tøffe vintrene bød på store problemer med å holde fjellveiene åpne.

Det ble etter hvert beordret bygging av snøskjermer og tunnel av tømmer på de strekningene over Baddereidet og Kvænangfjellet som var mest utsatt. Organisasjonen Todt fikk i oppdrag å ha regi på arbeidet, og arbeidskraften ble hentet fra andre fangeleire rundt om i landet.

– I august 1942 ble det sendt 400 fanger fra leirene på Grini og Falstad til to fangeleirer i Kvænangen, henholdsvis Veiskaret på Baddereidet og Veidalen på Kvænangsfjellet. 160 av disse ble sendt til Veiskaret. Flere av fangene var lærere som hadde blitt arrestert fordi de nektet å melde seg inn i Quislings «Norsk Lærersamband», forteller formidler av krigshistorie ved Nord-Troms museum, Lise Brekmoe, til ABC Nyheter.

Blant fangene fantes også journalister og avisredaktører, leger, politifolk og tannleger – felles for disse var at de var politiske fanger, arrestert på grunn av tyskernes mistanke om politisk motstandsaktivisme.

– Omtrent 30 av fangene som ble sendt til Veiskaret var jødiske fanger. Etter oppholdet i fangeleiren på Veiskaret, ble alle disse utenom én sendt til Tyskland. Kun to av de jødiske fangene fra Veiskaret, musikeren Leif Wolfberg og språklærer Josef Israel Berg, returnerte fra konsentrasjonsleirene med livet i behold.

(Saken fortsetter under)

Bildet viser viser de to fangebrakkene i leiren. Det var disse som hadde blitt hentet fra Middavarre gruver. I forkant sees en torvisolert vaktbrakke for tyskerne og bak brakkene kan man skimte vaskehuset. Foto: Nord-Troms Museum
Bildet viser viser de to fangebrakkene i leiren. Det var disse som hadde blitt hentet fra Middavarre gruver. I forkant sees en torvisolert vaktbrakke for tyskerne og bak brakkene kan man skimte vaskehuset. Foto: Nord-Troms Museum

Elendige forhold

Leiren stod uferdig da fangene ankom i august 1942, men det hadde på forhånd blitt oppført brakker som var flyttet fra Middavarre gruver som ble tatt i bruk som fangebrakker.

– Dette var uisolerte og trekkfulle brakker, og det kalde klimaet nordpå, selv om høsten, var nok en utfordring for fangene, hvor mange var underernærte allerede ved ankomsten til Veiskaret, forteller Brekmoe.

Til å begynne med var også kosten svært dårlig for mennesker som skulle arbeide hardt fysisk i 11 timer om dagen. Fra fortellingene til de som satt i fangenskap her, får man imidlertid inntrykk av at det bedret seg etter hvert.

– Særlig var lokalbefolkningen som bidro med fisk og mat til fangene til stor hjelp. De fikk også motta pakker fra pårørende og Røde Kors i Troms forsynte dem blant annet med mat og klær. Tatt i betraktning forholdene disse fangene hadde levd under på Grini og Falstad, og sammenlignet med forholdene for sovjetiske krigsfanger og tyske straffefanger, var nok oppholdet i fangeleiren på Veiskaret bedre.

Det var ingen som mistet livet under oppholdet og det skal derfor ikke ligge døde fanger begravet under mose og lyng.

Flere tusen fanger

Veiskaret og Veidalen var ikke de eneste fangeleirene som ble opprettet i Troms i løpet av andre verdenskrig. Brekmoe er usikker på antallet, men hun understreker at det var langt flere enn hva folk kjenner til i dag.

– Bare for sovjetiske krigsfanger regner man med rundt 500 fangeleire på landsbasis, mange av disse i Nordland, Troms og Finnmark. I de seks Nord-Troms-kommunene som vi i museet jobber for, fantes det fangeleire i hver eneste kommune, i enkelte av disse flere.

(Saken fortsetter under)

Arkivbildet viser tretunnelen og i bakgrunnen snøskjermer som ble bygget av fangene. Foto: Nord-Troms Museum
Arkivbildet viser tretunnelen og i bakgrunnen snøskjermer som ble bygget av fangene. Foto: Nord-Troms Museum

I tillegg til fangeleire for sovjetiske krigsfanger, var det også leirer for tyske straffefanger blant annet i Kvænangen og nabokommunen Nordreisa, i tillegg til de to leirene på Veidalen og Veiskaret.

– Vi snakker om flere tusen mennesker i fangenskap i Nord-Troms under 2. verdenskrig, forklarer Brekmoe.

– Mye arbeid gjenstår

De siste årene har vi sett flere historier fra krigen bli fortalt på film og TV, store helteepos der modige nordmenn kjemper mot den tyske overmakten, trosser farer som truer og går seirende ut av kampen lik David mot Goliat. Men i hvilken grad gir det oss kunnskap om hvordan forholdene faktisk var i Norge under okkupasjonsårene.

Brekmoe tenker at det først og fremst at det stadig er et behov for kunnskap om krigen i Norge, og spesielt i Nord-Norge.

– Dagens generasjoner vokser ikke lenger opp med fortellingene om krigen som tidligere generasjoner har gjort, og i år markerer vi at det er 75 år siden tvangsevakueringa av Nord-Troms og Finnmark – det betyr at tidsvitner faller fra. Krigsminner og fysiske spor fra krigen, som fangeleiren i Veiskaret, er viktige elementer for å kunne formidle denne historien til besøkende. Mange vet ikke at disse stedene finnes, og hvilke sterke og viktige historier som er knyttet til disse stedene.

(Saken fortsetter under)

Foto: Roger Grosvold
Foto: Roger Grosvold

Brekmoe mener vi må fortelle alle historiene fra krigen, ikke bare de som omhandler motstandskamp og heltedåder. Kanskje vi har vært mindre flinke på andre historier, som for eksempel historiene om fangeleirene og krigsfangers skjebner.

– Andre verdenskrig er trolig den epoken det er skrevet mest om i norsk historieskriving, men det er fremdeles et enormt arbeide som gjenstår. Ikke minst i å nå frem til lokalbefolkning og besøkende med disse historiene.

Den brente jords taktikk

Mot slutten av andre verdenskrig – fra oktober 1944 til mai 1945 – ble Finnmark og Nord-Troms utsatt for tvangsevakuering. De tyske okkupasjonsstyrkene seg av den brente jords taktikk for å hindre at noe skulle være igjen til den sovjetiske Røde armé.

Nær 60.000 mennesker ble tvangsflyttet mens bygninger og infrastruktur stod i brann. Alle spor etter tyskerne skulle slettes, og det innbefattet ikke minst fangeleirene. På Baddereidet ble tunneler og snøskjermer rasert og brent, og i dag er det lite som ved første øyekast fanger oppmerksomheten til de som kjører eller sykler forbi.

Men hvis du ser litt mer nøye på omgivelsene, kan du se spor etter fangebrakkene. Ute i marka ligger det en og annen rest av gammel piggtråd, og på motsatt siden av veien er det kun grunnmuren som står tilbake etter brøytestasjonen som tyskerne benyttet. Tause vitner fra en tid da Norge var inne i en mørk epoke.

VIDEO: I 2015 ble det funnet en unik film fra andre verdenskrig som vekket minner for de som opplevde frigjøringen av Kirkenes høsten 1944

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja
Siste nytt
21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja
Populært