Sluttet med gris – begynte med hjort
Jan Steinar Marken og kona Ragnhild Krogstie tjente så dårlig på gris at de begynte å tenke alternativt. Nå er de hjortebønder, med 71 hunndyr, som hver har kalver deler av året. I tillegg har de et par bukker, som skiftes annethvert år for å hindre innavl.<br/><br/>Hjorten beiter på frimark, og får ikke annet kraftfôr enn tilskudd av kobber. På senhøsten slakter Marken dem selv, ved å gå helt tett opptil og skyte hjorten i hodet. Ikke flere enn et par om gangen, for ikke å skape uro. <br/><br/>Deretter kjøres hjorten til slakteriet i nærheten og blir til ytre- og indrefilet, flatbiff og rundbiff, stek, entrecote, lårtunge, grytekjøtt, karbonader og pølser. – Det beste med å drive med hjort, er at dyrene har det godt, mener Marken. Tilhengerne av hjorteoppdrett mener næringen har et stort, uutnyttet potensial i Norge.
Relaterte videoer
Siste
1:01
Hageekspertens tips om drivhus
7:21
Hageekspertens tips om vanningssystemer og hageutstyr
1:55
Hageekspertens tips om busker og stauder i krukker
2:32
Hageekspertens tips om jord og kompost
3:45
Hageekspertens tips til planting av tomat, såing av frø, dyrking i drivhus med mer
1:08
Hvordan lage ny Monstera-plante
1:04:44
Opptak: Hage-eksperten svarer: Slik får du hagen sommerklar
4:05
Slik baker du Tangzhong-boller
3:09
Hvordan bake hvit pizza
0:57
Unngå insekter i drikken: Se oppskrift på hvordan du perler smart lokk
1:02
Komposter og gjenbruk alt i hagen
3:42