USA: 99 prosent av de som er innlagt på sykehus har én ting til felles

<p>Utdeling av gratis marihuana-sigaretter i New York under et «Joints for Jabs»-arrangement, hvor voksne som viste sine Covid-19-vaksinasjonskort kunne motta gratis joint, gratis øl og og smultringer. Bildet er tatt tirsdag 20. april 2021.</p>
Utdeling av gratis marihuana-sigaretter i New York under et «Joints for Jabs»-arrangement, hvor voksne som viste sine Covid-19-vaksinasjonskort kunne motta gratis joint, gratis øl og og smultringer. Bildet er tatt tirsdag 20. april 2021. Foto: Mark Lennihan / AP

De har ennå ikke mottatt coronavaksine.

Mer enn 600.000 amerikanere har hittil måtte bøte med livet etter å ha blitt smittet av corona. De skyhøye dødstallene er de høyeste i verden målt i noe enkeltland. Men det reelle tapstallet antas å være betydelig høyere.

Forskjellen mellom vaksinerte og uvaksinerte viser seg nå med full tyngde. På amerikanske sykehus er sykesengene okkupert av personer som har én ting til felles: De har ennå ikke tatt vaksinen.

Professor: – Vi ser alle det samme

Under én prosent av de innlagte med Covid-19-sykdom, er vaksinerte. De øvrige har ennå ikke fått tilbud om vaksine eller latt være å benytte seg av tilbudet.

– Vi ser alle det samme. Når noen blir syke og kommer til sykehuset, er det mye mer sannsynlig at de er unge og uvaksinerte , bekrefter professor og leder for medisinsk institutt ved University of California i San Francisco, Dr. Robert Wachter, til usatoday.

Etter at USAs president tok mål av seg å vaksinere 70 prosent av alle voksne amerikanere med minst én dose innen 4. juli, har vaksineringen skutt fart.

Ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) er nå om lag 40 prosent av den totale befolkningen, inkludert innbyggere under 18 år, fullvaksinert. Andelen voksne amerikanere som har fått én vaksinedose har passert 60 prosent, mens andelen fullvaksinerte er over 50 prosent.

– USAs mest vaksinerte storby