Meny

Se Troms-politikernes spill om Finnmark live:

Troms fylkesting splittet i tre i strid om tvangssammenslåing med Finnmark

FYLKESTVANG I NORD: Ap, Sp, Venstre og KrF fikk gjennom sitt forslag om å be departementet gjennomføre arbeidet med å tvangssammenslå Finnmark og Troms. Sp stemte samtidig sammen med Rødt, SV og MDG for å be regjeringen fremme sak om å avblåse sammenslåingen. Foto: Troms Fylkesting

Med 22 mot 15 stemmer ber fylkestinget i Troms Monica Mæland å gjennomføre tvangssammenslåingen av Finnmark.

Tidslinje - striden om Finnmark+Troms

8. juni 2017: Stortinget vedtar regjeringens regionreform som reduserer antall fylker til 11.

Oktober 2017: Troms fylkesting vedtar å sette i gang prosess med Finnmark om sammenslåing.

31. oktober 2017: Et felles fylkestingsmøte med Finnmark og Troms avholdes i Kirkenes. De vedtar at forhandlinger skal gjennomføres mellom de to fylkenes forhandlingsutvalg. Det ender med at Finnmark bryter forhandlingene.

Mars 2018: Troms fylkesting godkjenner avtale om sammenslåing av Troms og Finnmark. Dersom Finnmark ikke godkjenner avtalen, ber Troms om at kommunal- og moderniseringsministeren skal fastsette medlemmene og mandat for fellesnemnd som skal gjennomføre sammenslåing.

10. mai 2018: Senterpartiet varsler lovforslag i Stortinget om å reversere vedtaket om tvangssammenslåing.

21. juni 2018: Finnmark fastholder sitt nei til sammenslåing og deres fylkesting beslutter å ikke oppnevne medlemmer av fellesnemnd.

En halv time etter vedtaket publiserer kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) en ny forskrift som reduserer Finnmarks representasjon i fellesnemnda og gir Troms fullmakt til å drive fellesnemnda alene.

12.7.2018: Fylkesrådet i Troms anbefaler at Fylkestinget på sitt møte 10. august skal vedta at det «... anser det som umulig for medlemmer fra Troms å gjennomføre sitt arbeid i fellesnemnda uten at Finnmark deltar i nemnda.»

Fylkesrådet (Ap, Sp, V, KrF) innstiller videre på å be Kommunal- og moderniseringsdepartementet å gjennomføre den regionale fellesnemndas oppgaver for gjennomføring av sammenslåingen.

Juli 2018: Rødt avviser forslaget om å be departementet gjennomføre sammenslåingen. Rødt foreslår at Fylkestinget 10. august i stedet skal kreve at statsråden fremmer sak for Stortinget om å omgjøre vedtaket om tvangssammenslåing.

Fredag ettermiddag var det avgjort i det splittede fylkestinget i Troms:

Med 22 mot 15 stemmer fastslår de at Troms umulig kan gjennomføre sammenslåingsvedtaket med Finnmark alene i en såkalt fellesnemnd.

I stedet gir de kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland en arbeidsliste over hva de mener departementet gjøre for å gjennomføre prosessen.

Flertallet av fylkespolitikerne i Troms, inkludert tvangsmotstanderne Ap og Sp, var med på vedtaket.

Møtet begynte med at Frp og Høyre foreslo å utsette hele saka, noe som falt.

Før møtet hadde motstanderne i Ap og Sp overtalt «tvangskameratene» Krf, Venstre og Høyre til at fylket ikke skal gjennomføre det praktiske arbeidet med sammenslåing som forutsatt i en såkalt fellesnemnd.

Det skyldes at Finnmark har sagt plent nei til sammenslåing. Dermed ønsker ikke Troms-politikerne å valse over naboen i nord ved selv å gjøre jobben.

Kan Mæland gjøre det?

Til gjengjeld går Ap, Sp, KrF og Venstre inn for å be departementet å gjennomføre de praktiske grepene for tvangssammenslåing.

SV og Rødt mener imidlertid at Mæland ikke har lovhjemmel for å overta fellesnemndas oppgaver, som er lovfestet i den såkalte inndelingsloven.

Disse partiene går imot oppfordringen fra Ap, Sp, KrF og Venstre om at Mæland skal sørge for sammenslåingen.

I stedet fremmer de og MDG forslag om at Fylkestinget skal be regjeringen fremme sak for Stortinget om å avblåse tvangssammenslåingen.

Nytt utspill fra Sp

Torsdag kveld markerte Sp at de i tillegg til å be departementet gjennomføre, støtter forslaget fra Rødt og SV om å be regjeringen foreslå for Stortinget å oppheve sammenslåings-vedtaket.

– Sp stemmer både for og imot og argumenterer for at det er riktig å gjøre, sa Rødts Jens Ingvald Olsen til det.

– Jeg vil oppfordre Sp til å se konsekvensen av det som sannsynligvis er flertallsvedtaket: Å be regjeringa gjennomføre tvangssammenslåing, og ikke sørge for flertall for å sende saka tilbake til Stortinget, sa Olsen.

Loven i det blå

Statsråd Monica Mæland nektet denne uka å besvare Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes sitt skriftlige spørsmål om hun har lovhjemmel for å overta fellesnemndas arbeid.

Les om det: – Mange muligheter til å slå sammen Finnmark og Troms

– Støre har brukt pisken

– Det er ikke umulig for medlemmer av Troms å arbeide i fellesnemnda uten Finnmark. Vi ser det slik at det er vanskelig, men ikke umulig, innledet Høyres Ole Johan Rødvei, som ikke helt stoler på meningsmålingen som viser at 87 prosent av finnmarksbefolkningen er imot sammenslåing.

– Arbeiderpartiets fylkesrådsleder har jo selv sagt at han er beredt til å gjennomføre arbeidet i fellesnemnda også uten Finnmark. Dette er jo en 180 graders snuoperasjon. Det er nok Jonas Gahr Støre som har vært ute med pisken her! sa Rødvei.

Han karakteriserer sammenslåingen som ledd i en demokratireform uten sidestykke.

– Det er positivt at Sp og Ap har så stor tillit til regjeringa. Men vi mener at Troms skal gjennomføre dette i fellesnemnda, sa Rødvei.

– Den skitne jobben

Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ellen Øseth SV påpekte at inndelingsloven sier at en fellesnemnd skal bestå av minst tre medlemmer fra hvert fylke.

Olsen minnet om at Rødt, SV og MDG i juni slo fast at en sammenslåing ikke lar seg gjennomføre hvis Finnmark ikke vil stille i fellesnemnda, og ba regjeringa sende saka tilbake til Stortinget. Sp støttet dette.

– Innstillingen fra Ap, Sp, Venstre og KrF med en oppfordring til departementet om å gjennomføre, har ingen lovhjemmel, sa Olsen.

– Derfor er det feil det Ap og Sp framstiller det som, at de ber departementet ta ansvar, sa Olsen og la til:

– Det er ikke å ta ansvar. Det er å be departementet gjøre den skitne jobben de selv ikke vil gjøre.

Hvorfor ikke ha hånd på rattet?

– Sp har hele tiden vært imot tvangssammenslåing. Samtidig tar vi til etterretning Stortingets og regjeringens vedtak. Men det vil være helt galt av en statsråd å pålegge Troms oppgaven med prosessen for å slå sammen med Finnmark, framholdt Senterpartiets gruppeleder Irene Lange Nordahl.

– Det er ansvarsfraskrivelse fra regjeringa. Dersom regjeringa velger å tvinge gjennom, kan de ikke pålegge Troms å gjennomføre det alene, slo hun fast i debatten før representantene tok en lunsjpause.

Frps Tom Erik Forså bemerket at Sp har jobbet konstruktivt i fylkesrådet med regionreformen fram til i dag.

– Så ønsker man plutselig å lempe alt over til nasjonale myndigheter, de som er imot nasjonal og internasjonal overstyring. Hvorfor, når vi har muligheten til å ha en hånd på rattet? spurte han.

Nordahl bemerket at det er Stortinget selv som kan avblåse tvangssammenslåinga.

SV for ulydighet mot Stortinget?

SVs Ellen Øseth kan ikke forstå at de som mener det er umulig å gjøre jobben nå, sender en bestillingsliste til departementet om hva de skal gjøre.

Selv ble hun utfordret av sammenslåings-partiet KrF:

– Ser SV at dette er sivil ulydighet å ikke følge et vedtak i Stortinget? spurte Nils Einar Samuelsen.

– Hvordan vil det bli hvis vi hver gang vi er uenige i et stortingsvedtak, skal vi nekte å gjennomføre det? spurte Benjamin Furuly (H).

– Dette er en unik situasjon. Det har ikke skjedd før at man kommer til en situasjon der den ene parten nekter å gå videre med prosesse. Jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal nekte beslutninger i den lovgivende forsamling. Men i denne situasjonen finnes det ingen løsning, svarte Øseth.

KrF positive uansett

Nylig ble det kjent at KrF ble med på kommunesammenslåing i en hestehandel med regjeringspartiene om regionreformen som har ført til den ulykkelige situasjonen i nord.

KrFs Nils Einar Samuelsen nektet å svare på spørsmål om kvaliteten ved vedtaket om sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Det er reist mye kritikk om manglende saksutredning. Syns KrF vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark ble fattet etter god saksbehandlingsskikk? Ble Finnmark fylkeskommune spurt før vedtak? Ble Troms fylkeskommune spurt? ville Rødts Jens Ingvald Olsen vite.

– Jeg vil minne om at i 2015 gikk et enstemmig fylkesting inn for en regionreform. KrF er positiv til reformen fremdeles, var alt Samuelsen ville si.

Rødts Frode Bygdnes framholdt at Troms og Finnmark i særstilling.

– Både fordi vi utgjør en tredjedel av landet. Og fordi vi ikke var med i regionreformen før det ble vedtatt etter benkeforslag i Stortinget. Det vil si at saka ikke var utreda! Det er spørsmål om Stortinget da har fulgt lovverket, sa Bygdnes.


Les forslagene som ble fremmet for Troms fylkesting 10. august

Artikkelen oppdateres

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Sier ja til å droppe sommertid14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Siste nytt
14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenSier ja til å droppe sommertid14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Populært