Se Troms-politikernes spill om Finnmark live:

Troms fylkesting splittet i tre i strid om tvangssammenslåing med Finnmark

FYLKESTVANG I NORD: Ap, Sp, Venstre og KrF fikk gjennom sitt forslag om å be departementet gjennomføre arbeidet med å tvangssammenslå Finnmark og Troms. Sp stemte samtidig sammen med Rødt, SV og MDG for å be regjeringen fremme sak om å avblåse sammenslåingen.
FYLKESTVANG I NORD: Ap, Sp, Venstre og KrF fikk gjennom sitt forslag om å be departementet gjennomføre arbeidet med å tvangssammenslå Finnmark og Troms. Sp stemte samtidig sammen med Rødt, SV og MDG for å be regjeringen fremme sak om å avblåse sammenslåingen. Foto: Troms Fylkesting

Med 22 mot 15 stemmer ber fylkestinget i Troms Monica Mæland å gjennomføre tvangssammenslåingen av Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidslinje - striden om Finnmark+Troms

8. juni 2017: Stortinget vedtar regjeringens regionreform som reduserer antall fylker til 11.

Oktober 2017: Troms fylkesting vedtar å sette i gang prosess med Finnmark om sammenslåing.

31. oktober 2017: Et felles fylkestingsmøte med Finnmark og Troms avholdes i Kirkenes. De vedtar at forhandlinger skal gjennomføres mellom de to fylkenes forhandlingsutvalg. Det ender med at Finnmark bryter forhandlingene.

Mars 2018: Troms fylkesting godkjenner avtale om sammenslåing av Troms og Finnmark. Dersom Finnmark ikke godkjenner avtalen, ber Troms om at kommunal- og moderniseringsministeren skal fastsette medlemmene og mandat for fellesnemnd som skal gjennomføre sammenslåing.

10. mai 2018: Senterpartiet varsler lovforslag i Stortinget om å reversere vedtaket om tvangssammenslåing.

21. juni 2018: Finnmark fastholder sitt nei til sammenslåing og deres fylkesting beslutter å ikke oppnevne medlemmer av fellesnemnd.

En halv time etter vedtaket publiserer kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) en ny forskrift som reduserer Finnmarks representasjon i fellesnemnda og gir Troms fullmakt til å drive fellesnemnda alene.

12.7.2018: Fylkesrådet i Troms anbefaler at Fylkestinget på sitt møte 10. august skal vedta at det «... anser det som umulig for medlemmer fra Troms å gjennomføre sitt arbeid i fellesnemnda uten at Finnmark deltar i nemnda.»

Fylkesrådet (Ap, Sp, V, KrF) innstiller videre på å be Kommunal- og moderniseringsdepartementet å gjennomføre den regionale fellesnemndas oppgaver for gjennomføring av sammenslåingen.

Juli 2018: Rødt avviser forslaget om å be departementet gjennomføre sammenslåingen. Rødt foreslår at Fylkestinget 10. august i stedet skal kreve at statsråden fremmer sak for Stortinget om å omgjøre vedtaket om tvangssammenslåing.

Fredag ettermiddag var det avgjort i det splittede fylkestinget i Troms:

Med 22 mot 15 stemmer fastslår de at Troms umulig kan gjennomføre sammenslåingsvedtaket med Finnmark alene i en såkalt fellesnemnd.

I stedet gir de kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland en arbeidsliste over hva de mener departementet gjøre for å gjennomføre prosessen.

Flertallet av fylkespolitikerne i Troms, inkludert tvangsmotstanderne Ap og Sp, var med på vedtaket.

Møtet begynte med at Frp og Høyre foreslo å utsette hele saka, noe som falt.

Før møtet hadde motstanderne i Ap og Sp overtalt «tvangskameratene» Krf, Venstre og Høyre til at fylket ikke skal gjennomføre det praktiske arbeidet med sammenslåing som forutsatt i en såkalt fellesnemnd.

Det skyldes at Finnmark har sagt plent nei til sammenslåing. Dermed ønsker ikke Troms-politikerne å valse over naboen i nord ved selv å gjøre jobben.

Kan Mæland gjøre det?

Til gjengjeld går Ap, Sp, KrF og Venstre inn for å be departementet å gjennomføre de praktiske grepene for tvangssammenslåing.

SV og Rødt mener imidlertid at Mæland ikke har lovhjemmel for å overta fellesnemndas oppgaver, som er lovfestet i den såkalte inndelingsloven.

Disse partiene går imot oppfordringen fra Ap, Sp, KrF og Venstre om at Mæland skal sørge for sammenslåingen.

I stedet fremmer de og MDG forslag om at Fylkestinget skal be regjeringen fremme sak for Stortinget om å avblåse tvangssammenslåingen.

Nytt utspill fra Sp

Torsdag kveld markerte Sp at de i tillegg til å be departementet gjennomføre, støtter forslaget fra Rødt og SV om å be regjeringen foreslå for Stortinget å oppheve sammenslåings-vedtaket.

– Sp stemmer både for og imot og argumenterer for at det er riktig å gjøre, sa Rødts Jens Ingvald Olsen til det.

– Jeg vil oppfordre Sp til å se konsekvensen av det som sannsynligvis er flertallsvedtaket: Å be regjeringa gjennomføre tvangssammenslåing, og ikke sørge for flertall for å sende saka tilbake til Stortinget, sa Olsen.

Loven i det blå

Statsråd Monica Mæland nektet denne uka å besvare Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes sitt skriftlige spørsmål om hun har lovhjemmel for å overta fellesnemndas arbeid.

Les om det: – Mange muligheter til å slå sammen Finnmark og Troms

– Støre har brukt pisken

– Det er ikke umulig for medlemmer av Troms å arbeide i fellesnemnda uten Finnmark. Vi ser det slik at det er vanskelig, men ikke umulig, innledet Høyres Ole Johan Rødvei, som ikke helt stoler på meningsmålingen som viser at 87 prosent av finnmarksbefolkningen er imot sammenslåing.

– Arbeiderpartiets fylkesrådsleder har jo selv sagt at han er beredt til å gjennomføre arbeidet i fellesnemnda også uten Finnmark. Dette er jo en 180 graders snuoperasjon. Det er nok Jonas Gahr Støre som har vært ute med pisken her! sa Rødvei.

Han karakteriserer sammenslåingen som ledd i en demokratireform uten sidestykke.

– Det er positivt at Sp og Ap har så stor tillit til regjeringa. Men vi mener at Troms skal gjennomføre dette i fellesnemnda, sa Rødvei.

– Den skitne jobben

Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ellen Øseth SV påpekte at inndelingsloven sier at en fellesnemnd skal bestå av minst tre medlemmer fra hvert fylke.

Olsen minnet om at Rødt, SV og MDG i juni slo fast at en sammenslåing ikke lar seg gjennomføre hvis Finnmark ikke vil stille i fellesnemnda, og ba regjeringa sende saka tilbake til Stortinget. Sp støttet dette.

– Innstillingen fra Ap, Sp, Venstre og KrF med en oppfordring til departementet om å gjennomføre, har ingen lovhjemmel, sa Olsen.

– Derfor er det feil det Ap og Sp framstiller det som, at de ber departementet ta ansvar, sa Olsen og la til:

– Det er ikke å ta ansvar. Det er å be departementet gjøre den skitne jobben de selv ikke vil gjøre.

Hvorfor ikke ha hånd på rattet?

– Sp har hele tiden vært imot tvangssammenslåing. Samtidig tar vi til etterretning Stortingets og regjeringens vedtak. Men det vil være helt galt av en statsråd å pålegge Troms oppgaven med prosessen for å slå sammen med Finnmark, framholdt Senterpartiets gruppeleder Irene Lange Nordahl.

– Det er ansvarsfraskrivelse fra regjeringa. Dersom regjeringa velger å tvinge gjennom, kan de ikke pålegge Troms å gjennomføre det alene, slo hun fast i debatten før representantene tok en lunsjpause.

Frps Tom Erik Forså bemerket at Sp har jobbet konstruktivt i fylkesrådet med regionreformen fram til i dag.

– Så ønsker man plutselig å lempe alt over til nasjonale myndigheter, de som er imot nasjonal og internasjonal overstyring. Hvorfor, når vi har muligheten til å ha en hånd på rattet? spurte han.

Nordahl bemerket at det er Stortinget selv som kan avblåse tvangssammenslåinga.

SV for ulydighet mot Stortinget?

SVs Ellen Øseth kan ikke forstå at de som mener det er umulig å gjøre jobben nå, sender en bestillingsliste til departementet om hva de skal gjøre.

Selv ble hun utfordret av sammenslåings-partiet KrF:

– Ser SV at dette er sivil ulydighet å ikke følge et vedtak i Stortinget? spurte Nils Einar Samuelsen.

– Hvordan vil det bli hvis vi hver gang vi er uenige i et stortingsvedtak, skal vi nekte å gjennomføre det? spurte Benjamin Furuly (H).

– Dette er en unik situasjon. Det har ikke skjedd før at man kommer til en situasjon der den ene parten nekter å gå videre med prosesse. Jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal nekte beslutninger i den lovgivende forsamling. Men i denne situasjonen finnes det ingen løsning, svarte Øseth.

KrF positive uansett

Nylig ble det kjent at KrF ble med på kommunesammenslåing i en hestehandel med regjeringspartiene om regionreformen som har ført til den ulykkelige situasjonen i nord.

KrFs Nils Einar Samuelsen nektet å svare på spørsmål om kvaliteten ved vedtaket om sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Det er reist mye kritikk om manglende saksutredning. Syns KrF vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark ble fattet etter god saksbehandlingsskikk? Ble Finnmark fylkeskommune spurt før vedtak? Ble Troms fylkeskommune spurt? ville Rødts Jens Ingvald Olsen vite.

– Jeg vil minne om at i 2015 gikk et enstemmig fylkesting inn for en regionreform. KrF er positiv til reformen fremdeles, var alt Samuelsen ville si.

Rødts Frode Bygdnes framholdt at Troms og Finnmark i særstilling.

– Både fordi vi utgjør en tredjedel av landet. Og fordi vi ikke var med i regionreformen før det ble vedtatt etter benkeforslag i Stortinget. Det vil si at saka ikke var utreda! Det er spørsmål om Stortinget da har fulgt lovverket, sa Bygdnes.


Les forslagene som ble fremmet for Troms fylkesting 10. august

Artikkelen oppdateres

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia
Siste nytt
08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia
Populært