Mæland møter nei fra nord med ny «Finnmarks-lov»

Se video: Finnmark sier nei til å samarbeide om sammenslåing med Troms

Ap, SV, MDG og Sp nekter å oppnevne medlemmer til fellesnemnda for tvangssammenslåing med Troms. KrF som sikrer tvangssammenslåing, fikk ikke flertall for sitt forslag i Finnmark Fylkesting torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i Finnmark fylkesting avklarte i dag endelig at de ikke vil at Finnmark skal oppnevne medlemmer til fellesnemnda med Troms, slik du kan si i videoen over.

Det fikk kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) til å utsette det planlagte første møtet i den såkalte fellesnemnda mellom de to fylkene i morgen.

Samtidig straffer hun Finnmark med å endre forskriften i inndelingsloven, slik at Troms får 19 medlemmer og Finnmark bare ni, dersom de skulle møte opp.

Fram til nå har fordelingen av 19-17.

Mæland innkaller nå til første møte i fellesnemnda 13. august.

Regjeringen tvinger nå, med stortingsflertallet i ryggen, likevel gjennom sammenslåingen, selv om 87 prosent av stemmene i folkeavstemningen i Finnmark i mai, gikk imot.

Kristelig Folkeparti var på vippen i Stortinget og sørger for at regjeringens regionreform går gjennom.

I fylkestingsmøtet onsdag foreslo Finnmark KrF å utsette oppnevnelse av medlemmer til slutten av året, da det skal være klart hvilke oppgaver de nye storfylkene skal få. Det fikk ikke flertall.

I Troms har Rødt gått inn for å reise til Alta, men sier at fylkessammenslåing ikke kan skje dersom Finnmark ikke møter.