Nei-vinden blåser over Finnmark: Flere enn ni av ti sier nei i kommuner

<p>Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).</p>
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Nei-vinden blåser over Finnmark blant dem som har avgitt papirstemme i folkeavstemningen om den vedtatte fylkessammenslåingen med Troms.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

95,44 prosent av dem som avga papirstemmer i Vadsø, sier nei til å slå sammen Finnmark med Troms.

Av 503 personer som oppsøkte et valglokale i fylkeshovedstaden, stemte 480 nei til fylkessammenslåingen som Stortinget har vedtatt. 20 stemte ja, mens tre stemmer var blanke.

Vadsø er den fjerde mest folkerike kommunen i Finnmark.

I Vardø har 233 av 249 som møtte fram i et valglokale, stemt nei, mens 16 sa ja. I Båtsfjord var nei-andelen enda høyere, med 165 nei-stemmer og 3 som stemte ja.

Berlevåg telte opp 101 nei-stemmer, to ja og to blanke, mens Gamvik-tallene er 108 nei, fire ja og en blank, ifølge iFinnmark.

654 av de 687 som stemte i et valglokale i Hammerfest, sier nei til å slå sammen Finnmark med Troms fylke.

Det gir et nei-flertall på 95,2 prosent i fylkets nest mest folkerike kommune før de elektroniske stemmene er telt opp i folkeavstemningen for eller mot fylkessammenslåingen som Stortinget har vedtatt.

28 av de frammøtte stemte ja, mens fem stemmer var blanke.

Det ble avgitt 504 stemmer i løpet av forhåndsvalget, mens 182 personer avga stemme i et valglokale i løpet av valgdagen mandag.

Det er totalt 8.085 stemmeberettigede i Hammerfest.

2,6 prosent av dem som har avgitt papirstemme i Kvalsund, sier nei til å slå sammen Finnmark med Troms fylke.

Aktuelt: Mer enn to av tre mener Stortinget må respektere folkeavstemningen i Finnmark

Les også : Trond Giske er imot tvangssammenslåing av Finnmark - men liker ikke folkeavstemninger til å styre i slike spørsmål

92,6 prosent nei

Kvalsund var den første kommunen som rapporterte sine tall til fylkesvalgstyret i Vadsø, men kommunen valgte å holde tallene tilbake fram til klokka 21 i påvente av at folkeavstemningen skulle avsluttes i hele fylket.

Av 150 personer som møtte i et stemmelokale for å si sin mening, stemte 139 nei. Ti stemte ja, mens én stemme ble forkastet. Det gir 92,6 prosent nei og 6,6 prosent ja.

Det bor rundt 850 stemmeberettigede i Kvalsund. Stemmene som er avgitt elektronisk, er ikke med i disse tallene.

92,48 prosent av dem som møtte fram i stemmelokalene i Lebesby kommune, sier nei til sammenslåing mellom Finnmark og Troms.

De siste valglokalene i folkeavstemningen i Finnmark for eller mot sammenslåing med Troms stenger først klokka 21 mandag kveld.

Den første lille antydningen om hvilken vei valgvinden blåser, kom fra Lebesby, der valglokalene stengte allerede klokka 17. Da hadde 133 personer møtt fram og sagt sin mening.

– 123 personer har stemt nei til sammenslåing, 9 ja og 1 blankt. Det er en nei-prosent på 92,48, sier Lebesby-ordfører Stine Akselsen (Ap) til NTB.

Uten nett-stemmer

Akselsen understreker at de elektronisk avgitte stemmene ikke er telt opp ennå.

Det samme vil være tilfellet når stadig flere Finnmarks-kommuner rapporterer sine lokale resultater i løpet av kvelden. Papirstemmene – altså de som er avgitt ved fysisk frammøte i et valglokale – må «vaskes» mot stemmene som er avgitt på internett, for å sikre at ingen stemmer dobbelt.

Les også: Advarer: – Virkningene kan bli brutale for kommuner

Valgdeltakelsen

Det bor 1.350 innbyggere i Lebesby. Ordfører Akselsen vet ikke noe om hvor mange som har stemt elektronisk, men frykter at valgdeltakelsen er lav.

– Kommunalminister Monica Mæland (H) har gått kraftig ut og sagt at det ikke spiller noen rolle hva finnmarkingene stemmer. Det kan påvirke valgdeltakelsen i negativ retning, noe jeg mener er sterkt beklagelig. For når vi først inviterer til folkeavstemning, er det et poeng at flest mulig deltar, sier hun til NTB.

Folkeavstemningen i Finnmark ble avsluttet klokka 21 mandag kveld. Resultatene som så langt er rapportert, viser et nei-flertall på 90-tallet, men det er vel å merke før stemmene som er avgitt elektronisk, er telt opp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden