Eldreomsorg:

– De eldre må få større valgfrihet

Gammel kvinne sitter på en stol og ser ut av vinduet. Alderdom. Tiden går. Tiden flyr. Årene går. Bli gammel. Eldes. På sykehjem. Rullator.Gamlehjem. Tenker. Undrer. Savn. Savner. Ensom. Trist. Rullator. Dement. Senior woman is sitting in a room of a nursery home. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Les mer Lukk

Frps ordførerkandidater i Bergen og Oslo har lite ros å gi til de to byenes eldrevelferd.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Det er ikke så mye ros å gi. Vi opplever at det ikke er mye verdighet for de eldre, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Bergen, Marte Monstad, til ABC Nyheter.

Sammen med partiets ordførerkandidat i Oslo, Aina Stenersen, har de fremmet et forslag for landsmøtet for å bedre eldreomsorgen i de to byene. Fem punkter håper de to å realisere.

Eldrepakkeforslaget går i:

* Større valgfrihet til de eldre

* Bygge flere nye sykehjemsplasser

* Stille strengere språkkrav til alle som jobber med eldre

* Sikre flere kjøkken tilbake på sykehjemmene og få gode rammer rundt måltidet

* Få flere aktivitører inn på sykehjemmene

Kritiske til rekommunaliseringen

Monstad viser til at Bergen kommune har gjort om to private sykehjem til kommunale, og tatt fra de eldre muligheten til å velge.

– Og så har vi et byråd som ikke har løftet en eneste finger for å bygge nye sykehjemsplasser, sier hun.

I statistikken de to har lagt ved, viser de til at det i Bergen har blitt 75 færre private sykehjemsplasser, mens antall kommunale sykehjemsplasser har økt med 110.

I Oslo er antall private sykehjemsplasser redusert med 259, mens de kommunale sykehjemsplassene er kuttet med 168.

– I Oslo har det vært voldsom nedtrapping i eldreomsorgen. Det er fjernet 426 sykehjemsplasser og ytterligere 90 er varslet avviklet. Det er drastisk. Når vi vet at antall eldre vil dobles fram mot 2040 er dette dårlig prioritering, sier Stenersen til ABC Nyheter.

Faktasjekk-redaksjonen Faktisk.no sjekket sommeren 2017 hvorvidt dekningen av antall sykehjemsplasser i Oslo var god. Den gang kom Oslo forholdsvis godt ut av undersøkelsen.

Stenersen viser blant annet til nedleggelsen av St. Halvardshjemmet i Oslo i fjor. Hun påpeker at hjemmet var et av Oslos beste og mest populære blant både ansatte og brukere, men at det ble avviklet fordi kommunens kontrakt med den private driveren gikk ut.

– Å legge ned av ideologiske årsaker er å svikte de eldre.

Bakgrunn: Sykehjem ble nedlagt – nå kan fattige tilreisende overnatte der

– Byrådet argumenter med at ikke alle hadde bad på rommene sine, og at det ikke er godkjent standard. Men jeg sjekket og det var 550 kommunale rom som ikke hadde eget bad. Statsråden har sagt at bad på rommene ikke er et absolutt krav, sier hun.

Stenersen reagerer også på at Manglerudhjemmet skal tilbake til kommunal drift, selv om beboerne er svært fornøyd med tilbudet.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordførerkandidatene Marte Monstad (til venstre) i Bergen og Aina Stenersen i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen Les mer Lukk

Valgfrihet

Det handler også om de eldres frihet til selv å velge hvor de skal bo, og hvem som skal tilby tjenestene.

Stenersen mener at byrådet i Oslo har bestemt alt fra a til å. Som hvem som skal være hjemmehjelp, når de eldre skal på hjem, hvordan de skal ha det på hjemmet, hva de skal spise, når de står opp og når de legger seg.

– Uverdig, sier hun.

Les også: Fire av ti kommuner spør ikke eldre om hva slags mat de vil ha

– Det skal ikke være slik at bare fordi man kommer på hjem, så skal beboerne innrette seg etter de ansattes rutiner. Vi mener det skal være omvendt, og at de i størst mulig grad skal bestemme selv. For eksempel hva de skal spise og om de vil ha vin til maten.

Skrekkmat

I Bergen, mener Monstad at maten er et skrekkeksempel.

– Jeg har smakt på den noen ganger. Den ene retten vi fikk minner om oppkast på tallerken, sier hun og legger til at dette gjelder særlig de eldre som bor hjemme som får mat for hele uken og så må varme disse i mikroovn.

– Det er ingen matglede. Virkelig fortvilende. Særlig med tanke på at mange eldre har dårlig apetitt og sliter med vekten.

Med det som bakteppe vil de to at alle sykehjem som skal bygges i fremtiden, skal bygges med eget kjøkken.

– Vi vil innføre egne kjøkken på alle nye sykehjem som skal bygges, derfor er vi glade for at regjeringen har varslet at de vil ta halvparten av kostnadene med dette.

I tillegg ønsker ordførerkandidatene å sette av 30 millioner kroner til et forsøksprosjekt hvor aldershjemmene kan søke midler til å bygge kjøkken. De mener det vil bli et langt bedre tilbud for de eldre om hjemmene får egne kjøkken, fremfor store sentralkjøkken. De foreslår dessuten at de desentraliserte kjøkkenene kan lage mat til hjemmeboende i sine distrikt.

Vil gi gode vaner: Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

Vil kutte i kulturen

Flere nye sykehjem. Flere sykehjemsplasser. Nye kjøkken. Slikt koster penger. Monstad sier at Bergen Frps alternative budsjett viser at det er mulig å prioritere.

Blant annet er hun sterkt kritisk til kostnadene knyttet til oppgraderingen av rådhuset i Bergen. Visst var det behov for en oppgradering, men måtte det koste flere hundre millioner, spør hun.

– Blant annet vil vi kutte i finkulturen. Jeg vil heller bruke 400 millioner kroner på å bygge sykehjem og kjøkken enn på et scenehus som veldig få benytter.

Dyr til de eldre: Ap lover hund til alle sykehjem i Oslo

Kommer Frp til makten i Bergen, ser Monstad også på å kutte i byråkratiet. Antall direktør i kommunen er doblet.

– Det eser ut, men vi får ikke gode tjenester av det. Vi vil at disse pengene skal gå til bedre tjenester til innbyggerne, slår ordførerkandidaten i Bergen fast.

– I Oslo vil vi hente midler gjennom blant annet kutt i bilfritt byliv. Og så ser også vi på kulturmidlene. Vi mener at de eldre er en sårbar gruppe som trenger oppmerksomhet. De er blitt nedprioritert ganske lenge, sier Stenersen.

Et annet tiltak er å senke terskelen for at bydelene kjøper sykehjemsplasser av kommunen. Dette, sier hun, er ofte en stor utgift for bydelene, og at hun opplever at flere bydeler derfor vegrer seg å kjøpe plasser.

– Derfor ønsker vi å øremerke midler i budsjettene for å sikre at dette ikke skal skje.

Stenersen påpeker at når deres generasjon kommer på sykehjem vil kravene bli langt større enn de er blant mange av dagens eldre.

Reduserer måltidene: Sykehjem kutter ned på eldremat

Slutte å tenke firkantet

Det må ikke absolutt være private som drifter sykehjemmene, slår de to fast, men at tilbudet er av beste kvalitet.

De ser også på forskjellige boformer. For eksempel studenter inn på sykehjem. Eller samarbeid mellom sykehjem og barnehager og skoler.

Et generasjonsmøte, sier Monstad, og på den måten lage en arena som gir glede for alle aldersgrupper. Det betyr mye for beboerne.

– Vi må slutte å tenke så firkantet på hvordan slikt skal gjennomføres, påpeker hun. De to mener at for eksempel eldrekollektiv kan være en mulighet.

– Med mangel på plasser vil mange eldre som ikke vil bo hjemme tvinges til å bli der. Da kan ensomhetsproblematikken bli enda større i fremtiden. Det gjør meg trist.

Video: Listhaug: – Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Listhaug: – Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve Les mer Lukk

Partilederen på banen: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem