Ingrid Espelid Hovig (93) kastes ut fra sykehjem: – Det er hjerterått

<p>Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig på Oslo Bokfestival</p>
Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig på Oslo Bokfestival Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ingrid Espelid Hovig (93) må flytte ut av sykehjemmet som følge av Oslo kommunes nye regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Pasientene er på et trygt sted hvor pleien er adekvat. Dette er en brutal løsning fra en eldrebyråd som sier at det satses på eldreomsorg, sier Lars Røtterud til ABC Nyheter.

Han er Ingrid Espelid Hovigs (93) nærmeste pårørende, og besøker den tidligere TV-kokken ukentlig på det private sykehjemmet Frognerhjemmet i Oslo. Sykehjemmet, som drives av stiftelsen Frogner Menighets Hjem, har en avtale med Oslo kommune, men fra nyttår er det slutt.

Grunnen er at det på sykehjemmet ikke er toalett og bad på alle rom. Dermed må den tidligere programlederen og 52 andre beboere flytte ut.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Les også: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

– Sårbare for forandring

Kommunens vedtak om nedleggelse er en tøff påkjenning for de eldre og 85 ansatte som jobber ved sykehjemmet. For to uker siden ble de ansatte informert om at de står uten jobb fra nyttår.

– Det er ikke noen plan fra kommunen eller sykehjemmets side for hva beboerne, de pårørende og de ansatte skal gjøre. Beboerne må ønske seg til andre sykehjem og vente på plass, flyttingen berører tryggheten til pasientene. Jeg ber om at det tas hensyn til beboerne som har det godt på Frognerhjemmet. De er sårbare for denne type forandringer.

Les også: Bemanningskrise rammer de eldste

TV-KOKK: Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TV-KOKK: Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Røtterud etterlyser nå en overgangsløsning for beboerne på sykehjemmet. Han minner om at det i 1989 ble laget en overgangsløsning da Frognerhjemmet ble pusset opp. Den gang flyttet beboerne inn på Madserudhjemmet mens Frognerhjemmet var under utbedring.

– Noen måneder senere kunne beboerne flytte tilbake. Da eksisterte det en plan, mens det nå bare skal avvikles. Det er ikke slik at folk blir kastet ut på gata, men dette er en tøff påkjenning for de eldre, pårørende og ansatte, sier Røtterud til ABC Nyheter.

Les også: Norsk studie: – Demente kjeder seg på sykehjem

Håper på endring

Røtterud har imidlertid ikke gitt opp håpet om å få Oslo kommune til å snu.

– Jeg har vondt av Ingrid og resten av pasientene ved sykehjemmet. Jeg har et håp om at vedtaket kan endres, sier han.

Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), sier til Dagbladet at tilbydere av sykehjemsdrift er pålagt å kunne innfri både statlige og kommunale krav. Kravet om enerom og eget bad er en del av framtidens eldreomsorg i Oslo.

UANSVARLIG: Aina Stenersen (Frp) reagerer på avviklingen av Frognerhjemmet. Foto: NTB scanpix
UANSVARLIG: Aina Stenersen (Frp) reagerer på avviklingen av Frognerhjemmet. Foto: NTB scanpix

– Det stilles kriterier til kvalitet i både drift og byggteknisk tilstand, for å sikre beboerne et godt tilbud gjennom hele kontraktsperioden. Branntekniske krav, krav til ventilasjon og beboerrom med bad i tråd med dagens krav er viktige forhold når sykehjem blir vurdert til ikke å oppfylle dagens og fremtidens krav, sier eldrebyråden.

Les også: Kvinne sultet i hjel etter å ha flyttet hjem fra sykehjem

– Jeg er rystet

Frp-politiker Aina Stenersen reagerer på at sykehjemmet vil bli lagt ned, og mener det er uansvarlig flytting av de eldre.

– Man kan ikke legge ned sykehjem over en lav sko bare fordi bad mangler på rommene. Kontraktene bør forlenges, og anbudsreglene ses på på nytt. Det er hele 11 sykehjem og aldershjem som Ap planlegger å rasere i løpet av 2018. Det er hjerterått, mener Stenersen til Nettavisen.

Hun mener kontrakten med sykehjemmet bør forlenges.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl sier hun er rystet over Stenersens uttalelser.

– Alle politikere, fra Rødt til Frp, har vært enige om at eldre skal ha eget rom, bad, og trygge hjem å bo i. Jeg er rystet over at Frp nå klager sin nød, for det vi ser nå, er resultatet av deres politikk, sier hun til Nettavisen og skylder på det forrige, borgerlige byrådet i hovedstaden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden