Tybring-Gjedde vil ha unge i plikttjeneste for samfunnet

Gardermoen 20190503. Christian Tybring-Gjedde på Frp sitt landsmøte 2019. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Gardermoen 20190503. Christian Tybring-Gjedde på Frp sitt landsmøte 2019. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener å sitte på nøkkelen på god integrering, men det skal gjelde alle. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): I mars kunne ABC Nyheter fortelle at Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde ønsket å bruke verneplikten som et grep for å få til integrering. Men et år i Forsvaret er ikke for alle. Derfor har stortingsrepresentanten fra Frp endret på sitt tidligere forslag, og legger fram en ny ordlyd på partiets landsmøte denne helgen.

– En del ungdommer og mennesker ønsker ikke å gå i Forsvaret av ulike grunner. De ønsker å gjøre andre ting. Jeg synes naturlig at de kalles inn til førstegangstjeneste, men går videre til sivil tjeneste og sivil beredskap. Altså alle former for ulike bidrag til samfunnets beredskap. For eksempel redningstjeneste. Der man kan bidra, sier han til ABC Nyheter like i etterkant av partileder Siv Jensens tale til landsmøtet.

Det opprinnelige forslaget: Tybring-Gjedde vil ha verneplikten tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gi noe tilbake

Tybring-Gjedde understreker at hele poenget og prinsippet er at man har en plikt til å yte tilbake det man har fått av samfunnet.

– Når man har fått så mange rettigheter over så mange år, så har man en plikt til å yte tilbake.

Han mener at tiden for de store velferdsreformene hvor tilbudene skal betales av skattebetalerne er forbi. Det er tid for å tenke annerledes, sier han.

Tybring-Gjedde forteller at det også handler om samhold mellom mennesker av ulike kulturer. Da må nasjonalstaten ligge i bunnen sammen med et felles verdisett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokk i Bergen: Bompengeparti nest størst på sjokkmåling i Bergen

Så hvem skal omfattes av forslaget? All ungdom, slik den gamle førstegangstjenesten gjorde, slår han fast. Uavhengig av kjønn, legning og kulturell bakgrunn. Verneplikten i dag fungerer ikke til slikt, mener han, siden kun mellom 10 og 15 prosent av kullene går inn i tjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er verneplikt et veldig underlig begrep. Før var det en tjeneste hvor mer eller mindre alle var inne, mer eller mindre vellykket, slår han fast og poengterer at han selv var inne i tjeneste i 15 måneder. - Det fungerer og gjør at du blir kjent med mennesker fra alle kanter av landet. Nå har vi muligheten til å integrere på alvor. Få folk ut av leilighetene sine i Groruddalen og andre steder. På et sett og vis få de unge tvangsintegrert gjennom en plikt om å bidra til samfunnet.

Vil gripe bompengene: Jensen varsler riving av bomstasjoner for 200 millioner

Gode intensjoner

Dette mener han at vil kunne bidra til integrering uten en rekke offentlige tiltak. Og at det blir en automatikk i det gjennom å få de unge ut av hjemmene sine og inn i en plikttjeneste for samfunnet. Uansett om de unge kommer fra Tveita eller Tromsø, så vil de utføre et oppdrag sammen for samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tvangsopplever dette gjennom en plikt. Det kan høres brutalt ut, men intensjonen er god. Jeg tror dette kan være nøkkelen til noe av det vi hele tiden forsøker å finne løsning på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må tørre: – Vi kan ikke ha politikere som stikker hodet i sanden

Tybring-Gjedde mener at når vi ser opphopning og segregering i deler av samfunnet, særlig i de store byene, kan dette være en løsning.

– Vi gir muligheten til å bo i Norge, men prisen er at de gir tilbake ett år av sitt liv til samfunnet og fellesskapet.

Forslaget, mener han, er uangripelig siden alle trenger en redningstjeneste og et forsvar. Dessuten handler det om å gi noe tilbake til fellesskapet. Informasjonen om dette burde gis allerede ved ankomst til landet, mener han. Og kan gjennomføres på en naturlig måte.

– Alle er en del av det.

– En fellesting

Røde Kors, Norsk Folkehjelp og lignende organisasjoner ser Tybring-Gjedde kan nyte av en slik ordning. Han har ikke vært i kontakt med dem, men viser til at for eksempel Røde Kors ønsker engasjement fra ungdom med forskjellig bakgrunn, og her får de en mulighet til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ha fellesting. Dette må være prosjekter som må være universelle for alle nordmenn som alle bidrar til. Det er ingen som har samvittighetsgrunner slik at de ikke kan hjelpe folk i et snøskred. Det er ingen kultur som sier det. Her må vi bare finne en måte til at vi kan jobbe sammen.

Det handler om velvillighet. Er du vrang i utgangspunktet, sier han, så får du heller ikke til noe.

– Det er det jeg forsøker å overtale Siv til nå, å vise at Frp er partiet som gjennomfører store reformer som drar oss mange år frem. Jeg har tro på dette.

– Og så sier noen at det blir for dyrt, men i dyrt forhold til hva? I forhold til at vi segregeres. Skal vi ha et samfunn som fungerer og ikke segregeres må vi ta noen skritt og ta noen grep. Jeg er jævlig sta og kommer til å fortsette å si det.