Sykehjem kutter ned på eldremat

Ullern helsebygg har sprengt matbudsjettet for 2018, og bløtkaker vil fremover kun bli servert ved runde tall. Foto: Colourbox
Ullern helsebygg har sprengt matbudsjettet for 2018, og bløtkaker vil fremover kun bli servert ved runde tall. Foto: Colourbox

Sprengt budsjett fører til at Ullern helsebygg må gjøre kutt i matbudsjettet, dette rammer blant annet bløtkakeservering ved bursdagsfeiringer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ullerud helsebygg i Frogn kommune har sett seg nødt til å kutte ned på maten til de eldre, dette være seg blant annet at det fremover vil bli bløtkakeservering kun ved runde bursdager, dessert vil noen dager erstattes med yoghurt og frukt og varme lunsjretter vil kuttes bort.

– Å kutte varm lunsj betyr ikke at de eldre aldri vil få varm lunsj. Det er varm lunsj fra sentralkjøkkenet som ikke blir levert nå. Det er fullt mulig å lage en omelett eller suppe på avdelingen. Mange gjør det til sine beboere. Jeg vil absolutt ikke ta fra folk saft eller brus, om det er nødvendig for å få i dem væske. Og kaker får de, bare litt mindre enn før, sier enhetsleder Ane Nordskar ved Ullerud helsebygg til Dagbladet.

Les også: Mange eldre er underernært på sykehus

(Saken fortsetter under bildet)

Ullern Helsebygg. Foto: Frogn kommune
Ullern Helsebygg. Foto: Frogn kommune

– De eldre skal ikke bli snytt for bløtkake

Olaug Bollestad, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti mener bløtkake er en selvfølge ved bursdagsfeiring, og mener at det er feil å kutte ned på matbudsjettet til de eldre.

– Bløtkake er ikke det som gir mest næring, men er en viktig symbolsak som forteller noe om å bli verdsatt, satt pris på og høre til. Mat er mer enn foring, det er næring, felleskap, tilhørighet og kultur også, sier hun.

10. september skal saken tas med videre til kommunestyremøtet, og da vil ordfører i Frogn, Odd Haktor Slåke. Han mener eldre ikke skal bli snytt for bløtkake, og at politikerne er enige om at dette er for drøyt.

Les også: Forsker kaller eldrebølgekonseptet en bløff

I 2015 gjennomførste Forbrukerrådet en undersøkelse som viser store forskjeller i utgifter blant norske kommuner. I Orkdal bruker de 42 kroner til mat per beboer, og i Kristiansand 167 kroner.

Les også: Store variasjoner i pengebruk på mat til eldre

Personvernpolicy