Fire av ti kommuner spør ikke eldre om hva slags mat de vil ha

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen mener det ikke burde være nødvendig for regjeringen å instruere kommunene om maten til eldre ettersom det bør være en selvfølge.
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen mener det ikke burde være nødvendig for regjeringen å instruere kommunene om maten til eldre ettersom det bør være en selvfølge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forbrukerrådet reagerer på at fire av ti kommuner ikke har gjennomført brukerundersøkelser på sykehjemmene de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slike brukerundersøkelser kartlegger blant annet hvordan pasienter og pårørende opplever mattilbudet. Forbrukerrådet har innhentet tallene fra Statistisk sentralbyrå.

– Vi må sørge for at de gamle får det de trenger på tallerkenen. Det gir dem livskvalitet, og dessuten en sunnere økonomi for samfunnet. Det gjør det verdt at kommunen tar seg bryet med å spørre de eldre og familiene deres om deres mening, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

Hun synes skremmende mange eldre er underernærte, noe som gir større risiko for sykdom og lavere livskvalitet.

Forbrukerrådet mener at alle som mottar pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.

Også eldreminister Åse Michaelsen (Frp) reagerer og mener det er en selvfølge at kommunene snakker med brukerne og deres pårørende.

– Hvis ikke kommunene skjerper seg, skal jeg være den første til å ta tak, sier hun til TV 2.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden