Frps nye finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnestad:

Frps Sivert Bjørnstad: – Kutt i subsidieringen av elbiler kan bidra til kutt i bomavgift

<p>Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen.</p>
Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen. Foto: Martin Huseby Jensen / ABC Nyheter

I dag kjører Sivert Bjørnstad bensinbil, men den neste blir nok elektrisk. Og subsidiene bør fjernes, mener Frps finanspolitiske stjerneskudd.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Fra 2021 bør moms på elbiler være inne i statsbudsjettet, sier Fremskrittspartiets nye finanspolitiske stjerneskudd, Sivert Bjørnstad (28) til ABC Nyheter.

ABC Nyheter møter ham et par korte timer før partileder Siv Jensen skal åpne landsmøtet fra talerstolen fredag ettermiddag. Det er mye snakk i gangene på hotellet på Gardermoen. Sylvi Listhaug er utnevnt til ny eldreminister. Alle gir de tommelen opp.

Naturlig nå: Siv Jensen om Listhaugs regjeringscomeback: – Dette er et riktig tidspunkt

Moms på elbiler kan kutt bomutgifter

– Ja, det er jo alternativer til bomstasjonene. Det er fullt mulig for en kapitalsterk stat å gjøre noe med bompengene. Det er et politisk vedtak som skal til, men det er jo ikke flertall for det i Stortinget. Det er ikke vilje fordi man ønsker å finansiere det på måten som gjøres i det. Det får noen forferdelige utslag som vi ser med opprøret som brer om seg.

– Hvor skulle pengene ellers tas fra?

– Som sagt så er vi en kapitalsterk stat, å investere i eget land er en investering som gir mer igjen for hver krone vi bruker på realkapitalen (i dette tilfellet veiene journ.anm) enn mye annet enn vi investerer i som stat.

Bjørnstad viser til at kommunene opererer med to budsjetter, et for drift og et for investeringer. Det gjør ikke staten.

– Jeg har alltid lurt på hvorfor vi ikke gjør det. Det er forskjell på drift og investering. Investering i veier gir avkastning.

En mulig løsning er å se på merverdiavgiften på elbiler. Selv kjører han en bensinbil, men neste bilen tror han blir strømdrevet.

Jakten på alternativ finansiering av veiutbygging: Har ikke svar på hvordan Frp skal finansiere veibygging uten bompenger

– Det har vært viktig for å få opp klimaforliket fra 2012 å oppnå 50.000 elbiler. Nå er det 200.000. Og selv om vi fjerner momsfritaket vil prisen på el-biler uansett vil bli lavere fordi engangsavgiften vil være lavere. Men jeg tror elbilsalget står på egne bein. Da må man se på moms særlig. Det betyr at vi kunne ta inn sju miliarder i moms. Det er halvparten av bompengene, da kunne vi redusert bompengene med halvparten om vi tok moms på elbilene. Likevel ville elbiler vært rimelig sammenlignet med andre biler.

- Hvor snart bør dette skje?

- Det bør gjøres fra 2021. Når det er over 200.000 solgte biler og de siste månedene står for halvparten av nybilsalget, og fortsatt vil være rimeligere, så er vi kommet til punktet at vi må innse at momsen på elbilen må inn i budsjettet.

Under sin tale til landsmøtet noen timer senere kunngjorde partileder Siv Jensen at regjeringen skal rive bomstasjoner i 2019.

Opptatt av frihet

Sin unge alder til tross, Bjørnstad har brukt halve livet på politikken. Som lokallagsleder og fylkesleder for Fpu. Nestleder i ungdomspartiet nasjonalt. Bystyret og altså nå på Stortinget. Der har han sittet i snart seks år.

– Det var en skoleoppgave for niendeklasse om valget og politikk, forteller Sivert Bjørnstad til ABC Nyheter

Den da 14 år gamle Bjørnstad leste seg opp på de politiske partiene, og fant sitt i Fremskrittspartiet.

– Det var særlig skolepolitikken, den gang. Og så frihetstankegangen, at mennesker er født fri og er fri hele livet. At det ga utslag i skolepolitikken var viktig. Det var full klaff på frihetspakken, egentlig.

Han er fra Trøndelag. Noe som er blitt påpekt viktig i en regjering tidligere. Selv mener han det er et godt utgangspunkt i stort sett alle sammenhenger.

Bakgrunn : Sivert Bjørnstad ny finanstopp for Frp på Stortinget

Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen
Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen

Skal forvalte pengene

– Jeg ser på det som min oppgave hvordan bruker vi de 1350 milliardene kronene i statsbudsjettet best mulig. Det er en god jobb å komme seg gjennom, men du får en god oversikt på statens oppgaver du ikke ellers ville fått. Hva som fungerer og ikke fungerer.

Det gjør det litt lettere å jobbe med budsjettet, slik Bjørnstad skal gjøre til høsten, når det er en flertallsregjering. Også fordi han får tilgangen til kompetansen i Finansdepartementet.

– Det er en kjempehjelp du ikke får i opposisjon. Da må man heller være god til å stille spørsmål.

Det er et privilegium, sier han, å kunne møte ledelsen og få svarene. Og på den måten blir det også en litt mer behagelig hverdag.

– Jeg prøver heller å trekke i trådene uten at det synes så mye. Men det er et mål at jeg av og til skal synes også.

Må få folk i arbeid

Det er arbeids- og sosialfeltet som får det til å klø mest i fingrene til Bjørnstad hva statsbudsjettet angår. Han opplever det som voldsomt stort. Litt for stort.

– Det er snart en tredjedel av budsjettet. Det olje og gass bringer inn i statsbudsjettet er det arbeid og sosial som bruker. Det er omtrent likt. De 450 milliarder kronene vi bruker på folketrygd og velferdsgodene våre, er jeg sikker på er mulig å bruke mer fornuftig enn vi gjør i dag. Det er et langsiktig arbeid som heller ikke vi er kommet i mål med.

Han opplever det som et paradoks at vi er verdens rikeste og lykkeligste land, men samtidig de mest syke i OECD.

– Det er et kjempeparadoks.

– Så hvordan løse dette?

– Jeg er fra en familie som har drevet bedrift i mange tiår og jeg har troen på å ansvarliggjøre arbeidsgiverne, kanskje mer enn man gjør i dag. Slik at de har et godt incentiv å holde folkene sine i jobb og holde sykefraværet nede.

Bjørnstads far, Karl-Ove Bjørnstad, begynte som murer. Han startet etter hvert eget eiendomsselskap som i dag er en av Trondheims største utbyggere og har ifølge Wikipedia en av de største eiendomsporteføljene.

Det koster å drive egen bedrift.

– Det er dette jeg har lært mest gjennom oppveksten, at uten arbeid er det lite igjen av et menneske. Det å kunne skape arbeidsplasser er blant en av de største gledene man kan ha i livet. Og at penger ikke er annet enn størknet svette.

Bjørnstad er usikker på om han ville vært selvstendig næringsdrivende om han ikke hadde sittet på Stortinget. De er flere søsken, sier han, som nærmest bytter på å jobbe i familieforetaket. Noen inne, mens andre er ute.

– Vi prøver å gjøre andre ting også, og forsøker å ta med oss kompetansen tilbake.

Må skjerme de svake

Bjørnstad er vaksinetilhenger.

– For meg så er det veldig enkelt. Min frihet slutter der din begynner. Jeg kan ikke ta et valg som påvirker de som ikke har samme forutsetninger som meg. Det finnes folk som er allergisk mot vaksiner, og spedbarn som ennå ikke er vaksinert. Da kan ikke jeg si at jeg ikke vil vaksinere meg og dermed utsette disse menneskene for fare.

Bjørnstad påpeker at det er fullt mulig å opprette egne skoler hvor vaksinemotstandere kan ha sitt fellesskap der, men skal du gå i den offentlige norske skolen, eller i barnehager, så mener han du må vaksineres for å ta vare på de aller svakeste.

Midlertidig arbeid

Han kaller seg klassens sportsidiot, og forsøker å følge med på det aller meste. Kanskje særlig fotball, og spesielt Rosenborg.

– Det er nesten litt flaut å si nå om dagen. Og så er det Manchester United... Det viser at midlertidighet går til fast ansettelse, sier han og viser til Solskjær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert
Siste nytt
02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert
Populært