Meny

Frps nye finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnestad:

Frps Sivert Bjørnstad: – Kutt i subsidieringen av elbiler kan bidra til kutt i bomavgift

<p>Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen.</p>
Sivert Bjørnstad mener vi kan bruke pengene til velferd smartere – og fjerne bomafgifter ved å momslegge el-biler. Her er han på plass på Frps landsmøte på Gardermoen. Foto: Martin Huseby Jensen / ABC Nyheter

I dag kjører Sivert Bjørnstad bensinbil, men den neste blir nok elektrisk. Og subsidiene bør fjernes, mener Frps finanspolitiske stjerneskudd.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Fra 2021 bør moms på elbiler være inne i statsbudsjettet, sier Fremskrittspartiets nye finanspolitiske stjerneskudd, Sivert Bjørnstad (28) til ABC Nyheter.

ABC Nyheter møter ham et par korte timer før partileder Siv Jensen skal åpne landsmøtet fra talerstolen fredag ettermiddag. Det er mye snakk i gangene på hotellet på Gardermoen. Sylvi Listhaug er utnevnt til ny eldreminister. Alle gir de tommelen opp.

Naturlig nå: Siv Jensen om Listhaugs regjeringscomeback: – Dette er et riktig tidspunkt

Moms på elbiler kan kutt bomutgifter

– Ja, det er jo alternativer til bomstasjonene. Det er fullt mulig for en kapitalsterk stat å gjøre noe med bompengene. Det er et politisk vedtak som skal til, men det er jo ikke flertall for det i Stortinget. Det er ikke vilje fordi man ønsker å finansiere det på måten som gjøres i det. Det får noen forferdelige utslag som vi ser med opprøret som brer om seg.

– Hvor skulle pengene ellers tas fra?

– Som sagt så er vi en kapitalsterk stat, å investere i eget land er en investering som gir mer igjen for hver krone vi bruker på realkapitalen (i dette tilfellet veiene journ.anm) enn mye annet enn vi investerer i som stat.

Bjørnstad viser til at kommunene opererer med to budsjetter, et for drift og et for investeringer. Det gjør ikke staten.

– Jeg har alltid lurt på hvorfor vi ikke gjør det. Det er forskjell på drift og investering. Investering i veier gir avkastning.

En mulig løsning er å se på merverdiavgiften på elbiler. Selv kjører han en bensinbil, men neste bilen tror han blir strømdrevet.

Jakten på alternativ finansiering av veiutbygging: Har ikke svar på hvordan Frp skal finansiere veibygging uten bompenger

– Det har vært viktig for å få opp klimaforliket fra 2012 å oppnå 50.000 elbiler. Nå er det 200.000. Og selv om vi fjerner momsfritaket vil prisen på el-biler uansett vil bli lavere fordi engangsavgiften vil være lavere. Men jeg tror elbilsalget står på egne bein. Da må man se på moms særlig. Det betyr at vi kunne ta inn sju miliarder i moms. Det er halvparten av bompengene, da kunne vi redusert bompengene med halvparten om vi tok moms på elbilene. Likevel ville elbiler vært rimelig sammenlignet med andre biler.

- Hvor snart bør dette skje?

- Det bør gjøres fra 2021. Når det er over 200.000 solgte biler og de siste månedene står for halvparten av nybilsalget, og fortsatt vil være rimeligere, så er vi kommet til punktet at vi må innse at momsen på elbilen må inn i budsjettet.

Under sin tale til landsmøtet noen timer senere kunngjorde partileder Siv Jensen at regjeringen skal rive bomstasjoner i 2019.

Opptatt av frihet

Sin unge alder til tross, Bjørnstad har brukt halve livet på politikken. Som lokallagsleder og fylkesleder for Fpu. Nestleder i ungdomspartiet nasjonalt. Bystyret og altså nå på Stortinget. Der har han sittet i snart seks år.

– Det var en skoleoppgave for niendeklasse om valget og politikk, forteller Sivert Bjørnstad til ABC Nyheter

Den da 14 år gamle Bjørnstad leste seg opp på de politiske partiene, og fant sitt i Fremskrittspartiet.

– Det var særlig skolepolitikken, den gang. Og så frihetstankegangen, at mennesker er født fri og er fri hele livet. At det ga utslag i skolepolitikken var viktig. Det var full klaff på frihetspakken, egentlig.

Han er fra Trøndelag. Noe som er blitt påpekt viktig i en regjering tidligere. Selv mener han det er et godt utgangspunkt i stort sett alle sammenhenger.

Bakgrunn : Sivert Bjørnstad ny finanstopp for Frp på Stortinget

Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen
Sivert Bjørnstad i samtale med partikolleger under Frps landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen

Skal forvalte pengene

– Jeg ser på det som min oppgave hvordan bruker vi de 1350 milliardene kronene i statsbudsjettet best mulig. Det er en god jobb å komme seg gjennom, men du får en god oversikt på statens oppgaver du ikke ellers ville fått. Hva som fungerer og ikke fungerer.

Det gjør det litt lettere å jobbe med budsjettet, slik Bjørnstad skal gjøre til høsten, når det er en flertallsregjering. Også fordi han får tilgangen til kompetansen i Finansdepartementet.

– Det er en kjempehjelp du ikke får i opposisjon. Da må man heller være god til å stille spørsmål.

Det er et privilegium, sier han, å kunne møte ledelsen og få svarene. Og på den måten blir det også en litt mer behagelig hverdag.

– Jeg prøver heller å trekke i trådene uten at det synes så mye. Men det er et mål at jeg av og til skal synes også.

Må få folk i arbeid

Det er arbeids- og sosialfeltet som får det til å klø mest i fingrene til Bjørnstad hva statsbudsjettet angår. Han opplever det som voldsomt stort. Litt for stort.

– Det er snart en tredjedel av budsjettet. Det olje og gass bringer inn i statsbudsjettet er det arbeid og sosial som bruker. Det er omtrent likt. De 450 milliarder kronene vi bruker på folketrygd og velferdsgodene våre, er jeg sikker på er mulig å bruke mer fornuftig enn vi gjør i dag. Det er et langsiktig arbeid som heller ikke vi er kommet i mål med.

Han opplever det som et paradoks at vi er verdens rikeste og lykkeligste land, men samtidig de mest syke i OECD.

– Det er et kjempeparadoks.

– Så hvordan løse dette?

– Jeg er fra en familie som har drevet bedrift i mange tiår og jeg har troen på å ansvarliggjøre arbeidsgiverne, kanskje mer enn man gjør i dag. Slik at de har et godt incentiv å holde folkene sine i jobb og holde sykefraværet nede.

Bjørnstads far, Karl-Ove Bjørnstad, begynte som murer. Han startet etter hvert eget eiendomsselskap som i dag er en av Trondheims største utbyggere og har ifølge Wikipedia en av de største eiendomsporteføljene.

Det koster å drive egen bedrift.

– Det er dette jeg har lært mest gjennom oppveksten, at uten arbeid er det lite igjen av et menneske. Det å kunne skape arbeidsplasser er blant en av de største gledene man kan ha i livet. Og at penger ikke er annet enn størknet svette.

Bjørnstad er usikker på om han ville vært selvstendig næringsdrivende om han ikke hadde sittet på Stortinget. De er flere søsken, sier han, som nærmest bytter på å jobbe i familieforetaket. Noen inne, mens andre er ute.

– Vi prøver å gjøre andre ting også, og forsøker å ta med oss kompetansen tilbake.

Må skjerme de svake

Bjørnstad er vaksinetilhenger.

– For meg så er det veldig enkelt. Min frihet slutter der din begynner. Jeg kan ikke ta et valg som påvirker de som ikke har samme forutsetninger som meg. Det finnes folk som er allergisk mot vaksiner, og spedbarn som ennå ikke er vaksinert. Da kan ikke jeg si at jeg ikke vil vaksinere meg og dermed utsette disse menneskene for fare.

Bjørnstad påpeker at det er fullt mulig å opprette egne skoler hvor vaksinemotstandere kan ha sitt fellesskap der, men skal du gå i den offentlige norske skolen, eller i barnehager, så mener han du må vaksineres for å ta vare på de aller svakeste.

Midlertidig arbeid

Han kaller seg klassens sportsidiot, og forsøker å følge med på det aller meste. Kanskje særlig fotball, og spesielt Rosenborg.

– Det er nesten litt flaut å si nå om dagen. Og så er det Manchester United... Det viser at midlertidighet går til fast ansettelse, sier han og viser til Solskjær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen
Siste nytt
09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05NorgeBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43NorgeRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36NorgeTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30NorgeAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26VerdenAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35NorgeNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen
Populært