Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad vil øke fokuset på matglede blant eldre i håp om å forhindre underernæring.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad vil øke fokuset på matglede blant eldre i håp om å forhindre underernæring. Foto: Tone Knipperud

Underernæring på sykehjem er et landsomfattende problem. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad mener farger på serviettene og roligere omgivelser vil ha en positiv effekt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raufoss (ABC Nyheter): Hver tredje beboer i sykehjem og hver fjerde mottaker av helsetjenester i hjemmet er underernært eller i risiko for underernæring ifølge tall fra SSB. Dette problemet vil landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Krf) ta tak i, blant annet ved å gjøre rammene rundt måltidene mer innbydende.

– Når måltidet blir en del av en helhet og matglede blir en del av hele omsorgen, gjør det noe med beboerne, sier Bollestad til ABC Nyheter.

Denne uken besøkte hun Raufosstun Helsehus med Matgledekorpset - et prosjekt med regjeringen i ryggen som jobber for å bedre matglede for eldre. Korpset fokuserer på å skape en triveligere måltidssetting for de eldre ved hjelp av små endringer.

Les også : Sykehjem kutter ned på eldremat

Mer farger, mindre hvitt

Ett av de konkrete tiltakene til korpset er å ha mer farger i matsalen. Hvite tallerkener, hvite servietter, hvite duker og hvite vegger kan oppleves veldig klinisk for beboerne.

I tillegg ønsker korpset at maten skal danderes mer delikat på tallerkenen og at det skal være en avslappet stemning rundt måltidene. Håpet er dette skal gjøre maten mer innbydende og at de eldre vil spise mer av den, og at dette vil være med på å motvirke underernæring.

– De som bor her har mange ulike sykdommer og medisiner som gjør at mat smaker annerledes. Da blir det viktig hvordan maten ser ut og at den er godt tilrettelagt. Hvordan tallerkenen ser ut betyr også mye, og om det er fargede servietter, mener Bollestad.

Korpset har også fokus på mer innbydende servering, hyggeligere interiør og bedre tilrettelagte tidspunkter for mat.

Matgledekorpset, som foreløpig kun er et pilotprosjekt i Innlandet, hadde sitt første ordinære besøk på Raufoss.

Bollestad er åpen for at det kan bli et nasjonalt prosjekt.

Jeg ser muligheter for å videreutvikle dette. Det er kø av kommuner som ønsker å bidra her, så dette betyr kjempemye, sa statsråden, som ikke ville si noe om budsjettering til tiltaket.

Tar seg ikke av ernæringen

– Vi kan si at Matgledekorpset er vellykket siden det er et behov for dette i markedet, og det er et tiltak man ønsker velkommen - litt fordi det er et ufarlig tiltak, også. Ufarlig i den forstand at det er enklere å ta det inn og se på forbedringer ut i fra dagens rammer, sier Turid Windjusveen Olsen til ABC Nyheter. Hun er lederen av korpset og tror at små endringer vil gi store resultater.

– Det har vært mye snakk om estetiske tiltak. Vil dere også fokusere på å tilby de eldre mer næringsrik mat?

Matgledekorpset skal ut på institusjonskjøkken, sentralkjøkken og sykehjemskjøkken for å se på matkvaliteten og menyplanlegging. Men Matgledekorpset tar seg ikke av den ernæringsmessige biten, det blir en annen del av et samfunnsoppdrag, sier Olsen, men understreker at de estetiske tiltakene gir effekt på ernæringen.

Personvernpolicy