Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

Frp-leder Siv Jensen serverte både pølser og ferske eldreløfter under landsmøtet på Gardermoen fredag. Her med nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen serverte både pølser og ferske eldreløfter under landsmøtet på Gardermoen fredag. Her med nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-leder Siv Jensen setter av midler til 700 nye sykehjemsplasser i revidert nasjonalbudsjett og lover alle sykehjem penger til eget kjøkken og kokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om en uke, når regjeringen legger fram reformen «Leve hele livet» vil vi starte jobben med å få den gode lukten av middag tilbake på sykehjemmet, sa Jensen i fredagens landsmøtetale.

– Det at eldre skal få næringsrik mat som både ser god ut, lukter godt og smaker godt, det var en av de viktigste sakene vi snakket om i valgkampen, fortsatte hun.

Da hadde hun like før sluppet nyheten om at regjeringen setter av penger til 700 nye sykehjemsplasser i revidert nasjonalbudsjett.

– Det betyr at Fremskrittspartiet i regjering har gitt tilskudd til over 13.000 sykehjemsplasser, sa Jensen.

Kokker og kjøkken

Debatten om servering av varm mat til landets skoleelever har pågått i mange år. Nå tar Frp altså nye skritt i debatten om matserveringen på landets sykehjem: Løftet er å gjeninnføre lokalkjøkken ved alle sykehjem og ansette egne kokker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil lage et nytt tilskudd til renovering, etablering og gjenetablering av lokalkjøkken på sykehjem, sa Jensen. Hun varsler en ny tilskuddsordning til bygging av egne kjøkken på sykehjem og midler til å ansette kokker.

– Fremskrittspartiet vil sikre at eldre både får oppleve, lukte og smake hjemmelaget mat, sa Frp-lederen.

Den lovnaden varslet Frp-lederen i ABC Nyheter i valgkampen.

– Vi vet at altfor mange eldre i dag er underernærte, og det bekymrer oss. Det handler om at de får for dårlig mat og at de må spise når de ikke er sultne, sa Siv Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har stadig flere sykehjem mistet sitt eget kjøkken og blitt en del av et større felleskjøkken.

– Dette er en løsning som skal føre til at sykehjemmene kan få egne kjøkken og ansette en egen kokk. Det vil bli et veldig verdifullt bidrag for å heve kvaliteten i eldreomsorgen, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Frp-Siv skal gi sykehjemmene kjøkkenet tilbake

Fortjener bedre

Landets første eldreminister, Frps Åse Michaelsen, gleder seg over løftene som regjeringspartiet hun representerer, nå kommer med.

– Eldre fortjener sunn, god og hjemmelaget mat. Derfor er jeg glad for at vi nå starter jobben med å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene, sier hun.

Spørsmålet om hvor mye reformen vil koste og hva slags rekruttering av kokker som det vil være behov for, er ennå uavklart. Michaelsen gleder seg også over friske midler til nye sykehjemsplasser.

– Det har gått for tregt for lenge. For få fart på byggingen tar nå staten minst halve regningen, og vi har bevilget mer penger hvert eneste år siden Frp kom i regjering, sier hun.

Valgfrihet

I landsmøtetalen slo Jensen fast at eldre skal få leve det livet de ønsker, uavhengig av om de bor hjemme eller på sykehjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å bli gammel er noe man skal kunne glede seg til, sa Frp-lederen.

– Det er dagens eldre som har bygget dette landet. At mange av dem lever mye lenger er ikke en grå tsunami over velferdssamfunnet. Det er en ressurs, tilføyde hun.

Ved siden av kokker på sykehjem og flere plasser varsler Frp-lederen at hjemmetjenestene skal styrkes.

– Det handler blant annet om god bruk av velferdsteknologi, og at de eldre får skreddersydd hjelp og støtte som gjør det mulig å mestre hverdagen, sa hun.