Diokletians palass:

Søppel og skrot sikret keiserpalasset UNESCO-status

Bli med inn i middelalderbyen i videoen.

Gamlebyen i Split har en utrolig historie og er i dag blitt et verdensarvsted helt utenom det vanlige. Men uansett hvor sliten du er i beina: Ikke sett deg ned på gressplenen.

SPLIT, KROATIA (ABC Nyheter): Med sine idylliske omgivelser og arkitektur, pulserende utesteder, fristende strender, rike natur og omfattende kulturhistorie er Split en storby med muligheter for noen og enhver. Med sine godt og vel 180.000 innbyggere er den Kroatias nest største by og et naturlig knutepunkt for utflukter til noen av landets flotteste øyer i Adriaterhavet.

Men vel så spennende er det å gå gjennom de smale gatene, over brostein og forbi tempelsøyler i gamlebyen der du på et tidspunkt vandrer over de døde. Split er byen som startet som en pensjonert keisers «gamlehjem» og kan takke enorme mengder søppel og skrot for at den i dag er et unikt verdensarvsted.

(Saken fortsetter under)

Split ble grunnlagt på 200-tallet e.Kr. Byens sentrum består av og er bygget rundt den romerske keiseren Diokletians palass. Foto: Roger Grosvold
Split ble grunnlagt på 200-tallet e.Kr. Byens sentrum består av og er bygget rundt den romerske keiseren Diokletians palass. Foto: Roger Grosvold

Egg i taket

Historien om Split er uløselig bundet opp til keiser Diokletian, en av de mektigste keiserne i Romerrikets lange historie. I løpet av sin styringstid gjenreiste han dets velde og hans reformer la mye av grunnlaget for at Romerriket skulle bestå i flere århundrer etter hans død.

I år 295 begynte Diokletian å bygge seg et stort palass ute ved kysten i landet der han var født. For å kunne gjøre det, var det nødvendig for ham å rive ned deler av den gamle landsbyen Aspalatos som allerede lå der.

– Selve palasskonstruksjonen tok ti år og det ble Diokletians aldershjem da han valgte å pensjonere seg fra politikken. Han var faktisk den første romerske keiser til å gå av frivillig. I år 305 kom han hit og her ble han frem til sin død, forteller guiden Natalia Novakovie mens vi står ute på havnepromenaden Riva.

(Saken fortsetter under)

Vi går inn gjennom det som heter bronseporten og kommer inn i underjordiske ganger, perfekt bevart siden de ble bygget til å bli kjellerdelen i Diokletians praktfulle palass. Foto: Roger Grosvold

Vi forlater den steikende sola og går inn gjennom en port i murveggen som tar oss inn i det antikke palassets kjølige kjellerganger. Over oss tårner det seg mer enn 1700 år gamle tønnehvelv, og på begge sider av gangene ligger det rad på rad med butikker og boder som tilbyr nipsgjenstander, smykker, skulpturer, malerier og liknende.

– I taket ble det benyttet murstein limt sammen av en miks bestående av sand, sement og eggehvite. Dere kan jo tenke dere hvor mange høner som måtte til for å kunne bygge dette palasset, smiler Novakovie lurt.

Fra romersk palass til middelalderby

I år 311 dør Diokletian på naturlig vis og nye keisere tok i bruk forgjengerens prakthjem. Men alt kommer til en slutt og etter at Vestromerriket gikk nedenom og hjem, forfalt også palasset. På 600-tallet blir det omgjort til en by da innbyggerne fra nærliggende Salone søkte tilflukt her etter å ha blitt angrepet av eurasiatiske nomader.

– Da folk begynte å flytte inn, innså de raskt at det ikke var behov for de store kamrene som den gamle keiseren hadde fått bygget. Det de trengte var mindre områder slik at flere mennesker kunne skape seg et hjem, forteller Novakovie før hun fortsetter:

– Dermed begynte de å ombygge det antikke palasset til å bli en middelalderby. Klokketårnet som i dag strekker seg opp over gamlebyen, ble lagt til på mausoleet som ble omgjort til en katedral.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Bli med opp til toppen av klokketårnet og opplev den utrolige utsikten over Split

Reddet av søppel

Vi hopper flere hundre år frem i tid, til det 14. århundret. Byen har vokste seg stadig større gjennom århundrene og ekspandert utenfor de gamle murene. Folk hadde allerede bygget seg hus her. Promenaden var fremdeles ikke bygget på forsiden, men vannstanden var begynt å øke slik at havvann kom sivende inn.

– Folk var redd alt skulle kollapse og begynte se på raske løsninger på problemet. De kom frem til at hvis de fylte hele dette kjellerområdet med søppel og forseglet det så ville palasset holde seg intakt, forteller guiden vår.

Som sagt så gjort. De neste fem hundre årene var det ingen som var klar over hva som befant seg her nede. Først på 1900-tallet begynte man å gjøre utgravinger og under alt skrotet fant de det som er blitt omtalt som verdens best bevarte romerske palass.

Med andre ord: Takket være søppel er hele palasset i dag beskyttet av UNESCO. Hadde innbyggerne på et tidligere stadium visst hva som var her nede, ville nok også denne delen av palasset vært ødelagt for lengst.

Fra maktsymbol til hedensk

Fra palassets imponerende kjellerganger tar vi steintrappen opp og ut i sollyset. Brått står vi fremfor Peristil som er navnet på et vakkert torg omkranset av greske søylerader. På mange måter utgjør torget selve hjertet av gamlebyen i Split.

Peristil er gresk for «Åpen plass omgitt av søyler». Her kan du se mektige, rødlige søyler og like ved katedralen vokter en egyptisk sfinks med ødelagt ansikt over det som en gang var Diokletians mausoleum. Ettersom kristne anså dem som hedenske, ble de fleste sfinksene ødelagt. Dette er den best bevarte. Den ble en gang delt i to og har skader på ansiktet, men er blitt restaurert så godt det lar seg gjøre.

(Saken fortsetter under)

Det rektangulære torget Peristil er på mange måter hjertet av gamlebyen. Peristil er gresk for «Åpen plass omgitt av søyler». Foto: Roger Grosvold

Det opprinnelige palasset hadde fire bymurer og hver av dem hadde en port. I sør ligger Bronseporten som vi akkurat har gått gjennom. I øst befinner Sølvporten seg, Jernporten er plassert i vestmuren mens selve Gullporten er i nordenden. Det er verdt å nevne at ingen av portene er laget av de ulike metallene, derimot speiler navnet deres betydning.

– Den viktigste var Gullporten ettersom den ledet til byen Salone som lå ikke langt unna. Det var ellers to hovedgater i palasset som krysset hverandre slik at man enkelt kunne finne frem i bykartet uansett hvor man gikk, forteller guiden.

Tiltak mot pisslukt

Diokletian delte palasset sitt inn i tre seksjoner, der den sørlige delen utgjorde hans private bosted. Midtseksjonen var religiøst forankret med mausoleum og Jupiters tempel. Soldater og tjenere hadde sine bosteder i den nordlige enden av palasset.

Underveis på vår ferd gjennom gamlebyen, passerer vi flere steder der hjørner er fylt igjen slik at de formelig buler ut fra nede ved bakken og opp til cirka midjehøyde. Årsaken til dette skal ifølge guiden vise seg å være meget original:

– Den gang som nå trengte menn å gå på toalett når de var ute og drakk. Men toalettene lå ofte altfor langt unna så de tisset ved hushjørnet. For å slippe stanken begynte beboerne å fylle hjørnene med bygningsmasse som vi i dag kaller «Pee-Pee Protection». Det forhindret faktisk menn fra å tisse i hjørnene, og du vil finne dette i bygningshjørner fra middelalderen i hele fylket.

(Saken fortsetter under)

Her og der støter man på flere hjørner som er fylt igjen opp til midjehøyde. Det ble gjort for å hindre full menn i å late vannet, med påfølgende stank av urin. Foto: Roger Grosvold
Her og der støter man på flere hjørner som er fylt igjen opp til midjehøyde. Det ble gjort for å hindre full menn i å late vannet, med påfølgende stank av urin. Foto: Roger Grosvold

Da kristne overtok stedet, ødela de alt de anså som hedensk. Samtidig ble alle minner etter Diokletian fjernet ettersom han var den siste av de romerske keiserne som forfulgte og drepte kristne. I stedet tilegnet de stedet til sankt Domnius, en tidligere biskop som ble drept på Diokletians ordre og som i dag er byens skytshelgen.

I den østlige delen av Diokletians private gemakker lå en gang spiserommet hans. Det er senere blitt rekonstruert basert på tegninger og bilder som man har fra det 19. århundret.

– Alle husene som dere ser rundt her er fra middelalderen og den dag i dag er det omring 200 mennesker som bor innenfor murene til det gamle palasset. Dette er et av de dyreste stedene å bo i hele Kroatia, hver kvadratmeter koster mer enn 5000 Euro. 80 prosent av palasset er privat eiendom, opplyser Novakovie.

Les også: Gå om bord i kongen av Fjordanes dødsskip

(Saken fortsetter under)

Alle husene i den østlige delen av gamlebyen skriver seg fra middelalderen. I dag bor det omring 200 mennesker innenfor murene til det gamle palasset. Foto: Roger Grosvold
Alle husene i den østlige delen av gamlebyen skriver seg fra middelalderen. I dag bor det omring 200 mennesker innenfor murene til det gamle palasset. Foto: Roger Grosvold

Blikkontakt ble dødsdom

Vi går over til det som en gang utgjorde inngangen til Diokletians leilighet. Når han ønsket å vise seg for folket, gikk han gjerne ut på en liten balkong plassert på baksiden og hilste til alle han så. Og du gjorde best i å hilse uten å se på ham.

– Alle som befant seg i hovedgaten måtte bøye seg i respekt for den gamle keiseren og det var forbudt å få blikkontakt med Diokletian. Kikket de, ble det straffet med halshugging. Diokletian var den siste av totalt fire romerske keisere som gikk såpass langt i å utrope seg selv som en talsperson på vegne av Jupiter.

(Saken fortsetter under)

Under de glatte steinene ligger det en gammel kirkegård. Når det gjøres arbeid under bakken i forbindelse med vannrør og liknende, kommer beinrestene frem. Foto: Roger Grosvold
Under de glatte steinene ligger det en gammel kirkegård. Når det gjøres arbeid under bakken i forbindelse med vannrør og liknende, kommer beinrestene frem. Foto: Roger Grosvold

I en annen del av gamlebyen ligger det nok et stort torg flankert av en rekke uterestauranter og kafeer. Når du går over brosteinene her, så går du i realiteten over de døde:

Før dette ble omgjort til en åpen plass av venetierne, ble det nemlig brukt som kirkegård. Hver gang det gjøres gravearbeid for å reparere rør og liknende som går under brosteinene, dukker det opp menneskelevninger som kan være mellom 800 og 1000 år gamle.

Ikke sitt på gresset

Utenfor Gullporten kan du se den nordre delen av muren i all sin lengde. Den er så godt ivaretatt at den ser nesten ny ut og det bor fremdeles mennesker i leiligheter inne i selve muren. Gullporten var den viktigste inngangen til Split og veien vi står på ledet til det som en gang var byen Salone. Over buen i porten er det hugget ut ansikter som skal beskytte inngangen mot onde ånder.

Like overfor porten kan du se en ruvende skulptur av en biskop som falt i unåde hos Kirken og kort etter døde under mystiske omstendigheter. Det sies at du kan komme med ett non-materielt ønske hvis du berører den ene tåen hans. Men selv om mange sikkert har ønsket seg verdensfred, er ikke krigsreporterne blitt arbeidsløse riktig ennå.

(Saken fortsetter under)

Utenfor Gullporten, der masker over buegangen skal verne mot onde ånder. Foto: Roger Grosvold
Utenfor Gullporten, der masker over buegangen skal verne mot onde ånder. Foto: Roger Grosvold

Helt til slutt en liten advarsel som kan være grei å ha notert seg bak øret før du reiser til Kroatias ferieperle:

Det er mye å se og oppleve i gamlebyen i Split, og selv med gode tursko er det fort gjort å bli sliten i beina. Da kunne det jo friste å slå seg på gresset like utenfor Gullporten for å ta en fortjent pust i bakken. Men det er en grunn til at Natalia Novakovie kan garantere at menneskene vi ser der ikke er innbyggere i Split.

– De menneskene som ligger der borte på gresset er turister, det kan du være hundre prosent sikker på. Dette er nemlig det eneste området der hunder får lov til å bli sluppet løs her i bysentrum hvor de kan gjøre fra seg. Ingen av de lokale innbyggerne ville finne på å sette seg, langt mindre legge seg ned, og holde piknik på det gresset, forsikrer hun bestemt.

Like utenfor Gullporten er det mange som lar friste til å ta en pust i bakken på gresset. Akkurat dét er det ingen av innbyggerne som ville finne på å gjøre. Foto: Roger Grosvold
Like utenfor Gullporten er det mange som lar friste til å ta en pust i bakken på gresset. Akkurat dét er det ingen av innbyggerne som ville finne på å gjøre. Foto: Roger Grosvold

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall
Siste nytt
17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall
Populært