Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Kultursti Henningsvær:

Nattevandring i midnattslys gjennom «Nordens Venezia»

VIDEO: Se Henningsvær fra tre vakre utsiktspunkt.

I skreiens vugge snor det seg en sti mellom gater og gårdsbygg der fiskeværets historie står i fokus. Kulturstien kan by på alt fra sabotasjeaksjoner og tørrfisk til et tragisk skipshavari.

HENNINGSVÆR, VÅGAN (ABC Nyheter): For en osloboer som undertegnede er det uvanlig med slike lyse netter som jeg opplever nord i landet, selv om sommeren. For til tross for at solen forsvinner ned bak høye fjell, senker aldri nattemørket sitt slør over himmelen. Gatene og trafikken er kanskje kommet til ro, men fuglene synger fremdeles og hvis du ikke har trukket gardinene skikkelig for vil lyset stråle inn i soverommet.

Så hva gjør man når man likevel ikke får sove? For meg ble løsningen å ta på meg sko, finne frem hodetelefonene og spille litt musikk mens jeg tok meg en liten midnattstur.

Snart ble jeg oppmerksom på plakater som var hengt opp rundt omkring. Disse utgjør en kulturhistorisk sti som snor seg gjennom Henningsvær, mens de i korte trekk forteller om historien og kulturen i Norges mest kjente fiskevær. Bli med på midnattsferden som starter ute på klippene.

00:00 – Fyrlykt

Fyrlykten. Foto: Roger Grosvold
Fyrlykten. Foto: Roger Grosvold

Henningsvær er ikke store tettstedet. Rundt 510 innbyggere har postadresse på det vakre og sjarmerende fiskeværet som er et av Lofoten mest populære. Henningsvær, som gjerne går under kallenavnet «Nordens Venezia», ligger omgitt av hav på sørspissen av Austvågøy i Lofoten, stablet opp på holmer og skjær.

Jeg startet rundturen min ved den lille hvite og røde fyrlykten ute på klippene. Den ble satt opp som erstatning for Henningsvær fyr da det ble avbemannet i 1935. Herfra har du flott utsikt mot fyrtårnet som ligger bortenfor. Snur du deg slik at du får havet i ryggen, kan du blant annet se ut over den lokale fotballbanen som må sies å ha en av landets flotteste beliggenheter.

Forresten, berget du går over her nede ved klippekanten er av typen gneis med gabbro og det er faktisk Lofotens eldste berg du har under føttene dine. Gneisen er en del av de opprinnelige eruptivene som Lofoten er en del av. Geologer har testet berget og datert det til en respektabel alder på 2850 millioner år.

00:09 – Fyret

Henningsvær fyr. Foto: Roger Grosvold
Henningsvær fyr. Foto: Roger Grosvold

Litt bortenfor, ute på Hellandsøya, ligger Henningsvær fyrtårn som ble opprettet som et fiskefyr i januar 1857 for å sikre innseilingen til fiskeværet. Anlegget besto av flere bygninger, deriblant stabbur og uthus. I tillegg hadde fyrvokterne både ku og sauer som gresset på eiendommen.

Samtidig som fyret ble avbemannet i 1935 og erstattet av den mindre fyrlykten, ble bygningene solgt og eiendommen der fyrtårnet står er i dag i privat eie. Det har vært gjort omfattende restaurering som har gjort at man har kunnet bevare dets opprinnelige utseende. Men ettersom det står på privat grunn har du ikke anledning til å gå helt ut til fyrtårnet og ta det i nærmere øyesyn.

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

00:15 – Tørrfisk

Tørrfisk. Foto: Roger Grosvold
Tørrfisk. Foto: Roger Grosvold

Henningsvær er tett knyttet opp mot skrei og mange nordmenn kjenner fiskeværet fra Torbjørn Egners barnesang «En ekte lofottorsk jeg er». Men også tørrfisk er en essensiell del av Henningsværs historie og identitet. Som tradisjonsrikt fiskevær kan Henningsvær by på store mengder tørket fisk til sine besøkende, og ikke bare på matbordet.

Når du går ut til den lille fyrlykten på klippene eller går tilbake mot sentrum nedenfor, passerer du lange rekker med tradisjonsrike hjeller og hesjer bygget i tre. På det tidspunktet jeg var her var tørrfiskproduksjonen i full gang, og natteluften var følgelig fylt med den umiskjennelige duften av usaltet fisk som hang til tørk.

00:42 – Moloen

Moloen. Foto: Roger Grosvold
Moloen. Foto: Roger Grosvold

Nå lurer du kanskje på hvorfor jeg brukte en halvtime på å komme meg fra tørrfisken over til moloen som ligger kun noen hundre meter unna? Vel, slik kan det gå når man bykser som en halvtrent fjellgeit ned fra noen klipper og mister hotellnøkkelen ut av jakkelomma i fallet.

Heldigvis oppdaget jeg det relativt raskt og hadde en vag mistanke om hvor den kunne ligge. Likevel tok jeg ingen sjanser og fulgte mine egne fotspor tilbake i samme retning som da jeg kom. Og ganske riktig, der nede, ved foten av urfjellet, lå nøkkelen i gresset. Takk gudene for at den var lillafarget, det gjorde søket uendelig mye enklere.

Nok om nøkler, la oss heller konsentrere oss om moloen som sto ferdig bygget i 1934 etter fem års arbeid. Årsaken til at det tok såpass lang tid å bygge en molo her, skyldtes at det kun ble jobbet på i den lyse tiden av året. Her vandrer du, eventuelt kjører eller sykler, fra den ene siden av Henningsvær over til den andre på asfaltert vei.

Det er unektelig imponerende å tenke på at samtlige steiner ble fraktet ut og plassert der de står i dag med god, gammel håndkraft. Det eneste avanserte utstyret som var tilgjengelig på den tiden, var en dampdrevet kran i steinbruddet som lastet stein over på en vogn som så ble skjøvet ut på moloen.

Les også: Magisk realisme i Kråkeslottet

00:49 – Minnested for S/S «Ramø»

Minnesmerke over S/S «Ramø». Foto: Roger Grosvold
Minnesmerke over S/S «Ramø». Foto: Roger Grosvold

På reisen mot Nordkapp i forbindelse med sykkelprosjektet To på strømmen , syklet jeg innom flere steder med historie tilknyttet andre verdenskrig, blant annet Falstadsenteret på Ekne i Levanger, «Russerkirkegården» på Helgelandskysten og Ureddplassen ved Fugløyfjorden i Nordland.

Under min nattevandring gjennom Henningsvær kom jeg over et anker som står reist på en liten plass. Foran den sto det en krans ved siden av en minneplate som i korte trekk fortalte meg ankerets tragiske historie.

Selv om andre verdenskrig var over og Norge igjen var blitt et fritt land, betydde det ikke nødvendigvis at faren var over. Omkring klokken 22 på kvelden første påskedag 1946 rammet tragedien mannskapet på det norske lasteskipet S/S «Ramø» da det seilte på en eller to tyske miner like ved Henningsvær. Femten menn, de fleste fra Vestfold, mistet livet og en av de omkomne ble aldri funnet.

I 1992 ble skipets anker berget og det ble startet en pengeinnsamling blant Henningsværs befolkning for å kunne sette det opp som monument over de som mistet livet. Året etter ble det avduket med skipets tre gjenlevende besetningsmedlemmer til stede. I dag står det som et vemodig minne, like ved Henningsvær kirke.

Les også: «Uredd»-tragedien i Fugløyfjorden

01:06 – Renergården

Renergården. Foto: Roger Grosvold
Renergården. Foto: Roger Grosvold

På vei inn mot sentrum passerer du en stor og hvit gårdsbygning som ifølge skiltet på veggen ble oppført i 1828 av forretningsmannen Lars Nicolai Rener (1769-1844). Etter at han selv var blitt enkemann, giftet han seg med enken etter tidligere væreier i Henningsvær, Jørgen Zahl, og overtok dermed Henningsvær. Under hans tid vokste fiskeværet, og da stedatteren Birgitte Zahl giftet seg med forretningsmannen Jens Henrik Klæbo Dreyer i 1842, solgte han likeså godt fiskeværet til det ferske ekteparet.

Hva som skjedde videre med Henningsvær med Dreyer som væreier skal du få svar på om litt.

01:07 – Storhagen

Storhagen. Foto: Roger Grosvold
Storhagen. Foto: Roger Grosvold

I hjertet av Henningsvær ligger det en stor og flott hage, omkranset av hvitt stakittgjerde og med nordvendt port. Midt i hagen står det et lønnetre som i sin tid ble plantet av Mathilde Borderwick (en kvinne du vil lese mer om lenger ned i saken), i begge ender av storhagen vokser det ask og langs gjerdet vokste det i sin tid både rips og solbær.

Nede ved porten står det en fontene, og det er utplassert et par benker i hagen der du kan sette deg ned og nyte natteroen mens du ser over mot de gamle og ærverdige gårdsbygningene som omkranser hagen.

Les også: Handelssteder var Nord-Norges forbindelse med verden

01:09 – Dreyergården

Renergården. Foto: Roger Grosvold
Renergården. Foto: Roger Grosvold

Underveis på kulturstien er det særlig ett navn som går igjen i forbindelse med flere av de gamle bygningene – forretningsmannen Jens Henrik Klæbo Dreyer (1811-1882). Dreyer skulle få enorm betydning for fiskeværet og var essensiell i hvordan det befestet sin stilling som Lofotens viktigste. I 1842 kjøpte Dreyer fiskeværet av sin svigerfar Lars Nicolai Rener for 6000 specidaler og i løpt av de neste 40 årene økte befolkningstallet betraktelig.

I denne perioden ble det bygget sykestue med fiskerilege, kapell og fyrtårn. Dreyergården, som ligger langs Dreyers gate var på sin side utstyrt med vaskeri og renseri. I tillegg rommet det et «bibliotek», som strengt tatt var bokkasser velferdstjenesten sendte fra sted til sted slik at fiskerne kunne ha noe å lese i på fritiden sin.

I 1862 sørget Dreyer for at Henningsvær ble tilknyttet telegraflinjen «Lofotlinja», hvorpå Renergården ble benyttet som telegrafstasjon. Tjue år senere døde Dreyer uten noen arvinger til å overta stafettpinnen. Da ble Henningsvær kjøpt av Nordlands Amtskommune for å forhindre at det skulle falle i utenlandske hender.

I de senere år har Fiskerioppsynet holdt til her i den rødfargede Dreyergården.

Les også: Da kong Olav V fikk skarv

01:11 – Trevarefabrikken

Trevarefabrikken. Foto: Roger Grosvold
Trevarefabrikken. Foto: Roger Grosvold

Det finnes flere gode overnattingsmuligheter i Henningsvær, et av de nyeste på menyen er Trevarefabrikken som ligger sentralt plassert langs ved hovedgaten med kort vei til butikker og restauranter. Den for lengst nedlagte fabrikken ble i 2014 kjøpt av et brødrepar fra Bergen som var en tur innom fiskeværet etter en klatretur i Lofoten. De forelsket seg i stedet og bestemte seg for å åpne kombinert hotell, bar og kulturelt møtested.

Renoveringen av det gamle bygget er fremdeles i full gang, men flere rom står klare for overnattingsgjester, enten du vil dele sovesal med flere eller ha en stor leilighet for deg selv og reisefølget ditt. Stedet kan også skilte med badstue der du kan sitte og dampe bort mens du nyter sjøutsikten gjennom et enormt pleksiglass.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

01:17 – Kavi Fac Ory

Kavi Fac Ory. Foto: Roger Grosvold
Kavi Fac Ory. Foto: Roger Grosvold

Ved inngangen til Henningsvær ligger det på høyre side en høy, firkantet og enkelt utformet bygning der det øverst på de hvite veggene står skrevet «Kavi Fac Ory» med store sorte bokstaver. Dette var tidligere en fabrikk som i dag er blitt forvandlet til utstillingslokale der internasjonal kunst møtes.

Historien bak bygningen strekker seg tilbake til 1920 da Mathilde Bordewich (damen som plantet lønnetreet i storhagen) startet produksjon av «Lofotpostei» i Henningsvær. Posteien baserte hun på lever og torskerogn, ingredienser som på den tiden sjelden ble utnyttet i særlig grad men som Bordewich så potensialet i. Posteien ble raskt populær og fire år senere sikret hun seg patent på produktet.

Etter andre verdenskrig økte produksjonen av postei og i 1947 ble Kaviarfabrikken bygget. I høysesongen om vinteren var det så mange som 23 personer ansatt og «Lofotposteien» ble eksportert i stor skala til det meste av Europa. Selv på australske matbord kunne du finne den.

Men i 1990 ble bygningen sterkt skadet av en voldsom storm og fire år senere ble den nedlagt. I dag er Kaviarfabrikken blitt rekonstruert til gamle dagers glanstid og er i dag forvandlet til galleri for samtidskunst, butikker og overnatting for kunstnere som kommer på besøk til Henningsvær.

Les også: Sett deg ned og nyt utsikten, du er på et norsk, offentlig toalett

01:40 – Engelskmannsbrygga

Engelskmannsbygga. Foto: Roger Grosvold
Engelskmannsbygga. Foto: Roger Grosvold

På vei tilbake mot Trevarefabrikken der jeg hadde tatt inn for natten, ble jeg oppmerksom på et skilt ved torget som viste til «Engelskmannsbrygga», en flott rød gårdsbygning som kan vise til en lang og spennende historie som blant annet inkluderer sabotasjeaksjon under andre verdenskrig.

Engelskmannsbrygga ble bygget i 1903 av det verdensomspennende engelske farmasøytfirmaet Allen & Hanburys som hadde etablert seg i Henningsvær tre år tidligere. Formålet var produksjon av medisintran og brygga var utstyrt med eget damperi.

Spol så frem til andre verdenskrig, året er 1941 og under Lofotraidet ble dampkjelen sprengt av engelsk soldater som ville sette en stopper for tyskernes produksjon av tran som igjen kunne brukes i våpenproduksjon. Trandamperiet kom ikke i gang igjen før etter krigen ettersom det var umulig å få de nødvendige delene til selve dampkjelen.

På sekstitallet ble det kroken på døra for trandamperiet, deretter fulgte en karrière som lager og tønnefabrikk. Men i 1993 ble brygga kjøpt av en gruppe kunstnere og i dag rommer den et felles galleri og verkstedutsalg for kunsthåndverkere og en fotograf.

Samleside for ABC Nyheters sykkelprosjekt: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Siste nytt
23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Populært