Nikolai Astrup vil møte Cutters for å snakke om kontanter

<p>Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For fire år siden ville digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) fase kontantene ut av samfunnet, nå møter han frisørkjeden Cutters for å diskutere kravet om at betalingsmiddelet skal aksepteres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter kunne i forrige uke fortelle at Forbrukertilsynet har tatt tak i flere bedrifter som ikke aksepterer kontanter som betalingsmiddel. Til tross for at kontanter er ifølge loven tvunget betalingsmiddel og dermed noe man er pålagt å akseptere.

Blant de fire næringslivsaktørene som har mottatt et strengt brev fra tilsynet er frisørkjeden Cutters. De har siden etableringen kun akseptert kort.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Frisørkjeden, ved daglig leder Kristian Solheim reagerer på brevet fra Forbrukertilsynet. han karakteriserer regelverket som utdatert.

– Vi oppfatter at Forbrukertilsynet forsvarer et utdatert regelverk. Cutters er bare en av mange aktører som kun aksepterer kort eller Vipps. Vi frykter myndighetene vil pålegge næringslivet unødvendig byråkrati som vil føre til økte priser til sluttkundene, sier Solheim.

Bakgrunn : Cutters mener regelverk for kontanter er utdatert – ber om møte med digitaliseringsministeren

Cutters ba derfor om å få til et møte med digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) for å diskutere kontantspørsmålet. Dette til tross for at kontanter ikke er innenfor statsrådens ansvarsområder. Loven som regulerer kontanter, finansavtaleloven, er 20 år gammel og er nå til gjennomgang for eventuelle oppdateringer i justisdepartementet.

Kan velge selv

Men Astrup ledet i sin tid Høyres digitaliseringsutvalg som ønsket å fase ut kontanter innen 2020.

– Hvis vi tar bort den plikten, kan bedrifter som ønsker å ta imot kontanter og som mener at det er hensiktsmessig, fortsatt gjøre det. De bedriftene som ser at det koster mye penger, at det truer sikkerheten til de ansatte, eller er dyrt å administrere, vil kunne fase det ut, sa Astrup på nyåret i 2017.

Gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet bekrefter Astrup overfor ABC Nyheter at han vil møte representantene fra Cutters.

– Vi ser frem til møtet og til å ta opp spørsmålet om kontanter i butikk, sier daglig leder Solheim til ABC Nyheter.

De skal møte statsråden om to uker.

Personvernpolicy