Professor: – Jo, du kan nekte å ta imot kontanter

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort og norske tohundrelapper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort og norske tohundrelapper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen avfeier at retten til å betale med kontanter er så hugget i stein som enkelte vil ha det til.

I hvilken grad beskytter loven retten til å betale med kontanter? Gjennom 2019 har ABC Nyheter skrevet en lang rekke artikler knyttet til bruken av kontanter i samfunnet.

I kjølvannet av at Elkjøp begynte med en halvt år lang prøveperiode med kontantfrie butikker i sin Phonehouse-kjede, har konsensus vært at loven beskytter retten til å betale med kontanter.

Bakgrunn : Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Forbrukerombudet og Forbrukertilsynet er skjønt enige. Finansavtaleloven (se faktaboks) beskytter forbrukernes rettigheter til å betale med kontanter. Selv om det kan finnes unntak.

Lovavdelingen i Justisdepartementet er mer uklare. De mener forbrukerne har rett til å betale med kontanter, men er de i en butikkjede – så holder det med at man kun har åpnet for å betale med kontanter på hovedkontoret.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Justisdepartementet jobber forøvrig med en gjennomgang av finansavtaleloven, for å oppdatere denne. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har tidligere sagt til ABC Nyheter at departementets forslag til ny lov trolig vil foreligge denne høsten, men etter det vi erfarer kommer det neppe noe fra justis før over nyttår.

Fullt mulig å nekte

Etter å ha lest en hel del av diskusjonen knyttet til retten til å betale kontanter, har jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen analysert lovene som regulerer dette og kommet fram til at; jo, det er fullt mulig å nekte oppgjør med kontanter.

Han har skrevet en lenger akademisk artikkel i tidskriftet Lov og rett: «At forbrukeren har rett til å gjøre opp et etablert pengekrav med tvungne betalingsmidler, altså kontanter, og å se bort fra eventuelle avtaleklausuler som begrenser denne retten, gir derimot ikke rett til å kunne kreve å inngå en avtale basert på kontant betaling. Selv ikke en forbruker kan med andre ord kreve å få kjøpe en vare eller tjeneste mot kontant betaling dersom selger ikke ønsker det.» skriver Marthinussen.

Les også : Elkjøp: – Vi snur ikke nå

Irritert

I flere uttalelser har medlemmer i regjeringen, og i regjeringspartiene på Stortinget, uttalt at det ikke alltid det er naturlig å betale med kontanter. Som ved netthandel.

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

* Vy ekspress- og flybusser (som prøveperiode i november)

Vet du om andre som ikke tar imot kontanter? Tips ABC Nyheter

«Nettbutikker står imidlertid ikke i noen særstilling rent rettslig. Alle andre norske bedrifter står i utgangspunktet fritt til å gjøre betaling med kort til en del av avtaleinngåelsesprosessen, ettersom finansavtaleloven § 38 (3) ikke gjør innskrenkninger i avtalefriheten før en avtale er inngått og en betalingsforpliktelse dermed er oppstått. Det er dermed liten tvil om at en butikk kan kreve betaling med kort som et vilkår for å inngå avtale om salg av de produktene butikken fører, og dermed helt eliminere muligheten for å handle med kontanter».

Jusprofessoren påpeker at det ikke er noen egen del av loven som regulerer nettbutikker. Logikken i dette er at nettbutikker i så måte ikke skiller seg fra andre butikker; du får ikke tjenesten før du har betalt - og da er tilbyder ved sin fulle rett til å avvise kontanter som betalingsmiddel, mener Marthinussen.

– Jeg har irritert meg over dette en stund, sier Marthinussen til ABC Nyheter. Han mener lovverket er klart i at det ikke er plikt til å binde seg til en avtale som gjør at selger må akseptere kontanter.

Ber om klarhet: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Gir ikke forbrukerne rett

Professoren sier at poenget er at vi har avtalefrihet, ikke avtaleplikt. Noe han mener gjør at om man skal selge noe, kan man selv bestemme vilkårene.

– Eneste spørsmålet er om finansavtaleloven gir forbrukere rett. Og det mener jeg de ikke har.

Hans Fredrik Marthinussen mener det er lov å avvise folk som vil betale med kontanter. Foto: UiB
Hans Fredrik Marthinussen mener det er lov å avvise folk som vil betale med kontanter. Foto: UiB

Han mener også at det Elkjøp gjør er helt uproblematisk. For til syvende og sist handler det om hva slags avtale den etterspørrende part har med tilbyderen. For jo, også professoren mener det er unntak av denne regelen – også hans tolkning.

– Ja, jeg mener det er fritt fram å si nei, sier han og utdyper at om du må betale før du får en vare eller tjeneste, så står leverandøren fritt til å avgjøre hvilken betalingsform som skal nyttes. Kontant eller kort. Men; – Bestiller du mat på forhånd og betaler etter at du har spist, så har du rett til betale kontant. I et slikt tilfelle, hvor er motpartens ytelse levert og du har plikt til å betale, har du rett til å betale med kontanter.

Vil beholde kontanter: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Ingen særstilling

Han opplever at oppfatningen om at man i utstrakt grad har rett til å kjøpe varer og tjenester mot kontanter, har uheldige sider.

«For det første hindrer den en god debatt om i hvor stor utstrekning vi faktisk bør ha rett til å handle varer og tjenester med kontanter, fordi mange, trolig også politikere i vår lovgivende forsamling, feilaktig er av den oppfatningen at en slik rett allerede eksisterer.» skriver han i artikkelen.

Han viser i artikkelen at for eksempel Senterpartiets forslag om å stramme inn retten til bruk av kontanter og å straffe bedrifter som ikke aksepterer kontant oppgjør. Utspillet mener jusprofessoren tyder på en misforståelse om hvor langt retten til å handle med kontanter rekker.

«Slik legger den feilaktige oppfatning av någjeldende regulering hindringer i veien for kontantfrie løsninger som i realiteten holder seg godt innenfor gjeldende regelverk.»

Vil straffe: Senterpartiet vil straffe de som ikke tar imot kontanter

Må få bedre kunnskap

Marthinussen konkluderer med at skal vi ha god diskusjoner om retten til å betale for varer og tjenester med kontanter: « (...) er kjennskap til dagens regulering et godt utgangspunkt.»

– Jeg opplever ikke dette som kontroversielt. I lenger tid har vi ment vi ikke kan ha misforståelser om regler som er viktige. Men det er åpenbart at masse politikere som misforstår disse reglene, sier han.

Marthinussen sier videre at dersom man virkelig ønsker å regulere dette, må man sette seg ned på nytt og gå gjennom lovverket. For politikerne som har uttalt seg i saken, mener han ikke kan ha satt seg ordentlig inn dette.

I forrige uke kunne ABC Nyheter fortelle at Forbrukertilsynet vil gå Vy i sømmene. Det statlig eide selskapet prøver i november ikke å akseptere kontanter som betalingsmiddel på selskapets ekspress- og flybusser. Sjåførene i selskapet holdt en streik mot kontanter på bussene på sensommeren i år. De er bekymret for sikkerheten om bord da de er utsatt for mulig ran.

Les også: Til streik mot kontanter: – Bussene er ikke sikret mot ran

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Siste nytt
21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Populært