Professor: – Jo, du kan nekte å ta imot kontanter

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort og norske tohundrelapper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort og norske tohundrelapper. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen avfeier at retten til å betale med kontanter er så hugget i stein som enkelte vil ha det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hvilken grad beskytter loven retten til å betale med kontanter? Gjennom 2019 har ABC Nyheter skrevet en lang rekke artikler knyttet til bruken av kontanter i samfunnet.

I kjølvannet av at Elkjøp begynte med en halvt år lang prøveperiode med kontantfrie butikker i sin Phonehouse-kjede, har konsensus vært at loven beskytter retten til å betale med kontanter.

Bakgrunn : Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Forbrukerombudet og Forbrukertilsynet er skjønt enige. Finansavtaleloven (se faktaboks) beskytter forbrukernes rettigheter til å betale med kontanter. Selv om det kan finnes unntak.

Lovavdelingen i Justisdepartementet er mer uklare. De mener forbrukerne har rett til å betale med kontanter, men er de i en butikkjede – så holder det med at man kun har åpnet for å betale med kontanter på hovedkontoret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Justisdepartementet jobber forøvrig med en gjennomgang av finansavtaleloven, for å oppdatere denne. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har tidligere sagt til ABC Nyheter at departementets forslag til ny lov trolig vil foreligge denne høsten, men etter det vi erfarer kommer det neppe noe fra justis før over nyttår.

Fullt mulig å nekte

Etter å ha lest en hel del av diskusjonen knyttet til retten til å betale kontanter, har jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen analysert lovene som regulerer dette og kommet fram til at; jo, det er fullt mulig å nekte oppgjør med kontanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har skrevet en lenger akademisk artikkel i tidskriftet Lov og rett: «At forbrukeren har rett til å gjøre opp et etablert pengekrav med tvungne betalingsmidler, altså kontanter, og å se bort fra eventuelle avtaleklausuler som begrenser denne retten, gir derimot ikke rett til å kunne kreve å inngå en avtale basert på kontant betaling. Selv ikke en forbruker kan med andre ord kreve å få kjøpe en vare eller tjeneste mot kontant betaling dersom selger ikke ønsker det.» skriver Marthinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Elkjøp: – Vi snur ikke nå

Irritert

I flere uttalelser har medlemmer i regjeringen, og i regjeringspartiene på Stortinget, uttalt at det ikke alltid det er naturlig å betale med kontanter. Som ved netthandel.

Her er noen som er kontantfrie:

* Elkjøp Phonehouse

* Skistar Hemsedal og Trysil

* Stena Line Oslo - Fredrikshavn
* Cutters

* Flere kemnerkontorer

* Statens Vegvesen (ved omregistrering av kjøretøy)

* Bussene i Nordlands fylkeskommune

* Vy ekspress- og flybusser (som prøveperiode i november)

Vet du om andre som ikke tar imot kontanter? Tips ABC Nyheter

«Nettbutikker står imidlertid ikke i noen særstilling rent rettslig. Alle andre norske bedrifter står i utgangspunktet fritt til å gjøre betaling med kort til en del av avtaleinngåelsesprosessen, ettersom finansavtaleloven § 38 (3) ikke gjør innskrenkninger i avtalefriheten før en avtale er inngått og en betalingsforpliktelse dermed er oppstått. Det er dermed liten tvil om at en butikk kan kreve betaling med kort som et vilkår for å inngå avtale om salg av de produktene butikken fører, og dermed helt eliminere muligheten for å handle med kontanter».

Jusprofessoren påpeker at det ikke er noen egen del av loven som regulerer nettbutikker. Logikken i dette er at nettbutikker i så måte ikke skiller seg fra andre butikker; du får ikke tjenesten før du har betalt - og da er tilbyder ved sin fulle rett til å avvise kontanter som betalingsmiddel, mener Marthinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har irritert meg over dette en stund, sier Marthinussen til ABC Nyheter. Han mener lovverket er klart i at det ikke er plikt til å binde seg til en avtale som gjør at selger må akseptere kontanter.

Ber om klarhet: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Gir ikke forbrukerne rett

Professoren sier at poenget er at vi har avtalefrihet, ikke avtaleplikt. Noe han mener gjør at om man skal selge noe, kan man selv bestemme vilkårene.

– Eneste spørsmålet er om finansavtaleloven gir forbrukere rett. Og det mener jeg de ikke har.

Hans Fredrik Marthinussen mener det er lov å avvise folk som vil betale med kontanter. Foto: UiB
Hans Fredrik Marthinussen mener det er lov å avvise folk som vil betale med kontanter. Foto: UiB

Han mener også at det Elkjøp gjør er helt uproblematisk. For til syvende og sist handler det om hva slags avtale den etterspørrende part har med tilbyderen. For jo, også professoren mener det er unntak av denne regelen – også hans tolkning.

– Ja, jeg mener det er fritt fram å si nei, sier han og utdyper at om du må betale før du får en vare eller tjeneste, så står leverandøren fritt til å avgjøre hvilken betalingsform som skal nyttes. Kontant eller kort. Men; – Bestiller du mat på forhånd og betaler etter at du har spist, så har du rett til betale kontant. I et slikt tilfelle, hvor er motpartens ytelse levert og du har plikt til å betale, har du rett til å betale med kontanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil beholde kontanter: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Ingen særstilling

Han opplever at oppfatningen om at man i utstrakt grad har rett til å kjøpe varer og tjenester mot kontanter, har uheldige sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«For det første hindrer den en god debatt om i hvor stor utstrekning vi faktisk bør ha rett til å handle varer og tjenester med kontanter, fordi mange, trolig også politikere i vår lovgivende forsamling, feilaktig er av den oppfatningen at en slik rett allerede eksisterer.» skriver han i artikkelen.

Han viser i artikkelen at for eksempel Senterpartiets forslag om å stramme inn retten til bruk av kontanter og å straffe bedrifter som ikke aksepterer kontant oppgjør. Utspillet mener jusprofessoren tyder på en misforståelse om hvor langt retten til å handle med kontanter rekker.

«Slik legger den feilaktige oppfatning av någjeldende regulering hindringer i veien for kontantfrie løsninger som i realiteten holder seg godt innenfor gjeldende regelverk.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil straffe: Senterpartiet vil straffe de som ikke tar imot kontanter

Må få bedre kunnskap

Marthinussen konkluderer med at skal vi ha god diskusjoner om retten til å betale for varer og tjenester med kontanter: « (...) er kjennskap til dagens regulering et godt utgangspunkt.»

– Jeg opplever ikke dette som kontroversielt. I lenger tid har vi ment vi ikke kan ha misforståelser om regler som er viktige. Men det er åpenbart at masse politikere som misforstår disse reglene, sier han.

Marthinussen sier videre at dersom man virkelig ønsker å regulere dette, må man sette seg ned på nytt og gå gjennom lovverket. For politikerne som har uttalt seg i saken, mener han ikke kan ha satt seg ordentlig inn dette.

I forrige uke kunne ABC Nyheter fortelle at Forbrukertilsynet vil gå Vy i sømmene. Det statlig eide selskapet prøver i november ikke å akseptere kontanter som betalingsmiddel på selskapets ekspress- og flybusser. Sjåførene i selskapet holdt en streik mot kontanter på bussene på sensommeren i år. De er bekymret for sikkerheten om bord da de er utsatt for mulig ran.

Les også: Til streik mot kontanter: – Bussene er ikke sikret mot ran